Suomen luonnon päivä 2024

Suomen luonnon päivä on vuodesta 2013 lähtien vietetty juhlapäivä, jota vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. Päivän tarkoituksena on koota suomalaiset yhteen juhlistamaan ja arvostamaan Suomen luontoa.

0

Virallinen liputuspäivä

Suomalaiset ovat ottaneet verrattain uuden juhlapäivän innolla vastaan ja se on vakiinnuttamassa paikkansa myös virallisena liputuspäivänä: sisäministeriö antoi Suomen luonnon päivälle liputussuosituksen vuonna 2017 ja virallisen liputuspäivän statuksen juhla saa ensi vuodesta lähtien.

Vuonna 2024 Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 31.8.

Tuhansista järvistään ja jylhistä metsistään tunnettu Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, joka kunnioittaa luontoaan virallisella liputuspäivällä.

Suomen luonnon päivän viettäminen

Luontoa voi juhlia nostamalla Suomen lipun salkoon, menemällä luontoon tai herkullisia luonnon antimia. Suomen luonnon päivän viettoon annetaankin kolme osuvaa esimerkkiä: Juhli luontoa, maista mustikkapiirakkaa ja liputa luonnolle.

Yksilöiden lisäksi Suomen luonnon päivä on vakiinnuttanut paikkansa myös monien organisaatioiden tapahtumakalentereissa. Juhlapäivän aikana monissa yrityksissä ja yhteisöissä on ollut tapana lähteä esimerkiksi luontoretkille lähimaastoihin, halailla puita, järjestää jumppia ulkokuntosaleilla tai joogaretriittejä metsissä sekä puhdistaa lähiympäristöä siivoustalkoiden muodossa.

Luonnon päivänä on myös hyvä lähteä retkeilemään joko yksin tai läheisten kanssa. Kansallispuistoissa, kuten Seitsemisessä ja Hiidenportissa pääset helposti Suomen luonnon päivän juhlan tuntuun.

Yleisötapahtumat

Suomen luontoa on perinteisesti juhlittu myös monien yleisötapahtumien muodossa, joita järjestetään ympäri koko Suomea.

Suomen Latu on perinteisesti haastanut kaikki suomalaiset nukkumaan yön ulkona Suomen luonnon päivänä. Mikäli luonnossa yöpyminen ei muuten kuulu harrastuksiisi, voi tätä vaihtoehtoa kokeilla ainakin Suomen luonnon päivänä. Yöpyä voi halutessaan vaikka kerrostaloasunnon parvekkeella.

Tuhansien tähtien Metsähotellit kohoavat Nurmijärvelle ja Kannonkoskelle. Monilla luomutiloilla pidetään avoimia ovia ja lukuisten organisaatioiden paikallisyhdistykset järjestävät tempauksia, tapahtumia sekä luontoretkiä.

Monissa kouluissa ja päiväkodeissa Suomen luonnon päivää juhlistetaan koko viikon ajan esimerkiksi opetussuunnitelmassa, joka on normaalia luontopainotteisempi. Kouluissa ja päiväkodeissa vietetäänkin tätä nykyä usein koko viikon mittaista luontoviikkoa, pelkän Suomen luonnon päivän juhlimisen sijaan.

Suomen luonnon päivän teema

Suomen luonnon päivän erityisenä tavoitteena on saada ihmiset nauttimaan luonnosta sekä pohtimaan myös itselle mieluisimpia luonnon tarjoamia asioita ja antimia.

Suomen luonnon päivän virallisilla nettisivuilla kerrotaan päivästä seuraavasti:

”Suomen luonnon päivää juhlitaan rennosti ja pilke silmäkulmassa. Suuntaa oleskelemaan ulkona ja liputa Suomen luonnolle. Kutsu kaverisi mukaan tai järjestä oma tapahtuma – tyyli on vapaa.”

Jaa luontojuhlasi tunnelmat somessa #suomenluonnonpäivä #liputanluonnolle

Lähteet

Suomen luonnon päivä

Juhli Suomen luontoa

Liputa Suomen luonnolle

Luontoon/Seitseminen

Luontoon/Hiidenportti

Suomen Latu: Nuku yö ulkona

Metsähotellit