Vastuullisuus VALOssa

VALO Hotel & Work ajattelee täysin uudelleen miten työ- ja vapaa-ajan tiloja käytetään vastuullisuuden näkökulmista.

Kiinteistöjen rakentaminen ja ylläpito tuottavat lähes puolet maailman hiilidioksidipäästöistä. Lisäksi ne tuhlaavat energiaa seisomalla tyhjillään suurimman osan ajasta. Erityisesti toimistot ja hotellit ovat käytössä hyvin pienen osan vuorokaudesta. VALO ei ainoastaan uudista toimitila- ja hotellimarkkinaa, vaan ratkoo myös kiinteistöjen matalan käyttöasteen ongelmaa ja reagoi muuttuvaan aikaan uusilla ja kiinnostavilla palveluilla. Muunneltavuus ja ekologinen kestävyys ovat tulevaisuudessa rakentamisen elinehto.

VALO Hotelli Helsinki Hotellihuone Smart

#Ainakäytössä

VALOn hotellihuoneet voidaan siivouksen yhteydessä helposti kääntää toimistohuoneiksi. Näin hotelli ei jää tyhjäksi päiväksi, eikä toimisto yöksi; VALO on #ainakäytössä.

Sauna Helsinki

Yksityiskotia myöten

VALO Hotel & Work on rakennettu juurta jaksain vastuullisuus mielessä. Se näkyy aina pintamateriaaleista kalusteisiin ja ravintolan valikoimaan.

Julkisivu

Green Key

VALO Hotel & Workille on myönnetty Green Key -sertifikaatti, jonka korkeimpiin vastuullisuuden standardeihin haluamme yltää.

#ainakäyttö

VALOn vastuullisuus perustuu kaksoiskäyttöön. Sen sijaan, että hotelli jäisi tyhjäksi aina päiväksi ja toimisto illoiksi ja viikonlopuiksi, VALO yhdistää molemmat samoihin tiloihin. Se on vastuullisesti #ainakäytössä. Kaksoiskäyttö näkyy läpi VALOn ravintoloista hotellihuoneisiin ja kokoustiloihin. Jopa sauna- ja allasosasto taipuu kokouskäyttöön tarvittaessa.

VALON HUONE
VALOn hotellihuoneet voidaan siivouksen yhteydessä muuttaa ”työasentoon” ja ottaa päiväksi käyttöön toimistotilana. Sänky menee piiloon ja esiin nousee työpöytä. Huoneiden kalusteet ovat valittu tarkkaan sopimaan niin työtilaan kuin hotelliin: kauniit nojatuolit ovat päiväsaikaan ergonomiset työtuolit, matkalaukkutaso muuttuu jakkaroiksi toimistoasiakkaan vieraita varten. Näin huone pysyy mahdollisimman korkeassa käyttöasteessa ja säästää energiaa. Käyttötarkoitukseltaan joustavaksi suunnitellut huoneet taipuvat myös aivan uudenlaisiin tarkoituksiin, kuten yksityisiksi illallishuoneiksi ravintolasulkujen aikaan.

Huoneita suunnitellessa olemme ottaneet huomioon mahdollisimman suuren skaalan erilaisia tilatarpeita, joita hotellin ja toimitilan asiakkaalla voisi olla. Majoituskäytössä huoneiden kalustus palvelee aina liikematkustajasta koko perheen lomaan, ja toimistokäytössä huoneet palvelevat kaikkea yhden hengen työhuoneesta koko tiimin workshop-tilaan. Monipuolinen valikoima tiloja varmistaa, että mahdollisimman moni 422 huoneestamme on yhtä aikaa käytössä, eikä markkinan vaihtelu vaikuta VALOn käyttöasteeseen yhtä voimakkaasti kuin perinteiseen hotelliin.

KOKOUSTILAT
Kokoustilojen kalustus on suunniteltu taipumaan hyvin erilaisiin tarkoituksiin aina perinteisistä seminaareista workshoppeihin ja jopa ryhmämajoitukseen. Vitran suunnikkaan muotoinen kokouspöytä mahdollistaa jopa yhdeksän erilaista kalustusmuotoa. Joustava kalustus poistaa lisäkalusteiden tarpeen ja vähentää kiinteistössä tarvittavan varastotilan määrää.

NELIÖITÄ VAIN SIELLÄ, MISSÄ NIITÄ TARVITAAN
Osa VALOn ainakäyttö-ideologiaa on myös vähentää turhia neliöitä. VALOn hotellihuoneissa ei ole isoja istuinalueita, turhana seisovia työpöytiä tai massiivisia kylpyhuoneita, jotka tuhlaavat neliöitä, siis energiaa ja luonnonvaroja. Hotellihuoneissa harvoin vietetään aikaa missään muualla kuin sängyssä, joten otimme huoneista pois turhat neliöt ja keskityimme luomaan erinomaisen sängyn. Kylpyhuone tiivistettiin näppäräksi ja toimivaksi pieneksi tilaksi, ja koko VALOlle rakennettiin yhteinen, tilava wellness-alue.

AJATTOMUUS
Ainakäytön ytimessä on myös ajattomuus. Hotellin visuaalinen ilme on suunniteltu kestämään aikaa, ja esimerkiksi huoneissa on muutamia vaihdettavia pintoja, jotka on helppo uusia. Näiden vaihtuvien pintojen avulla huoneen ilme saadaan päivitettyä, ilman että kaikkia pintoja joudutaan uusimaan.

Vastuullisuus yksityiskohtia myöten

ÄLYKÄS VALAISTUS
Mount Kelvinin toimittama älykäs valaistus ei vain vastaa hotellivieraan ja toimistoasiakkaan tarpeisiin, vaan lisäksi optimoi kiinteistön valaistuksen energian kulutuksen.

KALUSTEET
VALOn irtokalusteet on valittu mahdollisimman pitkälti suomalaisten tai pohjoismaisten merkkien valikoimista. Kalusteiden päämateriaali on pääasiassa massiivipuu, koska sen hiilijalanjälki on erittäin pieni. Puulajeissa on suosittu suomalaisia puulajeja ja kotimaista tuotantoa. Kun kalusteet tuotetaan lähellä lopullista käyttökohdetta, niiden kuljettamisesta ei synny merkittäviä hiilidioksidipäästöjä.

Kalusteiden pitkäikäisyyteen ja muokattavuuteen on myös kiinnitetty huomiota. Esimerkiksi eri tuolityyppeihin on kehitetty kokonaan irrotettavia verhoiluosia, joilla on pidennetty kalusteen arvioitua elinkaarta. Tekstiiliosat ja verhoilumateriaalit ovat usein helpoimmin kuluvia kalusteen osia etenkin istuimissa. Kokonaan vaihdettavilla verhoiluosilla jatketaan kalusteen elinikää merkittävästi.

Kalusteidemme joukosta löytyy myös Emecon kierrätyspulloista valmistettuja tuoleja.

Huoneiden kiintokalusteet, jotka sisältävät työpöydät, sohvat ja sängyt, ovat mm. Iskun tuottamia, ja ne ovat valmistettu Lahdessa, vain noin 100 km päässä VALOsta.

MATERIAALIT
VALOn materiaalien valintaan on laillisten seikkojen lisäksi vaikuttanut vahvasti vastuullisuus sekä tuotantotavat ja tuotannon sijainti. Hotellin käytäviin ja huoneisiin on valittu pintamateriaaleja, jotka ovat pitkäikäisiä, kestävät matkalaukkujen ja siivouskärryjen osumia, yleistä kulutusta ja naarmuuntumista. Materiaalien huoltoväli pyritään pitämään mahdollisimman pitkänä, jolloin materiaalien elinkaaren hiilijalanjälki voidaan pitää pienempänä. Koska tilojen ilme ja trendit vaihtuvat ajan saatossa, pitkään kestävien materiaalien ilmeen tulee olla klassinen ja monenlaisiin ympäristöihin sopeutuva.

Woodion kanssa yhteistyössä suunnitellut Smart- ja Comfort-huoneiden pesualtaat ovat tehty pääosin paikallisesta puuhakkeesta. Samasta materiaalista on myös valmistettu huoneiden seinältä löytyvät kauniit nuppikoukut. Deluxe-huoneen tyylikkäästä kylpyhuoneesta löydät mm. suomalaisesta Durat-materiaalista valmistetut altaat, jotka ovat osittain kierrätettyä muovia.

Kotimaiset työvaatteemme ovat valmistettu kestävistä luonnonmateriaaleista.

RAVINTOLAT
Suosimme hankinnoissamme kotimaisia ja vastuullisia tuottajia sekä tuotteita. Tarjoilemme kotimaista, luomua ja lähiruokaa, jossa näkyy ja maistuu sesongit. Juomalistamme tähdet ovat kotimaisia herkkuja sekä eurooppalaisia, vastuullisia luomuviinejä. Tarjoamme aina runsaasti vegaanisia vaihtoehtoja aina aamiaiselta viineihin ja cocktaileihin. Bistrossamme käytämme myös muovittomia pillejä ja helsinkiläistä Raaka/Rå -astiastoa.

Green Key -toimet

VALO Hotel & Workille on myönnetty Green Key -sertifikaatti, jonka korkeimpiin standardeihin haluamme yltää. Yllä mainittujen valintojen lisäksi vastuullisuus näkyy myös liiketoiminnassamme.

Tutustu Green Keyn toimintaan: https://greenkey.fi

Vastuullinen liiketoiminta

Haluamme vähentää ympäristön kuormitusta ja valita ekologisia vaihtoehtoja operatiivisessa toiminnassamme. Esimerkkinä käytämme pyyherullia käsienpesupisteissä, wellness-alue lämmitetään maalämmöllä, 100% vihreää sähköä ja minimoimme sähkönkäyttöä läsnäoloantureilla. Kosmetiikkamme on Ole Hyvä Luonnontuotteen kotimaista ympäristöystävällistä luonnonkosmetiikkaa täyttöpullosta.

Vastuullisuuden kehityssuunnitelma

 • Hotellille tehdään kirjattu ympäristöpolitiikka
 • Johto pitää henkilökunnan kanssa säännöllisesti kokouksia, joissa käydään läpi hotellin nykyinen ympäristötyö ja tulevat toimenpiteet
 • Ympäristövastaava osallistuu säännöllisesti, vähintään kahdesti vuodessa, johtoryhmän tapaamisiin ja esittelee ympäristö toimenpiteiden tilanteen ja kehittymisen
 • Ympäristövastaava ja muut ympäristökysymysten parissa työskentelevät (johtoryhmän jäsenet, kiinteistöhuolto, vahtimestarit, vastaanotto ja keittiö) saavat vuosittain koulutusta omaan työhönsä liittyvissä ympäristöasioissa
 • Hotelli tekee aktiivista ympäristöyhteistyötä yhden tai useamman tärkeäksi määrittelemänsä sidosryhmän kanssa
 • Hotellissa energian säästämisen toiminnot päivittäisessä työskentelyssä:
  • Paperittoman toimiston mahdollistaminen
  • Huoneiden vuodevaatteiden ja -tekstiilien vaihdon minimoiminen asiakkaita opastamalla esimerkiksi pyyhkeiden vaihdot pidempiaikaisessa majoittumisessa (yli 1 vrk)
  • Huonevarustelut valitaan kestävän kehityksen kriteereitä noudattaen esimerkiksi välttämällä kertakäyttöisiä pakkauksia ja suosimalla ekologisia materiaaleja
 • Tuetaan hotellin vieraiden tutustumista lähiluontoon esimerkiksi reittikartan avulla
 • VALO Hotel & Work valitsee hyväntekeväisyys kohteen(t) ja sitoutuu henkilökuntansa kanssa tekemään töitä säännöllisesti hyväntekeväisyyskohteiden hyväksi
 • Lahjoitukset tehdään harkitusti ja siten, että lahjoitus hyödyttää vastaanottajaa pitkäkestoisesti.
 • Aktiviteettien sopiminen sekä sitoumus yrityksen hiilijalanjäljen pienentämiseen, esimerkkinä
  • Earth Hour -kampanja

Tämän lisäksi VALO Hotel & Work on tehnyt seuraavia toimenpiteitä takaakseen kestävän kehityksen periaatteet jo rakennusvaiheen aikana:

 • Hotellille on nimetty oma ympäristövastaava
 • SSA Hotels on valinnut kestävää kehitystä tukevia yhteistyökumppaneita kuten esimerkiksi Woodion, joka tuottaa ekologiset puukomposiittialtaat 422 huoneeseen
 • Hotelli ei myy eikä esittele tuotteita, jotka vaarantavat paikallisen luonnon tai kulttuurin säilymisen
 • Hotelli toteuttaa toimissaan kulttuurisesti kestävää matkailua arvostaen ja suojellen paikalliskulttuuria ja paikallista elämäntapaa sekä tukee alueen elinvoimaisuutta
 • Kiinteistössä on myös maalämpö, joka mahdollistaa energiatehokkaan kiinteistön lämmittämisen sisältäen mm. rentoutumisaltaan lämmitystekniikan
 • 422 huoneen energian käyttö on minimoitu valitsemalla tekniikkaa, joka mahdollistaa energiansäästötoimet muun muassa lämmönsäädön, ilmastoinnin ja valaistuksen osalta

#ainakäytössä