Suomeenkin on viime aikoina rantautuneet englannin kielestä muovautuneet termit “workcation” sekä “staycation”. Nämä molemmat viittaavat lomailuun, mutta ne tarkoittavat kuitenkin eri asioita.
Tässä artikkelissa pureudumme nyt workcationiin ja staycationiin ja vastaamme yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin näihin aiheisiin liittyen.
Yhä useampi ihminen elää tänä päivänä hyvin kiireistä ja hektistä arkea, jossa ei tunnu olevan tilaa lomailulle. Kesälomakuukausi saattaa lyhentyä muutamaan viikkoon ja talvilomaviikko jäädä jopa kokonaan välistä. Mitä kiireisemmäksi elämä käy, sitä tärkeämpää on oppia sisällyttämään lomapäiviä tai -hetkiä keskelle tavallista työviikkoakin.
Suomeenkin on viime aikoina rantautuneet englannin kielestä muovautuneet termit “workcation” sekä “staycation”. Nämä molemmat viittaavat lomailuun, mutta ne tarkoittavat kuitenkin eri asioita.
Tässä artikkelissa pureudumme nyt workcationiin ja staycationiin ja vastaamme yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin näihin aiheisiin liittyen.
Staycation ja workcation ovat lyhenteitä ja yhdistelmiä seuraavista sanoista:
Termi staycation muodostuu sanoista ”stay” ja ”vacation”. Staycationin muodostamat sanat ovat suomeksi siis “pysyä” ja “loma”.
Termi workcation puolestaan koostuu sanoista ”work” ja ”vacation”. Suomeksi käännettynä nämä sanat tarkoittavat työtä ja lomaa.
Workcation tarkoittaa konseptia, jossa yhdistyy sekä työnteko että lomailu. Whitney Vige kiteyttää tämän artikkelissaan hyvin:
“Kuten nimestä voi päätellä, workcation on ”työloma”. Työt yhdistävät perinteisen lomamatkan etätyöhön. Voit siis olla työvuorossa, mutta sen sijaan, että työskentelet sohvalla kotona tai toimistossa, saatat olla rannalla tai vuorilla.”
Workcation luo siis mahdollisuuden hoitaa työt joustavasti etänä, samalla kun vapaa-ajalla voi nauttia uudesta ympäristöstä ja lomatunnelmasta. Workcationin tärkein tavoite on tasapainottaa työtä ja vapaa-aikaa.
Workcation sopii erityisesti niille, joiden työtehtävät mahdollistavat etätyön tietokoneen ja internetyhteyden välityksellä. On huomattu, että workcation on erityisen houkutteleva vaihtoehto niille, joilla on joustavat työajat. Esimerkiksi yrittäjät ja freelancerit voivat helposti ja joustavasti mukauttaa omia työaikojaan ja työympäristöjään mielensä mukaan.
Workcationia suunnitellessa on tärkeä muistaa, että työntekijöiden tulee keskustella tästä mahdollisen työnantajan kanssa. Työntekijöiden tulee varmistaa, että workcation on yhteensopiva niin työtehtävien kuin yrityksen käytäntöjenkin kanssa.
Yksi helpoimmista tavoista toteuttaa workation-loma on hotelliloman ja työnteon yhdistelmä. Jotkut hotellit tarjoavat asiakkailleen nykyään työtiloja ja etätyömahdollisuuksia, joten lomasta voi nauttia ilman, että tuottavuudesta täytyisi tinkiä.
Toimistohotelli-artikkelissa kerrotaan, että VALO toimistohotelli tarjoaa monia mukavuuksia, kuten ammattimaisen työympäristön, nopean internet-yhteyden, laadukkaat laitteet, modernit tilat ja huonekalut, ravintolapalvelut sekä Wellness-alueen. Tämä yhdistelmä tekee workationista paitsi tuottavan, myös nautinnollisen.
Pacason artikkelissa annetaan myös muutama hyvä vinkki workation-lomalle:
“Workation mahdollistaa työaikataulun ja sitoumusten ylläpitämisen. Ympäristö kuitenkin siirtyy mielekkäämpään tai rentouttavampaan paikkaan, olipa se sitten rantatalo auringonpaisteessa tai rauhallinen hiihtokeskus.”
Mikäli taas luonnon rauha ja järvimaisemat vetävät puoleensa, mökkeillessä voisi rentoutua lintujen laulua kuunnellen ja virkistyä luonnossa työpäivän jälkeen.
Youmatter vastaa tähän kysymykseen hyvin: “Yhdysvalloista kotoisin oleva termi staycation on neologismi, joka muotoutuu ”oleskelun” ja ”loman” yhdistelmästä. Cambridge-sanakirjan mukaan se tarkoittaa lomaa, jonka vietät kotona tai kodin lähettyvillä sen sijaan, että matkustaisit toiseen paikkaan.”
Tämä neologismi, eli uudissana, viittaa siis lomaan tai vapaa-aikaan, jonka vietät pysyen kotikaupungissasi tai lähiympäristössäsi, sen sijaan että matkustaisit jonnekin kauemmaksi. Staycationilla rentoudutaan ja otetaan aikaa itselle ilman aikaa vieviä matkoja ja kalliita lomakohteita.
Suomessa meillä jokaisella on ympärillämme paljon upeita asioita ja aktiviteetteja, jotka jäävät huomaamatta ja kokematta kiireisen arjen keskellä. Staycation voi sisältää paikallisista palveluista nauttimista, puhtaassa luonnossa liikkumista, uusien harrastusten kokeilemista, hotellissa rentoutumista tai yksinkertaisimmillaan vaikka kotona lepäämistä.
paikallisiin kokemuksiin keskittyminen staycationilla voi paljastaa uusia puolia kotikaupungistasi sekä tarjota virkistävän tavan rentoutua ilman kaukomatkaa.
Skye Sherman kirjoittaa artikkelissaan 20 vinkkiä staycationille. Tässä yksi niistä: “Jos haluat enemmän hemmottelua, ohita telttailu ja varaa huone paikallisesta hotellista tai lomakeskuksesta. Tämä on täydellinen tapa nähdä kotikaupunkisi uusin silmin ja leikkiä turistia viikonlopun ajan. Unohtamatta sitä, että hotellissa saat nauttia huonepalvelusta ja täydestä hoidosta.”
Staycationilla on hyvä hetki tutustua myös niihin paikallisiin nähtävyyksiin ja kohteisiin, joita et ole vielä ehtinyt kokea. Saatat yllättyä löytämistäsi helmistä. Useissa kaupungeissa on esimerkiksi monipuolista kulttuuritarjontaa, joka saattaa jäädä huomaamatta arjen kiireissä, joten paikalliset kulttuuritapahtumat, konsertit ja taidenäyttelyt voivat yllättää.
Staycationilla kannattaa pyrkiä kokeilemaan aina jotain uutta. Saatat löytää uuden harrastuksen tai taidon, kuten ruoanlaiton, valokuvauksen tai soittamisen.
Staycation on houkutteleva vaihtoehto lomailulle useista eri syistä. Luettelemme 5 tärkeintä tekijää, miksi staycationia kannattaa suosia:
Staycation ei vaadi matkustamista, mikä säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Matkustaminen voi olla myös stressaavaa, erityisesti jos siihen liittyy pitkiä matkoja ja aikaeroja. Staycation tarjoaa mahdollisuuden aloittaa rentoutumisen nopeammin, jolloin myös lomasta ehtii nauttia pidempään.
Staycation voi herättää myös uuden kiinnostuksen omaa kotikaupunkia kohtaan. Tämän avulla voi löytää uusia aktiviteetteja, lempiravintoloita tai vaikkapa kävelyreittejä.
Yksi tärkeimmistä staycationin eduista on pienempi hiilijalanjälki muualle matkustamiseen verrattuna. Vähäisen matkustuksen myötä myös ympäristövaikutukset ovat pienempiä.
Parhaan staycationin resepti riippuu tietysti jokaisen mieltymyksistä, mutta Helsingissä on tarjolla varmasti jokaiselle jotain niin kulttuurista, historiasta, taiteesta, ruoista, arkkitehtuurista, urheilusta kuin luonnostakin kiinnostuneille.
VALO Hotel tarjoaa täydellisen staycation-paketin hyvien kulkuyhteyksien päästä Helsingin Ruskeasuolta. Hotellit Helsingissä-artikkelissa kuvaillaan tätä hyvin:
“Mikäli haaveissa on hemmotella itseäsi hyvinvointilomalla, miltä kuulostaisi, jos hotellimajoittumiseen yhdistettäisiin uimista sekä ulko- että sisäuima-altaassa, saunomista hirsisaunassa hotellin katolla, hikoilua kuntosalilla sekä tietysti valmiin maittavan aamiaisen nauttimista? Kaiken voisi kruunata vielä hotellilta saatava hierontapalvelu.”
Ja kuten Hemmotteluloma –artikkelissa kirjoitetaan, olemme halunneet tehdä lomasuunnittelusta asiakkaillemme helppoa, ja tämän vuoksi nämä kaikki löytyvätkin saman katon alta.
Staycation voi avata oven uusille kokemuksille ja tarjota ainutlaatuisia elämyksiä omassa kotikaupungissa.
Hotelleista ja lomakohteista voi löytyä staycation-lomalle soveltuvia tarjouspaketteja, joita kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää.
Esimerkiksi VALOn Wellness-alue sekä aamiainen ovat edullisimpia majoittujille, kuin ulkopuolisille. Kaikki VALOn voimassa olevat tarjoukset ja kampanjat löydät tämän linkin kautta.