Helsinki Pride 2024

Priden aikaan Helsingin kadut täyttyvät sateenkaaren väreistä sekä iloisesta tunnelmasta.
Myös tänäkin vuonna 2024, Helsinki Pride jakaa tärkeää viestiä yhdenvertaisuudesta ja ihmisoikeuksista.

Tutustumme tässä artikkelissa nyt tarkemmin Prideen, sekä avaamme sen syvempää merkitystä ja historiaa.

0

Helsinki Pride on vuosittain järjestettävä tapahtuma pääkaupungissamme. Priden aikaan kadut täyttyvät sateenkaaren väreistä sekä iloisesta tunnelmasta.

Myös tänäkin vuonna 2024, Helsinki Pride jakaa tärkeää viestiä yhdenvertaisuudesta ja ihmisoikeuksista. Priden tavoitteena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja tasa-arvoa.

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin Prideen ja avaamme sen syvempää merkitystä ja historiaa.

 

Milloin on Helsinki Pride Week 2024?

Helsinki Pride Week 2024 järjestetään kesäkuun viimeisellä viikolla 24. 6.- 30. 6.2024.

Pride-kulkueen ja puistojuhlan tarkempi aikataulu on 29.6.2024.

Inclusive Employers kirjoittaa kesäkuisen ajankohdan taustasta hyvin:

“Pride-kuukausi järjestetään joka vuosi kesäkuussa, koska tapahtuma, joka aloitti homojen oikeuksien liikkeen Yhdysvalloissa, alkoi kesäkuussa 1969 New Yorkin Greenwich Villagessa, Stonewall Innissä.”

 

Mikä on Priden tarkoitus?

Priden tarkoitus on tuoda esiin ja juhlistaa seksuaalista ja sukupuolista moninaisuutta sekä taistella syrjintää, ennakkoluuloja ja väkivaltaa vastaan. Aiemmassa artikkelissamme kuvataan tätä hyvin:

“Helsinki Pride on yksi Suomen suurimmista ja merkittävimmistä sateenkaariyhteisön tapahtumista. Se edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja kannustaa monimuotoisuuden juhlintaan ja tasa-arvon edistämiseen.”

Pride on myös tilaisuus tuoda esiin tietoisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamista haasteista ja epätasa-arvosta.

Lisäksi se tarjoaa yhteisölle mahdollisuuden yhteisöllisyyteen, verkostojen luomiseen, sekä oman identiteetin rakentamiseen.

 

Mikä on Priden historia?

Priden historiasta liikkuu monenlaista tietoa, mutta yleisesti ajatellaan, että Pride-liikkeen historia juontaa juurensa vuoteen 1969, kun Stonewall-kapina New Yorkissa synnytti modernin LGBTQ+-oikeuksien taistelun. Britannican artikkelissa kerrotaan, että kesäkuun 28. päivänä 1970, Stonewallin kansannousun vuosipäivänä, pidettiin ensimmäiset Pride-marssit New Yorkissa, Los Angelesissa ja Chicagossa.

Tästä vuodesta lähtien Pride-tapahtumat ovat levinneet ympäri maailmaa, toimien sekä juhlallisina tapahtumina että poliittisina protesteina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Suomessa Pride-tapahtumaa on vietetty vuodesta 1974. Pridesta käytettiin 2000 luvulle saakka kuitenkin gay liberation -liikkeen mukaisesti nimeä Vapautuspäivät.

 

Millaista Pride-ohjelmaa Helsingissä järjestetään?

Helsingin Pride-tapahtuma tarjoaa monipuolista ohjelmaa, joka kattaa erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja.

Pride-kulkue on vuosittain yksi tapahtuman keskipisteistä, jossa ihmiset kokoontuvat juhlimaan ja ilmaisemaan tukensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

Lisäksi Pride-viikolla järjestetään erilaisia yhteisötapahtumia, kuten puistojuhlia ja piknikejä, paneelikeskusteluja, urheilutapahtumia sekä konsertteja. Näillä yhteisillä tekemisillä tuetaan yhteisöllisyyttä ja tarjotaan tilaisuus hauskanpitoon. Ja kuten My Helsinki muistuttaa, Helsinki Pride -tapahtumat ovat kaikille avoimia, ja suurin osa ohjelmasta on maksutonta.

 

Helsingin Kaivopuisto

 

Kuka järjestää Priden?

Priden järjestäjätahoja on Suomessa monia. Seta erittelee nämä seuraavasti:

“Pride-tapahtumia järjestävät Suomessa Setan jäsenjärjestöt, yritykset, muut organisaatiot, opiskelijaryhmät ja vapaaehtoiset.”

Helsingin Pride-tapahtuman järjestäjänä toimii Helsinki Pride -yhteisö ry.

 

Mikä on vuoden 2024 Helsinki Pride-teema?

Vuoden 2024 Helsinki Priden teema on ”Rauha ja toivo”. Tämä teema kutsuu juhlimaan rauhaa, toivoa ja tulevaisuutta, jossa jokainen voi elää vapaasti ja ilman pelkoa syrjinnästä.

”Rauha ja toivo” rohkaisee meitä rakentamaan siltoja, vahvistamaan yhteisöllisyyttä ja taistelemaan rauhanomaisesti oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta. Tämä teema kutsuu meitä unelmoimaan paremmasta tulevaisuudesta ja sitoutumaan yhdessä sen rakentamiseen, missä jokainen voi elää turvallisesti ja kunnioitettuna omannäköistänsä elämää.

 

Miksi Helsingissä järjestetään Pride-kulkue?

Helsingissä järjestetään Pride-kulkue liikkeen teeman mukaisesti juhlistamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, näkyvyyttä ja hyvinvointia. Britannican artikkelissa avataan tätä hyvin:

“Pride juhlistaa vuosien taistelua kansalaisoikeuksien puolesta ja jatkuvaa tasa-arvoisen oikeuden tavoittelua lesbo-, homo-, biseksuaali-, transsukupuolisten ja queer-yhteisöjen osalta, sekä nostaa myös LGBTQ-henkilöiden saavutuksia.”

Pride-kulkue on merkittävä tapahtuma, joka toimii paitsi juhlallisena ilon osoituksena, myös poliittisena protestina syrjintää, ennakkoluuloja ja väkivaltaa vastaan. Kulkue järjestetään vuosittain Helsingissä, Suomen pääkaupungissa suuren suosionsa vuoksi. Pride yhteisön verkkosivuilla kerrotaankin, että Helsinki Pride -viikko on Suomen suurin LHBTIQ-ihmisten tapahtuma.

 

Mistä Pride-kulkue alkaa ja mihin se vie?

Helsinki Pride-kulkue 2024 starttaa klo 12 Senaatintorilta kohti päämääräänsä Kaivopuistoa, johon on määrä saapua klo 13. Kulkueen kokoontuminen alkaa jo klo 11, joten tilaisuuteen kannattaa tulla hyvissä ajoin nostattamaan kulkuetunnelmaa.

Pride-kulkueen reitti vie Senaatintorilta Aleksanterinkadun, Mannerheimintien, Pohjoisesplanadin, Fabianinkadun, Eteläisen Makasiinikadun, Kasarmikadun ja Neitsytpolun kautta päätepisteelle Kaivopuistoon.

 

Helsinki-päivä

 

Miten pukeutua prideen?

Prideen pukeutuminen on tilaisuus ilmaista itseään ja juhlistaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyvyyttä.

Prideen pukeudutaan tyypillisesti hyvin värikkäästi. Sateenkaaren värit ovat Prideen klassinen valinta. Voit käyttää vaatteita, asusteita ja meikkejä, jotka edustavat sateenkaaren värejä tai niiden yhdistelmiä.

Koska Pridelle valitaan vuosittain myös jokin teema, tätä voisi nostaa esiin myös vaatetuksessakin.

Tärkeintä pukeutumisessa on kuitenkin aina se, että tunnet olosi hyväksi asussasi. Olipa tyylisi sitten rohkea, leikkisä, muodikas tai värikäs, tärkeintä on, että tunnet olosi mukavaksi ja omaksi itseksesi. Pidä mielessä myös se, että Pride-tapahtumapäivät voivat olla pitkiä, joten valitse pukeutumisesi myös sen perusteella, että se on mukava ja käytännöllinen koko päivän kestävää juhlintaa varten.

 

Lähteet

Inclusive Employers

Pride

Kesän ja syksyn tapahtumat Helsingissä vuonna 2024

Britannica

Pride yhteisö

Pride kulkue

My Helsinki