Yleisurheilun Suomi-Ruotsi-maaottelu 2024

Me suomalaisethan rakastamme sitä, kun pääsemme ottamaan mittaa rakkaasta naapurimaastamme Ruotsista. Tässä piileekin maaottelun hienous!

Koska urheilijat panevat kentällä varmasti parastaan, myös kannustuksen on syytä onnistua. Tänä vuonna saamme kotikenttäedun ja pääsemme kannustamaan joukkojamme Helsinkiin joten otetaanhan siitä kaikki saatavamme irti!

0

Yleisurheilun superkesä on juuri starttailemassa. Niin yleisurheilijoiden kuin penkkiurheilijoidenkin kalentereissa ovat varmasti paksulla kynällä merkattuna niin EM-kisat, Olympialaiset, Paralympialaisetkin kuin ennen kaikkea Suomi-Ruotsi-maaottelukin!

Me suomalaisethan rakastamme sitä, kun pääsemme ottamaan mittaa rakkaasta naapurimaastamme Ruotsista. Tässä piileekin maaottelun hienous!

Koska urheilijat panevat kentällä varmasti parastaan, myös kannustuksen on syytä onnistua. Tänä vuonna saamme kotikenttäedun ja pääsemme kannustamaan joukkojamme Helsinkiin joten otetaanhan siitä kaikki saatavamme irti!

 

Mikä on Suomi-Ruotsi-maaottelu?

Perinteikäs Suomi-Ruotsi-maaottelu on yksi Pohjoismaiden ja kiihkeimmistä yleisurheilutapahtumista. Kuten nimestäkin voidaan jo päätellä, tämä vuosittainen kohtaaminen tuo yhteen kaksi naapurimaata – Suomen ja Ruotsin – kilpailemaan erilaisissa yleisurheilulajeissa.

Maaottelu käydään yleensä viikonlopun aikana, ja mukana on eri lajeja monipuolisesti niin aikuisille kuin nuorillekin. Jokaisessa kilpailussa sekä Suomella, että Ruotsilla on kolme kilpailijaa (nuorten puolella 2), jotka taistelevat maaottelun maineesta ja kunniasta, sekä ennen kaikkea pisteistä joukkueelleen, eli maalleen. Jokaisesta lajista jaetaan pisteet sijoitusten perusteella ja voittajaksi kruunataan se maa, joka kerää eniten pisteitä koko tapahtuman aikana.

Tämä maaottelu ei ole vain kilpailua kahden maan välillä – se on myös tilaisuus juhlia yleisurheilua ja kannustaa omia suosikkejaan.

 

Suomi-ruotsi-maaottelun historia

Suomi-Ruotsi-maaottelu on enemmän kuin vain urheilutapahtuma; se on perinne, joka herättää intohimoa ja kansallistunnetta molemmissa maissa. Ottelun historia ulottuu aina 1925-luvulle asti, ja näiden lähes sadan vuoden aikana siitä onkin muodostunut merkittävä tapahtuma niin urheilijoiden kuin fanienkin keskuudessa.

Ensimmäisessä maaottelussa kilpailivat vain miehet ja Suomi voitti tämän 14 pisteellä. Finnkampenin artikkelissa kerrotaan maaottelun alkuajoista hyvin:

“Suomi oli se, joka saavutettuaan itsenäisyytensä teki ehdotuksen maiden välisestä maaottelusta. Kiinnostus Ruotsin puolelta oli kuitenkin aluksi kylmää ja kesti vuoteen 1925, ennen kuin maaottelu lopulta toteutui.”

Artikkelissa myös huomautetaan, että ainutlaatuista tässä maaottelussa on se, että se on maailman ainoa kansainvälinen yleisurheilukilpailu, joka on edelleen elossa.

 

Missä on vuoden 2024 maaottelu?

Vuoden 2024 Suomi-Ruotsi-maaottelu käydään Helsingissä, Suomen pääkaupungissa.

Suomi isännöi tänä vuonna maaottelua, joka kilpaillaan Helsingin Olympiastadionilla. Tämä tarjoaa täydellisen, arvoisensa näyttämön tälle legendaariselle kohtaamiselle.

 

Suomi-ruotsi-ottelun ohjelma ja aikataulut

Ruotsi-ottelussa on luvassa lukuisia jännittäviä yleisurheilulajeja. Kahden päivän aikana kilpailtavan maaottelun ohjelmaan kuuluvat perinteiset lajit kuten eripituiset juoksumatkat, korkeus-, pituus- ja seiväshyppy, kolmiloikka, kuulantyöntö, moniottelut, sekä keihään-, kiekon- ja moukarinheitto.

Ensimmäinen kilpailupäivä on perjantaina 30.8.2024. Aikuisten kilpailut starttaavat noin klo 18 ja päättyvät noin klo 22.

Lauantaina 31.8.2024 aikuisten kilpailut aloitetaan hieman aiemmin, n. klo 17 ja päätetään perjantai-illan tavoin n. klo 22.

Nuorten maaottelut kilpaillaan Olympiastadionilla ennen aikuisten kilpailuita.

Suomi-Ruotsi-maaottelun ottelukohtaiset aikataulut tarkentuvat lähempänä kesää, mutta odotettavissa on joka tapauksessa kiihkeitä ja jännittäviä kohtaamisia.

 

Miten Ruotsi-ottelua voi seurata?

Ruotsi-ottelua voi seurata monin eri tavoin, jotta jokainen urheilufani voi nauttia tapahtumasta omalla tavallaan.

Urheilu on tietysti parasta livenä paikan päällä, etenkin kun on kyse Suomi-Ruotsi-maaottelusta, jossa myös kannustusjoukot kisailevat toisiaan vastaan.

Maaottelu lähetetään kuitenkin myös television välityksellä, joten ei hätää, jos Olympiastadionille pääsy estyy.

Kerromme näistä nyt hieman tarkemmin.

 

Kannusta suomalaisia paikan päällä

Paras tapa urheiluelämyksen kokemiseen on olla keskellä toimintaa – kuka tietää, saatatpa olla jopa osa urheiluhistoriaa!

Ajattelepa tätä: aurinko paistaa, kenttä on vihreänä, ja meillä on kädessämme liput Suomi-Ruotsi-otteluun. Ei kai voisi olla parempaa tapaa viettää päivä?

Kun Suomi ja Ruotsi ottavat mittaa toisistaan, tarvitsemme jokaista kannattajaa huutamaan, taputtamaan ja tsemppaamaan omiamme. Olipa laji mikä tahansa, olipa tilanne millainen tahansa, on meidän tehtävä pitää meteliä ja näyttää, että me olemme täällä tukemassa kotijoukkueemme voittoon asti!

Olympiastadion on meidän kenttämme, joten pidetään tänä vuonna yhdessä huolta siitä, että se on maaottelun aikaan täynnä sinivalkoisia sydämiä ja ääniä.

 

Suomi-Ruotsi maaottelun TV-lähetykset

Etkö pääsekään stadionille asti, mutta haluaisit silti olla mukana Suomi-Ruotsi-maaottelun jännityksessä? Ei hätää, television ääreen pääset yhtä lailla fiilistelemään!

Kaikki parhaat hetket Suomi-Ruotsi-maaottelusta löytyvät televisiosta tai suoratoistopalveluista. Valitse mukavin sohvanurkka, vedä päälle mukavat löhöhousut, ota popcornia kainaloon ja nauti Suomi-Ruotsi-maaottelusta ruudun välityksellä. Itse asiassa aika mukavaa sekin, kun voi olla mukana urheilujuhlassa omasta olohuoneesta käsin!

Etusuora kertoo, että YLE välittää Ruotsi-ottelun 2024 suorana lähetyksenä kanavillaan sekä YLE Areenassa.

“Uuden sopimuksen myötä Suomi-Ruotsi-maaottelu näytetään YLE:n kanavilla vuoteen 2026 saakka.”

 

Mistä voi ostaa Suomi-Ruotsi-maaotteluun liput?

Suomi-Ruotsi-maaottelun liput tulivat myyntiin lippu.fi -palveluun 22.5.2024. Liput tähän kuumottavaan kohtaamiseen on siis saatavilla helposti ja vaivattomasti jo etukäteen.

Nuorten maaottelu kilpaillaan ennen aikuisten ottelua, ja sinne on vapaa pääsy. Nuorten kilpailuja voi seurata Olympiastadionin A-katsomossa.

 

Mistä löytää suomi-ruotsi-maaottelun tulokset?

Ei ole mikään salaisuus, että jokainen urheilufani haluaa olla ajan tasalla Suomi-Ruotsi-maaottelun tuloksista. Onneksi nykyään tulokset ovat saatavilla helposti ja nopeasti useista eri lähteistä!

Vaikka voisi ajatella, että kätevin tapa pysyä ajan tasalla tapahtumista, on seurata sitä paikan päällä. Todellisuus on kuitenkin Ruotsiottelun kohdalla se, että tueksi voidaan usein tarvita myös erillisen tulospalvelun.

Yle urheilun nettisivuilta pääset helposti seuraamaan kuumimpia yleisurheilutapahtumia ja tuloksia. Myös etusuora kokoaa tulokset tulospalveluunsa. Aiempien vuosien tuloksiin pääset tutustumaan tämän linkin kautta.

 

Koe maaottelun parhaat jälkihiet VALOn löylyissä

Kuulehan, jos jalkasi ovat jumissa katsomon penkillä ja kisahuutojen jälkeen kaipaat rentoutumista, meillä VALO Hotellilla on tähän ratkaisu: koe maaottelun parhaat jälkihiet VALOn löylyissä!

Meidän Wellness-alueella ei turhaan säästellä, sillä siellä on saatavilla kaikki mitä tarvitset palautumiseen ja rentoutumiseen: perinteinen suomalainen hirsisauna, poreallas, sekä myös kylmävesiallas – juuri se, mitä tarvitset kun olet heittäytynyt täysillä kannustamiseen!

Joten, kun olet viettänyt päivän kentällä kisaillen, tule meille VALOon ottamaan rennosti ja palautumaan maaottelun jännityksestä. Löylyt ja poreet odottavat sinua täällä, ja ken tietää, ehkäpä koet olevasi itsekin osa suomalaista urheiluhistoriaa, kun istut löylyjen keskellä ja muistutat itsellesi, että tämä on juuri sitä parasta elämää!

 

Löylyissä

 

Yhteenveto

Suomi-Ruotsi-maaottelu ei ole vain urheilutapahtuma – se on myös symboli maiden välisestä ystävyydestä, kilpailuhengestä ja kunnioituksesta toisiaan kohtaan. Tapahtuma on luonut ainutlaatuisen ja tunnelmallisen ilmapiirin ympärilleen, joka on säilynyt yhtä sykähdyttävänä vuosikymmenten ajan.

Historian saatossa maaottelu on tarjonnut lukuisia legendaarisia hetkiä ja kilpailuja, jotka ovat jääneet urheiluhistorian kirjoihin. Vuosikymmenten varrella molemmat maat ovat vuorotelleet voittojensa kanssa, luoden jännitystä ja kiistelyä siitä, kumpi on yleisurheilun kuningas Pohjolassa.

Vaikka loppukesä on vielä kaukana, on tämä maaottelu ehdottomasti odottamisen arvoinen. Kun Suomi ja Ruotsi ottavat mittaa toisistaan, tiedämme, että luvassa on varmasti vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

 

Lähteet

Suomi-Ruotsi-maaottelu

Finnkampen

Etusuora

Yle urheilu:Yleisurheilu

lippu.fi

VALO

VALO Wellness