Kaupunkipyörä Helsinki – Hyödynnä kaupunkipyörää VALOssa!

Tässä artikkelissa pääset kurkistamaan kanssamme siihen, millä tavoin kaupunkipyöräilyä kannatta hyödyntää. Hyppäämällä cityfillarin selkään, pääset näkemään Helsinkiä aivan uudesta perspektiivistä ja mahdollisesti kokemaan myös sellaisia paikkoja, jotka jäisivät raitsikan kyydissä huomaamatta.

0

Olet ehkä törmännyt Helsingin kaduilla tarjolla oleviin keltaisiin polkupyöriin. Kyllä, puhun juuri niistä veikeistä kaupunkipyöristä, jotka valloittavat kesäisin Helsingin kujat ja kadut.

Tässä artikkelissa pääset kurkistamaan kanssamme siihen, millä tavoin kaupunkipyöräilyä kannatta hyödyntää. Hyppäämällä cityfillarin selkään, pääset näkemään Helsinkiä aivan uudesta perspektiivistä ja mahdollisesti kokemaan myös sellaisia paikkoja, jotka jäisivät raitsikan kyydissä huomaamatta.

Oletko valmis? Kiinnitä kypäräsi remmi, vedä reipas hymy naamallesi ja lähdetään seikkailulle!

 

Mikä on kaupunkipyörä?

Kaupunkipyörä, joka tunnetaan myös nimellä citypyörä, on kaupungin tarjoama julkinen liikenneväline, joka mahdollistaa lyhyiden matkojen suorittamisen pyöräillen.

Kaupunkipyöristä voidaan oikeastaan ajatella, että ne ovat kuin pieniä hevosia, vain sillä erotuksella, etteivät ne hirnu eivätkä tarvitse heinää. Ne odottavat kaikkia seikkailunhaluisia matkustajia ja ovat valmiina viemään heidät kohti uusia seikkailuja.

Helsinki on yksi monista kaupungeista, jotka tarjoavat kaupunkipyöräilymahdollisuuden sekä paikallisille asukkaille että myös vierailijoille ja turisteille.

 

Mitä eroa on Alepa-pyörällä ja HSL kaupunkipyörällä?

Useat meistä tunnistaa jo Alepa- fillarin, jonka keltainen runko loistaa kaupungin kaduilla kuin aurinko. Mutta millainen sitten on HSL:n kaupunkipyörä?

Todellisuudessa puhumme nyt samoista polkupyöristä. Niin sanotut Alepa-pyörät ovat myös HSL:n kaupunkipyöriä. HOK-Elannon artikkelissa avataan tätä kuviota hyvin:

“Kaupunkipyöristä vastaavat Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL ja Helsingin seudun liikenne HSL. HOK-Elannon Alepa-ketju on kaupunkipyörien näkyvä pääyhteistyökumppani, ja pyörät ovatkin saaneet ylleen Alepan keltaisen värityksen sekä mainokset.”

 

Miten kaupunkipyörä otetaan käyttöön?

Kaupunkipyörä on ehdottomasti kuin salainen ase kaupunkiliikenteessä! Mutta ei huolta, sinun ei tarvitse olla kummoisempi supersankari päästäksesi sen selkään. Neuvomme sinulle mutkattomimman reitin cityfillarin kyytiin.

Ennen kuin pääset pyöräilemään, lataa puhelimeesi HSL:n kaupunkipyöräsovellus tai rekisteröidy hsl.fi/kaupunkipyörät -sivun kautta.  Rekisteröityminen vie vain hetken ja vaatii yleensä sähköpostiosoitteen sekä maksukortin tiedot.
Etsi lähin asemasi ja valitse sieltä itsellesi sopivin polkupyörä. Löydät lähimmät pyöräasemat sekä polkupyörien saatavuustiedot sovelluksesta.
Kun olet löytänyt pyörän, avaa lukitus. Tarvitset pyörän käyttöönottoon rekisteröityessäsi saamasi pyöräilijätunnuksen sekä PIN-koodin.
Ta-daa, nyt olet valmis pyöräilemään! Hyppää pyörän selkään ja nauti matkasta! Muista ihailla maisemia, sekä pitää toisella silmällä huolta myös kanssaliikkujista.

 

Millainen on kaupunkipyörä-kartta?

HSL:n kaupunkipyörä-kartta on äärimmäisen selkeä ja helppolukuinen. Kartasta voit hakea osoitteen tai sijainnin mukaan kaikki lähimmät pyöräasemat ja niihin liittyvät tiedot. Saat kartan avulla helposti tietoosi pyöräasemien pyörätilanteen ja saatavuuden.

Kaupunkipyörä -kartan avulla voit kätevästi seurata lisäksi omaa kulkuasi, jolloin vältytään myös turhilta eksymisiltä.

Koska kaupunkipyöräasemat pysyvät paikoillaan, voit suunnitella pyöräilymatkat ja –reitit myös hyvissä ajoin etukäteen. Mikäli epäilet, että haluamasi aseman kaikki polkupyörät saattavat olla varattuna, on hyvä miettiä myös toista reittivalintaa varalle.

 

Missä on kaupunkipyöräasemat Helsingissä?

Helsingissä on tarjolla Alepa-/kaupunkipyöräasemia lähes joka nurkalla. Löydät Helsingin pyöräasemat kaikkein näppärimmin joko sovelluksesta tai HSL:n reittioppaasta.

Reittioppaasta voit kätevästä tutkia, mistä löytyy lähin HSL kaupunkipyöräasema.

Esimerkiksi VALO Hotellissamme vierailevat asiakkaamme suosivat usein kaupunkipyöriä. Lähin pyöräasema Ruskeasuon varikko on ihan hotellimme kulmalla, joten liikkuminen on näin äärimmäisen helppoa. Kartasta löytyy myös tiedot saatavilla olevien polkupyörien lukumäärästä.

 

Kuinka pitkälle Alepa-pyörällä voi ajaa?

Kaupunkipyörää suositellaan käytettäväksi lyhyille matkoille, maksimissaan 60 minuuttia kerrallaan. Tällä tuetaan sitä, että pyörät olisivat mahdollisimman monen saatavilla.

60 minuutin kestoisia ajomääriä ei ole kuitenkaan rajoitettu, joten voit vaihtaa kaupunkipyörää kesken matkankin, jolloin matkan ajastin nollautuu.

Suosituksesta huolimatta kaupunkipyörällä voi ajaa yhtäjaksoisesti jopa 5h, mutta yli tunnin matkoista tulee 1 euron lisäkulu jokaista 30 minuuttia kohden. Jos viiden tunnin käyttöaika ylittyy, joudut maksamaan lisäksi myös 80 euron viivästysmaksun. Nämä veloitetaan maksukortiltasi pyörän parkkeeraamisen jälkeen.

 

Mihin kaupunkipyörän voi jättää?

Citypyörän jättäminen on yhtä helppoa, kuin sen käyttöönottokin. Kun olet saapunut määränpäähäsi, etsi lähin kaupunkipyöräasema ja parkkeeraa kulkupelisi pyörätelineeseen.

Ennen poistumista on hyvä varmistaa, että pyörän lukitus onnistuu ja vapaudut pyörän vastuusta. Tämä näkyy pyörän ruudulla joko OK- tai FINISH-kuittauksena.

HSL:n ohjeissa neuvotaan, että mikäli palautus ei onnistu, tulee kokeilla toista telinepaikkaa tai palauttaa pyörä seuraavalla asemalle. Mikäli pyörätelineet ovat kaikki varattuja, voit jättää fillarin kuitenkin aseman välittömään läheisyyteen.

Kun pyörä on turvallisesti parkissa, voit jatkaa huoletta päivääsi!

 

Mihin kaupunkipyörää kannattaa VALOssa hyödyntää?

Kuten kaikki vieraamme tietävät, VALOssa majoittuessa ei välttämättä ole tarvetta poistua hotellista lainkaan, mutta pidemmällä lomalla ollessa raikas ulkoilma voi tehdä jokaiselle hyvää.

VALO sijaitsee luonnostaan tunnetulla Helsingin Ruskeasuon alueella. Helsingin kaupungin nettisivuilla kerrotaankin, että Ruskeasuon ulkoilualueet ovat kävelijöiden ja pyöräilijöiden vilkkaassa käytössä.

Koska VALO sijaitsee lähellä Helsingin keskustaa, voidaan melkeinpä ajatella, että kaupunkipyörää olisi hyvä hyödyntää kaikkialle liikkumiseen. Keskustaan pyöräilee reilussa vartissa, vaikkakin maisemia ihaillessa matkaan vierähtää herkästi vartti, jos toinenkin, ylimääräistä aikaa. Matkalla keskustaan on myös mm. upeita kahviloita, ravintoloita, vaatekauppoja ja kauneushoitoloitakin.

Citypyörillä pääsee siis minne tahansa, mutta mikä vielä tärkeämpää; kaikkien citypyörien tiet myös tuovat VALOn kulmalle!

 

Paljonko kaupunkipyörän käyttö maksaa?

Kaupunkipyörän vuokrausta suunnitellessa tietysti kiinnostaa tietää, paljonko tällainen Alepa-pyörä maksaa. Kaupunkipyörien hinnat vaihtelevat paikkakunnittain sekä alueittain.

Vantaa tarjoaa tänä kesänä 2024 kaupunkipyöräkauden (huhtikuun alusta lokakuun loppuun saakka) täysin ilmaiseksi 50-vuotisjuhliensa kunniaksi.

Helsinki-Espoo –alueen kaupunkipyörähinnasto vaihtelee käyttöoikeus -paketin mukaan. hinnat määräytyvät seuraavasti:

Kausikortti 35 €: Rajattomasti 60 min matkoja (Välillä 1.4.-31.10.2024)
Viikko 10€: Rajattomasti 60 min matkoja 7vrk:n ajan
Päivä 5€: Rajattomasti 60 min matkoja 24 tunnin sisällä
Jatkuva tilaus 10€/30vrk: Rajattomasti 60 min matkoja 30 vuorokauden ajan (Toistaiseksi voimassa oleva)
Näihin kuluihin lisätään mahdolliset aikarajat ylittävät lisämaksut.

 

Lähteet

HOK-Elanto

Hsl.fi/kaupunkipyörät

HSL/Usein kysytyt kysymykset

Reittiopas

Ruskeasuon varikko

Helsingin kaupunki