Stadin Silakkamarkkinat 2024

Stadin Silakkamarkkinat ovat pitkään olleet suosittu kohde niin paikallisille asukkaille kuin vierailijoillekin. Vuoden 2024 tapahtuma lupaa jälleen kerran tarjota monipuolisen valikoiman meren antimia sekä kiehtovaa ohjelmaa kaikenikäisille. Silakkamarkkinoiden kautta pääset tutustumaan niin paikalliseen ruokakulttuuriin kuin Helsingin eloisaan markkinatunnelmaan.

0

Tervetuloa makumatkalle, joka vie sinut suoraan meren syvyyksiin ja Helsingin sydämeen! Kyllä, olet aivan oikeassa paikassa – Stadin Silakkamarkkinat ovat tulossa jälleen tänäkin vuonna! Tämä perinteikäs tapahtuma on taas valmistautumassa tarjoamaan merellisiä herkkuja ja kulttuurista iloa Helsingin sydämessä.

Stadin Silakkamarkkinat ovat pitkään olleet suosittu kohde niin paikallisille asukkaille kuin vierailijoillekin. Vuoden 2024 tapahtuma lupaa jälleen kerran tarjota monipuolisen valikoiman meren antimia sekä kiehtovaa ohjelmaa kaikenikäisille. Silakkamarkkinoiden kautta pääset tutustumaan niin paikalliseen ruokakulttuuriin kuin Helsingin eloisaan markkinatunnelmaan.

Perehdymme tässä artikkelissa nyt hieman tarkemmin Stadin Silakkamarkkinoihin sekä siihen, mistä nämä markkinat juontavat juurensa.

 

Mitkä ovat Stadin Silakkamarkkinat?

Stadin Silakkamarkkinat ovat perinteinen vuosittainen tapahtuma, joka kerää yhteen niin paikalliset asukkaat kuin vierailijatkin. Stadin Silakkamarkkinat ovatkin mainio tilaisuus tutustua Helsingin ruokakulttuuriin ja tunnelmaan rennossa ja viihtyisässä ympäristössä.

Silakkamarkkina-tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden maistella tuoretta silakkaa sekä muita meren herkkuja, nauttia kulttuuriohjelmasta ja ostaa paikallisia tuotteita. Markkinoilla on usein myös erilaisia viihdyttäviä aktiviteetteja ja ohjelmaa koko perheelle.

Näiden markkinoiden viehätys piilee paitsi herkullisissa tarjouksissa, myös tunnelmassa, joka on täynnä merellistä iloa ja perinteitä.

 

Milloin on silakkamarkkinat Helsingissä?

Stadin Silakkamarkkinat järjestetään Helsingissä yleensä syksyisin. Tarkka päivämäärä vaihtelee vuosittain, mutta markkinoiden ajankohta ilmoitetaan yleensä hyvissä ajoin etukäteen tapahtuman virallisilla verkkosivuilla.

Tämän vuoden Stadin Silakkamarkkinat alkavat 6.10.2024 ja loppuvat 12.10.2024. My Helsinki avaa päiväkohtaisia myyntiaikataulujakin hieman tarkemmin:

  • Sunnuntaista perjantaihin klo 9–19
  • Lauantaina klo 9–16.

 

Merimaisema Helsingissä

 

Missä Stadin Silakkamarkkinat ovat?

Vuonna 2024 Silakkamarkkinat järjestetään jälleen Kauppatorilla.

Stadin Silakkamarkkinat on järjestetty yleensä Helsingin keskustassa Eteläsataman alueella tai sen läheisyydessä. Tapahtuma on perinteisesti kokoontunut meren äärelle luomaan autenttisen tunnelman ja tarjoamaan kävijöille mahdollisuuden nauttia merellisestä ilmapiiristä.

 

Kuinka kauan Stadin Silakkamarkkinat on järjestetty?

Silakkamarkkinoiden virallisilla nettisivuilla kerrotaan, että Stadin silakkamarkkinat ovat yksi Suomen vanhimmista yleisötapahtumista, jota on juhlittu Helsingissä jo vuodesta 1743.

Helsingin Silakkamarkkinat ovat pitkän historiansa aikana kasvaneet merkittäväksi tapahtumaksi kaupungissa. Alun perin markkinat olivat keskittyneet pääasiassa silakan myyntiin ja vaihtoon, mutta ajan myötä tapahtuma on kehittynyt monipuoliseksi kulttuuritapahtumaksi.

 

Miksi Silakkamarkkinoita vietetään?

Kuten jo aiemmin viittasimme, silakkamarkkinoiden juuret juontavat vuosisatojen taakse, jolloin tapahtuma oli alun perin kalastajien välinen kaupankäyntitapahtuma. Nykyään markkinoita vietetään kuitenkin monista muista syistä. Silakkamarkkinat kuvaavat tätä hyvin:

“Silakkamarkkinat on vuosien mittaan muuttunut kaupunkilaisten ruoanhakumatkasta syyskauden tunnelmalliseksi virstanpylvääksi, jossa yhdistyvät Helsingin merellinen saaristolaisperinne ja moderni ruokakulttuuri.”

Silakkamarkkinat ovat tapa kunnioittaa ja juhlistaa meren antia sekä nostaa silakan ja särkikalan arvostusta terveellisenä, herkullisena ja ennen kaikkea vastuullisena ruokavalintana. Lisäksi Silakkamarkkinoiden tavoitteena on tukea paikallisten kalastajien elinkeinoa.

Eikä tietysti sovi unohtaa tämän tapahtuman tuomaa yhteisöllisyyttä, sillä Silakkamarkkinat tarjoavat myös mahdollisuuden viettää aikaa yhdessä maittavan ruoan ympärillä.

 

Silakkamarkkinat Helsingissä

Myydäänkö Silakkamarkkinoilla ainoastaan silakoita?

Vaikka Stadin Silakkamarkkinat ovatkin tunnettuja silakoistaan, tapahtumassa myydään paljon muutakin kuin pelkästään silakkaa. Markkinoilla on laaja valikoima muitakin meren antimia, kuten savustettua lohta.

Lisäksi Silakkamarkkinoilla myydään kalojen lisäksi muitakin ruokia ja herkkuja, kuten saaristolaisleipää ja munkkeja.

Joten, vaikka silakat ovatkin Stadin Silakkamarkkinoiden päätuote, markkinoilta löytyy varmasti jotain jokaiseen makuun!

Silakkamarkkinoiden myyjiin ja heidän myyviin tuotteisiinsa pääset tutustumaan tarkemmin täältä.

 

Millaista ohjelmaa Silakkamarkkinoilla on?

Stadin Silakkamarkkinat tarjoavat monipuolista ohjelmaa, joka viihdyttää niin lapsia kuin aikuisiakin.

Ruokatarjonta on tietenkin tärkeä osa Silakkamarkkinoita, joten siellä pääsee maistelemaan perinteisiä silakkaruokia sekä monia muitakin meren herkkuja.

Ruokailun lisäksi tapahtumassa pääsee nauttimaan live-musiikista, tanssiesityksistä, luennoista sekä ohjatuista ohjelmista.

Helsingin Silakkamarkkinoiden ensimmäisenä sunnuntaina 6.10.2024 järjestetään jo 12. kertaa Silakkasoutu ja -patikka puhtaiden lähivesien ja Itämeren hyväksi.

“Tapahtumassa soudetaan kirkkoveneillä Töölönlahdelta kauppatorille tai kävellään vastaava matka rantoja pitkin. Ulkoilupäivä huipentuu yhteiseen silakkalounaaseen sekä seminaariin, jossa Itämeren asiantuntijat kertovat meremme kuulumisia.”

Silakkamarkkinoilla on huomioitu mahtavasti myös lapset. Esimerkiksi torstaina 5.10. Kettu-kirjasta tuttu Salainen Silakka kutsuu lapset torille Silakkasuunnistukseen.

Silakkamarkkinoiden tarkemman ohjelman ja aikataulut löydät täältä.

 

Onko Stadin Silakkamarkkinoilla kävijöitä?

Stadin Silakkamarkkinoiden kävijämäärä vaihtelee vuosittain, mutta tapahtuma houkuttelee joka vuosi kymmeniä tuhansia ihmisiä paikalle.

Viime vuonna (2023) Silakkamarkkinoilla oli kävijöitä jopa 80 000.

Silakkamarkkinoiden suosio perustuu markkinoiden monipuolisuuteen ja viihtyisään tunnelmaan, joka vetää puoleensa niin paikallisia asukkaita kuin vierailijoitakin.

 

Miten Silakkamarkkinoille pääsee?

Stadin Silakkamarkkinoille on useita tapoja päästä helposti ja vaivattomasti.

Julkinen liikenne on yksi suosituimmista tavoista saapua markkinoille. Helsingin kattava joukkoliikenneverkosto, eli raitiovaunut, bussit ja metro, kulkevat kätevästi eri puolilta kaupunkia kohti Eteläsatamaa, missä markkinat yleensä järjestetään.

Autolla saapuvat voivat hyödyntää Helsingin lukuisia pysäköintialueita ja parkkihalleja, joista voi jatkaa matkaa kävellen tai julkisilla kulkuvälineillä. Yksi kätevimmistä tavoista lyhyen matkan taittamiseen on myös kaupunkipyörä.

Mikäli Silakkamarkkinoille tulee kauempaa, kannattaa majoituspaikka valita helppojen kulkuyhteyksien päästä Kauppatorista.

 

Helsingin kaupunkipyörät

 

Lähteet

My Helsinki

Silakkamarkkinat

Silakkamarkkinat: Ohjelma

Silakkasoutu ja -patikka

Kaupunkipyörä