VALOn hirsisaunojen veistäjän Jaakko Holman ajatuksia

”Jos yhden kehän eläessään pääset kyhäämään Mannerheimintien varteen, se täytyy kyllä veistää kirveellä.”

Hirsirakentaja Jaakko Holma sai VALOn hirsisaunat valmiiksi syksyllä 2020 kun VALO Hotel & Work avasi ovensa Mannerheimintiellä. Saunojen hirsirunko on tehty isoista kuusista, jotka kaadettiin Jaakon kotipihan läheltä Pielavedellä. Saunojen yhtenä erikoisuutena voidaan pitää sitä, että hirret on piilutettu.

Piiluttaminen on perinteinen, vanha hirren työstötapa, jolla on pyritty parantamaan puun sääkestävyyttä. Piilutuksessa hirren pinta muotoillaan pienelle lainemaiselle kuviolle. Näin pinnasta tulee sileä ja viimeistellyn näköinen. Työvaiheessa käytetään piilupetkelettä tai piilukirvestä.

”Ne hirret on melko oksaisia kuusia. Sellasten piiluttaminen perinteiseen tyyliin on raakaa hommaa, kuukauden hakkasin lastuja irti”, kertoo Jaakko.

”Jokainen kirveenisku oli tähdättävä tarkasti, ettei terä haukkaisi ja että jälki olisi mahdollisimman kaunista. Jos lastun irtoamisääni on vain kevyt suhaus, jää seinälle hieno, silkinhimmeä jälki. Jos lastun ääni särähtää, on muutettava veistosuuntaa, muuten särähtää kohta pahemmin. Siinä on ihan hyvä tavoite; yrittäisi veistää aina myötäsyyhyn, mitä veistääkin.”

”Yksi lyönti irrottaa lastun postimerkin kokoiselta alalta, neliölle menee 1500 lyöntiä. Tuohon saunaan meni kaikkiaan 150 000 kirveeniskua. Niin monta kertaa jännittyi keho lyöntiin.”

Piiluttaminen käsin on raskasta työtä

”Homman jälkeen oli puhti niin poissa, että jaksoin enää vain nojata vatupassiin. Kävin neljällä eri hoitajalla, jotka sai jumiutuneet niskajänteet taas virtaamaan ja voima palaili jäseniin. Tuollainen homma sopii ihmiselle, joka nauttii itsensä piinaamisesta, eikä kovin paljon kykene muuta miettimään ennen kuin valmista tulee. Lievä pakkomielteisyys tavoitteen suhteen pitää kurssin vakaana. Näitä lahjoja sain tuossa hyödyntää.”

”Tuon homman jälkeen en ole ihmetellyt ollenkaan miksi tähänkin työhön on keksitty kone; iso rälläkkä ja siihen piilutuslaikka on setti, jolla lastut irtoaa milteipä kevyesti. Aivan kaunista jälkeä saa aikaan tuo jäljittelylaitekin.”

”Toista rakennusta en ole lähtenyt kirveellä piiluttamaan, mutta tämän kohdalla oli vaikea ajatella muutakaan – jos yhden kehän eläessään pääset kyhäämään Mannerheimintien varteen, se täytyy kyllä veistää kirveellä.”

Näin muistelee Jaakko Holma hirsisaunojen piiluttamista. Kovan työn jälkeen on Jaakko myös käynyt useamman kerran saunomassa VALOssa.

”Välillä mietin mitä hyötyä on siitä, että hakkaan irti näitä lastuja – syntyykö kauneutta niin paljon, että vaivannäkö olisi mielekästä?”

”Saadakseni selvyyttä asiaan, laittauduin yhtenä lauantai-iltana VALOn lauteille. Istuin monta tuntia kiukaan vieressä kuulostellen millaisia mietteitä tila saunojissa kirvoitti.”

”Se mitä silloin kuulin ja myöhemminkin on tuonut tunteen, että vaiva ilmeisesti kannatti.”