Suomenlinna

Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuva Suomenlinnan merilinnoitus on yksi Suomen jylhimmistä ja tunnetuimmista nähtävyyksistä. Linnoitus on myös oma kaupunginosansa, jossa asuu noin 800 ihmistä.

0

Suomenlinnan historia

Suomenlinna on Helsingin edustan saaristossa sijaitseva merilinnoitus, jonka rakentaminen aloitettiin Ruotsin vallan aikana vuonna 1748.

Merilinnoitus on vuosisatojen saatossa toiminut osana kolmen eri valtion historiaa. Ruotsalaisten hallussa Suomenlinna oli vuosina 1748 – 1808, jota seurasi yli sata vuotta kestänyt venäläinen kausi (1808-1918). Tämä kausi päättyi Suomen itsenäistymiseen ja Venäjän vallankumoukseen.

Toukokuussa 1918 linnoituksen nimi muutettiin itsenäisen Suomen mukaisesti Suomenlinnaksi, ja samalla merilinnoitus myös liitettiin osaksi Suomen valtiota.

Linnoitukseen sijoitettiin pian puolustus­voimien eri yksiköitä, ja linnoituksesta tuli tämän myötä yksi suomalainen varuskunta.

Linnoituksessa käynnistettiin pian tämän jälkeen kunnostustöitä ja siitä alkoi hiljalleen muodostua myös matkakohde.

Talvisodan aikaan vuonna 1939 Suomenlinnassa oli muun muassa ilmantorjunta- ja tykistö­joukkoja. Linnoitus toimi lisäksi suomalaisen sukellusvene­laivaston tukikohtana. Jatkosodan jälkeen alueella toimintaansa jatkoi ainoastaan muutama armeijan joukko-osasto.

1960-luvun puolivälin tietämillä puolustuvoimat ilmoitti luopuvansa linnoituksesta. Puolustusvoimien yksiköistä jäljelle jäi vain Merisotakoulu, joka toimii vanhalla paikallaan edelleen.

Siviilihallintoon siirtymisen jälkeen Suomenlinnassa aloitettiin kunnostustyöt, jonka myötä rakennuksia alettiin kunnostaa asumiskäyttöä varten.

Kehittyminen matkakohteeksi ja nykyhetki

Aiemmin linnoituskäytössä ollut Suomenlinna siirtyi siviilihallintoon vuonna 1973. Hallinnointia ja kehittämistä silmälläpitäen opetus- ja kulttuuriministeriö perusti erillisen Suomenlinnan hoitokunnan.

Suomenlinnalle laadittiin vuonna 1974 erillinen käyttösuunnitelma, jonka tavoitteena oli kehittää linnoitusta nimenomaan matkakohteena. Suunnitelman pääasiallisena lähtökohtana on ollut Suomenlinnan kulttuuriperinnön säilyttäminen sekä sen kehittäminen asuinalueena ja monumenttina. Hoitokunta toimii tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.

Suomenlinna sai arvoisensa tunnustuksen 1990-luvun alussa, kun merilinnoitus liitettiin Unescon maailmanperintökohteiden listalle vuonna 1991.

Vuonna 1998 Suomenlinna saavutti komean merkkipaalun, kun Helsingissä juhlittiin merilinnoituksen 250-vuotisjuhlia. Juhlavuoden kunniaksi matkailijoille avattiin ympärivuotisesti palveleva Suomenlinnakeskus.

Suomenlinna on säilyttänyt paikkansa Suomen suosituimpien matkakohteiden joukossa ja sen kävijämäärät ovat jatkaneet kasvuaan aina näihin päiviin saakka. Tätä nykyä Suomenlinnassa vierailee vuosittain jo noin miljoonaan henkilöä, mikä on määränä lähestulkoon sama kuin Linnanmäellä.

Suositun matkakohteen lisäksi Suomenlinna on yksi Helsingin kaupunginosista, joka toimii noin 800 asukkaan kotina sekä noin 400 ihmisen työpaikkana.

Suomenlinna vetää puoleensa matkailijoita sekä Suomesta että ulkomailta. Moni matkailija vierailee saarella kesäisin, jolloin Helsingin saaristo onkin ehdottomasti parhaimmillaan. Talvikauden vierailijamäärät ovat kuitenkin olleet koko ajan kasvussa.

Suomenlinna on Helsingissä vierailevalle matkailijalle sekä paikalliselle väestölle erittäin helppo päiväkohde, jonne pääsee ympärivuotisesti HSL:n lautalla.

Suomenlinnassa vieraileminen on myös kustannustehokasta, sillä merilinnakkeeseen ei tarvitse ostaa erillistä lippua, vaan historialliseen matkakohteeseen pääsee tutustumaan samalla hinnalla, jonka paikan päälle pääseminen vaatii.

Opastetut kierrokset

Paras tapa tutustua Suomenlinnan vaiheisiin, on osallistua opastetulle kävelykierrokselle.

Opastetulla kävely­kierroksella kuljetaan historiallisilla paikoilla pääosin Susisaaren ja Kustaanmiekan alueella ja kuullaan linnoituksen kiehtovasta menneisyydestä.

Kierroksella tutustutaan muun muassa Suureen linnanpihaan ja aikoinaan maailman suurimpiin kuuluneeseen kuivatelakkaan.

Suomenlinnassa on mahdollista järjestää myös erillisiä ryhmävierailuja.

Kahvilat ja museot

Suomenlinnasta löytyy kulttuurin ja historian lisäksi monia ravintoloita ja kahviloita, jotka toimivat viihtyisinä tauko- ja pysähdyspaikkoina.

Valinnanvaraa on pienistä idyllisistä kahviloista ja lounaspaikoista gourmet-tason illallis­ravintoloihin.

Kaikki Suomenlinnan kahvilat ja ravintolat ovat avoinna läpi koko kesäkauden ja vilkastuneen talvimatkailun myötä moni näistä palvelee asiakkaitaan myös talvella.  Linnoituksessa toimii myös oma panimo.

Suomenlinnassa on lisäksi yhteensä kuusi museota, jotka sijaitsevat eri puolilla linnoitusta. Liput museoihin ostetaan kustakin toimipisteestä erikseen, jonka lisäksi kaikkiin museoihin kelpaa myös Museokortti.

Lista Suomenlinnan museoista:

 • Suomenlinna-museo
 • Ehrensvärd-museo
 • Sotamuseon maneesi
 • Sukellusvene Vesikko
 • Suomenlinnan lelumuseo
 • Tullimuseo

Muut nähtävyydet Suomenlinnassa

Suomenlinnan sisältä löytyy lukuisia yksittäisiä nähtävyyksiä, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua saarivierailun aikana. Tunnetuimpia alueelta löytyviä nähtävyyksiä ovat:

 • Kuninkaanportti
 • Suuri linnanpiha
 • Telakka
 • Suomenlinnan kirkko
 • Rantakasarmi
 • Bastioni Zander
 • Sotavankileirin muistopaikka

Lautat ja vesibussit Suomenlinnaan

Suomenlinnaan pääsee kaikkein helpoiten lautalla. Lauttaliikenne kulkee Helsingin Kauppatorin ja merilinnoituksen välillä ympärivuotisesti. Lauttojen liikennöinnistä vastaa Helsingin seudun liikenne (HSL).

Vuoden- ja vuorokauden­ajasta riippuen lauttoja kulkee 1-4 kertaa tunnissa aamusta yöhön. Lauttamatka on verrattaen lyhyt, sillä se kestää vain noin 15 minuuttia.

Kauppatorilta lautta lähtee torin itälaidalta, Presidentin­linnan kohdalta. Suomenlinnassa lautan lähtö- ja saapumispaikka on Ison Mustasaaren päälaiturissa, joka sijaitsee merilinnoituksen pohjoisella rannalla.

Suomenlinnan lautat ovat osa Helsingin julkista kaupunki­liikennettä. Tämän ansiosta lautan kyytiin pääsee kaikilla HSL:n lipputyypeillä. Mikäli sinulta siis löytyy voimassa oleva HSL-lippu (AB, ABC tai ABCD), voi tätä lippua käyttää myös lauttakyytiin. Suomenlinna sijaitsee HSL:n lippuvyöhykkeellä A.

Suomenlinnaan vieville lautoille voi hankkia myös kertalippuja. Kertaliput voi ostaa etukäteen esimerkiksi lähtölaiturin lippu­automaatista tai HSL:n sovelluksen kautta. Kesäisin lippuja myydään lisäksi Kauppatorin lautta­terminaalin myyntipisteessä. Huomioithan, että lipun voimassaoloaika alkaa ostohetkestä.

Toinen pääasiallinen saapumistapa on vesibussi. Liikennöinnistä Suomenlinnaan ja Lonnan saarelle vastaa FRS Finland Oy. Vesibussi liikennöi linnoituksen ja Kauppatorin väliä toukokuun alusta syyskuun loppuun. Yhdensuuntainen matka kestää noin 20 minuuttia.

Varaa hotellimajoitus:

Lomailetko Helsingissä ja aiot tutustua myös Suomenlinnaan. Varaa hyvien kulkuyhteyksien varrella oleva ja monipuolisin palveluin varustettu hotellimajoitus VALO Hotellista Helsingin Ruskeasuolla.

Tulo
Päivämäärä
26
Lähtö
Päivämäärä
Huoneita
Yhteensä
huone
aikuinen
lasta
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Lisää huone
Onko sinulla varauskoodi?
Hae huoneet
VALO Hotelli Helsinki Tesla

Loppuvuoden 2022 pysäköintikampanja

Maksuton pysäköinti hotellivarauksille 20.11.-30.12.2022

Pysäköi ilmaiseksi VALOn parkkihallissa! Tarjoamme loppuvuoden (20.11.-30.12.2022) varauksiin maksuttoman pysäköinnin omassa parkkihallissamme. Tarjous koskee kaikkia varauksia, jotka on tehty suoraan omien varauskanaviemme kautta.

_DSC8059-jouluvaloilla

JOULUPAKETTI 30.12.2022 SAAKKA

Jouluinen hotellipaketti Helsingissä alk. 148 €/yö

Varaa nyt joulun hellin hotellipaketti kolmen ruokalajin illallisella sekä glögillä! Sukella VALOn joulutunnelmaan, syö hyvin ja rentoudu. Hinnat alkaen 148 €/yö ja hotelliyöt varattavissa aikavälille 1.12. -30.12.2022, poislukien sunnuntait ja 24.12.2022.

VALO Work Smart työhuone

HOTELLIYÖ + TYÖPÄIVÄ VALOSSA 30.11.2022 ASTI

Hotelliyö ja työpäivä VALOssa

Starttaa työviikkosi vähän paremmin! Nappaa sunnuntain ja maanantain välinen hotelliyö Smart-huoneessa ja saat samaan hintaan päiväksi käyttöösi työhuoneen sekä coworking-tilat. Kampanja sisältää kaiken, mitä voisit toivoa täydelliseltä työmatkalta Helsingissä.

Lähteet: My Helsinki, Suomenlinnan viralliset sivut
Jutun pääkuva: Juha Kalaoja, Suomenlinna, Visit Finlandin mediapankki