Helsinki-päivä 2024

Helsinki-päivää vietetään vuosittain kesäkuun 12.päivänä. Sen vietto on vanha perinne, joka juontaa juurensa kaupungin historiaan ja kulttuuriin.

0

Helsinki-päivää vietetään vuosittain kesäkuun 12.päivänä. Sen vietto on vanha perinne, joka juontaa juurensa kaupungin historiaan ja kulttuuriin.

Mutta miksi Helsinki-päivää pidetään niin mahtavana? Tämän juhlapäivän kattava tarjonta ei jätä varmasti ketään kylmäksi, sillä jokaiselle on tarjolla jotain. Helsinki-päivillä pääsee uppoutumaan niin kulttuurin, musiikin, taiteen, herkullisen ruoan kuin urheilunkin pariin. Kuten tarjonnastakin voidaankin päätellä, Helsinki-päivä on omistettu pääkaupunkimme monipuolisuudelle sekä saavutuksille.

Tutustumme tässä artikkelissa nyt tarkemmin Helsinki-päivään, tähän kaupungin vuotuiseen juhlaan, joka välittää hymyileviä kasvoja, iloista vilinää ja mahdottoman hyvää fiilistä!

 

Terassi Helsingissä

 

Helsinki-päivän historia

Ensimmäinen virallinen Helsinki-päivä näki päivänvalon vuonna 1959. Siitä lähtien 12. kesäkuuta on ollut päivä, jolloin Helsingin kaupunki pistää parastaan. Mutta mikä on se syy, miksi Helsinki päivää vietetään? Kuten Helsinki-päivän artikkelissa kiteytetään, tätä juhlapäivää vietetään Helsingin syntymäpäivien kunniaksi.

Helsinki-päivän tarkoitus on aina ollut yhdistää kaupunkilaisia ja tuoda esiin kaupungin parhaita puolia. Se on päivä, jolloin voimme keskittyä nauttimaan siitä, mitä Helsingillä on tarjottavanaan – olipa kyseessä sitten herkullinen pulla, kulttuuririento tai vaikka seikkailu jossain kaupungin monista puistoista.

 

Minkä ikäinen on Helsinki?

Helsingin kaupunki perustettiin Ruotsin kuninkaan toimesta 12. kesäkuuta 1550. Port of Helsingin artikkelissa kirjoitetaan tästä hieman tarkemmin:

“Helsinki perustettiin Vantaanjoen suulle 1550 kauppa- ja satamakaupungiksi, kun Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa halusi kilpailla Itämeren meri- ja sotilaskuljetuksista. Helsingin kaupunki kasvoi sataman ympärille.”

Tästä päivämäärästä voidaankin siis laskea, että kesällä 2024 Helsinki täyttää 474-vuotta.

 

Helsinki-päivä 2024 -ohjelma ja tapahtumat

Näinä aikoina, jolloin yhteys toisiimme on tärkeämpää kuin koskaan, Helsinki-päivä tarjoaa tilaisuuden vahvistaa siteitämme ja juhlia yhteistä perintöämme. Olkaa siis valmiita liittymään mukaan tähän juhlaan, joka kutsuu meidät kaikki yhteen muistuttamaan, miksi rakastamme pääkaupunkiamme niin paljon.

Helsinki-päivä on mahtava tilaisuus kokea Helsinki parhaimmillaan, innostua uusista aktiviteeteista tai nähtävyyksistä, sekä nauttia yhdessäolon voimasta.

Helsinki-päivän ohjelma on vuosien saatossa muovautunut virallisista tilaisuuksista rennompaan ja monipuolisempiaan ohjelmaa. Juhlatarjontaan kuuluu mm. lukuisia konsertteja, markkinoita, puistojuhlia, ruokafestareita, urheilutapahtumia – you name it!

Olemme koonneet nyt näiden edellä mainittujen tapahtumien ja ohjelmien lisäksi muutamia muitakin helposti toteutettavia Helsinki-päivän aktiviteetteja.

 

Helsinki-päivän kahvit

Lukuisat kahvilat ja kahvila-autojen rivistöt houkuttelevat kävijöitä nauttimaan tuoksuvasta Helsinki-päivän kahvista ja herkullisista leivonnaisista.

Helsinki-päivän kahvit on hyvä mahduttaa jokaisen Helsinki-päivään. Kahvia hörppäillessä ehtii selailemaan ohjelmakarttaa ja tehdä Helsinki-päivän ohjelmasuunnitelmia, jotta päivästä saa mahdollisimman paljon irti. Ilman tarkkaan laadittua suunnitelmaa luultavasti vaadittaisiin kloonin ominaisuuksia, jotta ehtisi osallistumaan kaikkeen haluamaansa. Ohjelmaa, menoa ja meininkiä pursuaa nimittäin lähes jokaisella nurkalla.

Mikäli päivän suunnitelmat on laadittu tarkkaan jo etukäteen, Helsinki-päivän kahvit tarjoavat maistuvan tauon ja lepohetken myös juhlinnan keskellä. Kahvittelun lomassa voi istahtaa hetkeksi rentoutumaan, vaihtaa kuulumisia ja orientoitua seuraavaan tapahtumakohteeseen.

 

Helsinki-päivän puistoilut

Helsinki on tunnettu upeasta luonnostaan, jonka vuoksi puistossa tai muualla ulkona oleskelua kannattaa etenkin aurinkoisena Helsinki-päivänä hyödyntää. Mikä olisikaan sen helpompaa ja mukavampaa, kuin kokoontua ystävien tai perheen kanssa piknikille nauttimaan auringon lämmöstä ja iloisesta tunnelmasta. Myös erilaiset pihapelit, kuten Mölkky, on helppo mahduttaa puistopäivän aktiviteettilistalle.

Helsinki-päivänä voi suosituimmista puistoista löytyä myös ohjelmaa, kuten puistojumppia, ohjattuja pelejä ja leikkejä tai livemusiikkia.

Esimerkiksi Lapinlahden Lähde järjestää Helsinki-päivänä vanhassa sairaalapuutarhassa puistojuhlat, jossa on ohjelmassa puistokirppis, konsertteja ja työpajoja kaiken ikäisille. Iltapäivän aikana on myös mahdollisuus osallistua Lapinlahden historiasta kertovalle opastetulle ilmaiskierrokselle.

 

Puisto Helsinki

 

Helsinki-päivän pulahdus

Pulahdus luonnonveteen, tai maauimalan sekä uimahallin altaaseen tarjoaa virkistystä ja rentoutusta Helsinki-päivään.

Aurinkoisena Helsinki-päivänä monet suuntaavat Aurinkolahden rantaan tai Hietaniemen uimarannalle nauttimaan hiekkarannan tunnelmasta ja raikkaasta merivedestä. Toiset valitsevat virkistävän sukelluksen paikallisissa maauimaloissa tai uimahalleissa. Viileämpänä kesäpäivänä uimahallin altaiden lämpö tuntuu usein houkuttelevimmalta vaihtoehdolta.

Aiempina vuosina useissa uimahalleissa on ollut Helsinki-päivänä vapaa pääsy.

Me VALOssa tarjoamme asiakkaillemme upean Helsinki-päivän pulahdus-kokemuksen kattoterassilla olevalla Wellness-alueellamme. Täällä ei ole edes säällä väliä, sillä viileämpikään keli ei lämpimässä porealtaassa oloa hidasta -päinvastoin. Jos taas paahtava helle yllättää, kylmäaltaaseen pulahtaminen varmasti virkistää!

 

Helsinki-päivän turistikierros

Helsinki-päivän turistikierros tarjoaa upean mahdollisuuden tutustua kaupungin nähtävyyksiin sekä pääkaupunkimme historiaan.

Voit muotoilla turistikierroksen joko itse, tai vaihtoehtoisesti osallistua opastetulle kierrokselle. Omatekoiselle turistikierrokselle tarvitset vain hyvän suunnitelman, kartan, turistihatun sekä kiireetöntä aikaa. Kierroksella kannattaa vierailla esimerkiksi Senaatintorilla ja Tuomiokirkossa, sekä tutustua moderniin arkkitehtuuriin esimerkiksi Kiasmassa.

Yksi tärkeimmistä onnistuneen turistikierroksen tuovista tekijöistä on tietysti myös eväät. Turistikierroksella ei sovi unohtaa herkullisia ravintoloita ja kahviloita, joihin on hyvä poiketa aina sopivan tilanteen tullen.

Helsinki-päivän tarjonnasta löytyy myös opastettuja kävelykierroksia, joissa voi oppia yllättäviäkin faktoja ja salaisuuksia, sekä kiinnostavia tarinoita rakennusten ja nähtävyyksien takaa.

 

Helsinki-päivän konsertti

Mitäpä olisi Helsinki-päivä ilman live-musiikkia? Helsinki-päivänä järjestetään tunnetusti useita konsertteja. Kaupunki täyttyy erilaisista esiintymislavoista, joilla kuullaan monipuolista musiikkia eri genreistä.

Olipa musiikkimakusi mikä tahansa rock- ja klassisen musiikin väliltä, Helsinki-päivänä on livemusiikkia tarjolla varmasti jokaiseen makuun.

Konsertit ovat tärkeä osa Helsinki-päivän juhlintaa, ja niiden tehtävänä on yhdistää kaupunkilaiset ja vierailijat musiikin voiman äärelle.

Muutamia kesän 2024 konsertteja mainitaksemme, musiikkilavoilta löytyy:

Ohjelma-listalta voit etsiä itsellesi sopivimmat konsertit.

 

Konsertti

 

Helsinki-päivä lasten kanssa

Helsinki-päivänä on myös lapsille monenlaista hauskaa tekemistä ja viihdyttävää ajanvietettä.

Koska lapsissa tiedetään olevan tulevaisuutemme, Helsinki-päivänä tarjotaan jännittäviä aktiviteetteja myös perheen pienimmille.

Suosituimmat Helsinki-päivän ohjelmat ovat olleet kasvomaalaukset, pomppulinnat, askartelupajat ja teatteriesitykset.

Monet puistot ja leikkipaikat järjestävät erityisiä tapahtumia, joissa lapset voivat leikkiä yhdessä toistensa kanssa. Lisäksi kaupungin museot ja kulttuurikohteet tarjoavat perheille mukavia aktiviteetteja, kuten lasten näyttelyitä ja työpajoja.

  • Lapsille suunnatut ohjelmat löytyvät täältä.

Helsinki-päivään kannattaa tulla kauempaakin, sillä se on täydellinen tilaisuus luoda unohtumattomia muistoja ja viettää hauska päivä yhdessä koko perheen voimin.

 

Yhteenveto

Helsinki-päivä tarjoaa unohtumattoman päivän niin paikallisille asiakkaille kuin vierailijoillekin. Monipuolista ohjelmaa on tarjolla aivan aamuherätyksestä auringon laskuun saakka.

Kaupunkikierrokset, turistikohteet, sekä taide- ja kulttuuritapahtumat tarjoavat elämyksiä ja avartavat Helsingin historiaa ja nykypäivän monimuotoisuutta.
Musiikin ystäville on tarjolla upeita konsertteja ympäri kaupunkia, joten nappaa vain tanssijalkasi mukaan, etsi mieluista kuunneltavaa ja anna musiikin viedä mennessään.

Jos kesälomareissu on vielä suunnittelematta, kannattaa ehdottomasti toteuttaa se Helsinki-päivän ympärille. Meillä on konseptikin sinulle valmiina: Suunnittele itsesi näköinen Helsinki-päivä ja varaa VALOsta majoitus tukikohdaksesi. Liikkuminen on kätevää VALOn kulmalta vuokrattavalla kaupunkipyörällä tai julkisilla ajoneuvoilla.

Helsinki-päivä on täynnä mahdollisuuksia nauttia kaupungin parhaista puolista yhteisen juhlan merkeissä.

 

Lähteet

Helsinki-päivä
Port of Helsinki 
Helsinki-päivän ohjelma 
Lapinlahden Lähde 
VALO 
Wellness-alue  
Emmy June & Eesa – Koko Helsingin konsertti 
Helsingin Urkukesän konsertti – Suomalainen kamarikuoro 
Kesäkonsertti 
Country Couple <3 Manala 
Kaupunkipyörä