Vapun aika vuodesta – VALOn vinkit vapun viettoon

Vapputunnelmaa kohottaaksemme ajattelimme vielä syventyä hetkeksi vapun sekä vappuperinteiden pariin. Annamme myös parhaimpia vinkkejä vapun viettoon Helsingissä.

0

Vihdoinkin, pitkien talviunien jälkeen Helsinki on herännyt kevään kukoistukseen lähestyvän vapun kynnyksellä. Lähestymme taas päivää, jolloin kaduilla on lupa olla värikäs, äänekäs ja vähän höpsö – niin kuin me suomalaiset parhaiten osaammekin!

Tämän vuoden vappu on luvannut viedä mennessään, joten ota hatusta kiinni ja hyppää mukaan!

Vapputunnelmaa kohottaaksemme ajattelimme vielä syventyä hetkeksi vapun sekä vappuperinteiden pariin. Annamme myös parhaimpia vinkkejä vapun viettoon Helsingissä.

 

Milloin on vappu?

Vappua vietetään Suomessa vuosittain 1.5. eli toukokuun ensimmäisenä päivänä.

 

Miksi vappua vietetään?

Vappu on suuri kevään juhla Suomessa ja monissa muissa maissa ympäri maailmaa. Mutta miksi me niin innokkaasti kaivamme joka ikinen kevät esiin haalarimme ja ylioppilaslakkimme sekä serpentiinit ja ilmapallot?

Vappua alettiin viettää työväen juhlana 1800-luvulla, kun ammattiliikkeet ja työväenliike alkoivat järjestää mielenosoituksia ja juhlia työntekijöiden oikeuksien puolesta. Minon Weber avaa Yhdysvalloista lähteneen vapun historiaa hyvin:

“Toukokuun 1. päivänä sadat tuhannet työntekijät eri puolilla maata menivät lakkoon vaatien parempia työoloja ja lyhyempiä työaikoja. Lakko oli aluksi rauhallinen, mutta 4. toukokuuta räjäytettiin pommi työmielenosoituksessa Chicagon Haymarket Squarella. Pommi tappoi sekä haavoitti useita ihmisiä.”

Tämän tapauksen seurauksena perustettiin siis työväen solidaarisuuden ja protestin päiväksi vappu.

 

Onko vappu vapaapäivä?

Vappua suunnitellessa tietysti kiinnostaa tietää, lasketaanko vappu nykypäivänä vielä vapaapäiväksi. Usein myös kysytään, onko vappu pyhäpäivä.

Vastataksemme edellä mainittuihin kysymyksiin; vappu ei ole Suomessa virallinen pyhäpäivä, kuten esimerkiksi joulu tai juhannus, jotka ovat kirkollisia juhlapyhiä. Sen sijaan se on kuitenkin kansallinen vapaapäivä, mikä tarkoittaa sitä, että sekä työssäkäyvät että opiskelijat saavat nauttia vapusta täysin siemauksin.

 

Mikä ruoka kuuluu vappuun?

Aika monelle meistä vappu tuo nostalgisia muistoja jo lapsuudestamme saakka, emmekä voi aliarvioida vappumunkin ja siman osuutta asiaan. Vaikka sima ei välttämättä jokaisen lapsen suuhun sovikaan, vappumunkkia tuskin kukaan pystyy vastustamaan.

Varmaan moni meistä muistaa sen häiritsevän tunteen, kun munkkia syödessä kilpailimme, ettei sokeria saa lipaista huulilta ennen kuin munkki on syöty. Tai sen vappuaamun ilon, kun aamupalaksi saikin syödä munkin –ainaisen aamupuuron sijaan.

Vapun päätähtien, eli munkin ja siman lisäksi perinteisiä vappuruokia ovat erilaiset salaatit, lihapullat ja nakit.

Voimme kuitenkin todeta, että yhteistä kaikille vappuruokailulle on ilo ja yhdessäolo – parhaimpina mausteina ruokaan kuin ruokaan.

 

Simaa ja munkkeja vappuna 2022

 

Missä on Helsingin paras vappubrunssi?

Vappuun liittyy monia herkullisia perinteitä, joista yksi tärkeimmistä on nykypäivänä vappubrunssi.

Yksi Helsingin parhaista vappubrunsseista tarjoillaan Bistro ELOssa.

Bistro ELOssa on saatavilla keväinen ja herkullinen vappubrunssi myös tänä vuonna. Brunssi on tarjolla vappupäivänä 1.5. klo 13 – 15.

“Vappubrunssista löydät kaiken mitä tarvitset aurinkoiselle piknikille, tällä kertaa sisätiloissa, nautittavaksi.”

Bistron vappumenuun voit tutustua tarkemmin täältä.

 

Mitä tehdä vappuna Helsingissä?

Vappu on aina tunnettu yhteisöllisenä juhlapäivänä. Tärkeintä ei siis ole niinkään se, kuinka hienoja aktiviteetteja ja tekemisiä keksii, vaan se, kenen kanssa päivää viettää.

Helsingissä järjestetään monenlaisia vapputapahtumia ja aktiviteetteja. Kaiken ikäisille ja kaiken tyylisille ihmisille löytyy varmasti jotain.

Mitä vappuna yleensä sitten tehdään? Helsingin alueella järjestetään niin vapputanssiaisia, -konsertteja, -kulkueita kuin torijuhliakin. Helsingin tapahtumiin 2024 voit tutustua tarkemmin täältä.

Kun haluat rentoutua, niin varaa VALO Hotellin upea vappupaketti, joka sisältää hotelliyön, pullon kuohuvaa ja kattokerroksen hirsisaunat! Varaa vappupaketti täältä.

Annamme nyt edellä mainittujen lisäksi myös muutamia helposti toteutettavia ideoita vapun viettoon Helsingissä.

 

Vappubrunssi

Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa vappupäivä kuin herkullinen vappubrunssi? Kuten jo artikkelissa aiemmin kerroimme, useat perheet sekä ystäväporukat pitävät tärkeänä perinteenä kokoontua juhlimaan vappua maittavan brunssin äärelle. VALOn ravintolassa Bistro ELOssa on vappuna tarjolla herkullinen vappubrunssi!

 

Piknikille Kaivopuistoon

Nappaa mukaan viltti, eväät ja ystävät ja suuntaa kauniiseen puistoon nauttimaan vappupiknikistä.

Esimerkiksi Esplanadin puisto, Kaivopuisto ja Kaisaniemen puisto ovat Helsingissä suosittuja kohteita vappupiknikille. Näissä paikoissa pääsee helposti kevään ja lähestyvän kesän tunnelmaan yhdessä muiden kaupunkilaisten kanssa.

 

Vappukokko tai notskeilu

Vapun tienoilla lämpenevä sää ajaa ihmiset usein ulkoilmaan, ja merkittäviä tekijöitä tähän ovat myös vappukokot ja nuotiopaikat.

Liekkien loimu houkuttelee ihmisiä yhteen ja niiden äärellä unohtuu arjen kiireet ja stressi, hyvin hämmästyttävälläkin tavalla.

Sekä kokot että notskipaikat antavat mahdollisuuden pysähtyä ja kokoontua yhteen ystävien kanssa. Mikä olisikaan parempaa, kuin viettää viilenevää vappuiltaa lämpimän nuotion ääressä, makkaraa ja vaahtokarkkia paistellen?

 

Missä viettää hauska vappu?

Vappu on tunnetusti juhlapäivä, joka pyörii iloisten ja riemukkaiden teemojen ympärillä.

Saatetaan ajatella, että hauskaa vappua voi viettää missä tahansa, kunhan mukana on vain suurella mittakauhalla vappuhuumoria. Vappuvitsit eivät yksistään kuitenkaan välttämättä riitä hauskan vapun takaamiseksi, joten vappuun kannattaa panostaa ja sitä on hyvä suunnitella jo hyvissä ajoin etukäteen.

Meidän, ja lukuisten asiakkaidemme mielestä paras tapa viettää vappua on tietenkin Helsingissä, VALO Hotellissa. VALO tarjoaa täydellisen tukikohdan vappujuhlien vietolle. VALOn loistavat kulkuyhteydet mahdollistavat helpon pääsyn kaupungin vappuhulinoihin ja tapahtumiin.

Me VALOssa kutsumme kaikki vappuilijat viettämään unohtumatonta vappua tämän modernin ja viihtyisän hotellimme syleilyyn. VALOssa voit olla varma, että vappusi on täynnä hauskoja hetkiä ja ikimuistoisia kokemuksia!

 

Vappu VALOssa

26.4.- 1.5.2024

Vietä vappu VALO Hotel Helsingissä tarjoushintaan! Nauti keväisestä Helsingistä, sauno kattokerroksemme hirsisaunoissa, nauti pullo kuohuvaa ja nuku hyvin. Vappuna ravintolassamme Bistro ELOssa nautitaan herkullista vappubrunssia!

LUE LISÄÄ JA VARAA