Suomen luonnon päivä

Suomen luonnon päivä on vuodesta 2013 lähtien vietetty juhlapäivä, jota vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. Päivän tarkoituksena on koota suomalaiset yhteen juhlistamaan ja arvostamaan Suomen luontoa.

0

Virallinen liputuspäivä

Suomalaiset ovat ottaneet verrattain uuden juhlapäivän innolla vastaan ja se on vakiinnuttamassa paikkansa myös virallisena liputuspäivänä: sisäministeriö antoi Suomen luonnon päivälle liputussuosituksen vuonna 2017 ja virallisen liputuspäivän statuksen juhla saa ensi vuodesta lähtien.

Tuhansista järvistään ja jylhistä metsistään tunnettu Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, joka kunnioittaa luontoaan virallisella liputuspäivällä.

Suomen luonnon päivän viettäminen

Suomen luontoa on perinteisesti juhlittu myös monien yleisötapahtumien muodossa, joita järjestetään ympäri koko Suomea.

Luontoa voi juhlia myös nostamalla Suomen lipun salkoon, nauttimalla mustikoita ja  mustikkapiirakkaa, jotka ovat Suomen luonnon päivän virallisia ja samalla todella osuvia luonnon omia herkkuja. Luonnon päivänä on myös hyvä lähteä retkeilemään joko yksin tai läheisten kanssa.

Yksilöiden lisäksi Suomen luonnon päivä on vakiinnuttanut paikkansa myös monien organisaatioiden tapahtumakalentereissa. Juhlapäivän aikana monet yrityksissä ja yhteisöisssä on ollut tapana lähteä esimerkiksi luontoretkille lähimaastoihin, halailla puita järjestää luontokuntosaleja tai joogaretriittejä metsissä ja puhdistaa lähiympäristöä siivoustalkoiden muodossa.

Yleisötapahtumat

Suomen luonnon päivänä on perinteisesti järjestetty myös monia yleisötapahtumia.

Suomen Latu on perinteisesti haastanut kaikki suomalaiset nukkumaan yön ulkona Suomen luonnon päivänä. Mikäli luonnossa yöpyminen ei muuten kuulu harrastuksiisi, voi tätä vaihtoehtoa kokeilla ainakin Suomen luonnon päivänä. Yöpyä voi halutessaan vaikka kerrostaloasunnon parvekkeella.

Tuhansien tähtien Metsähotellit kohoavat Nurmijärvelle ja Kannonkoskelle. Seitsemisessä ja Hiidenportissa juhlistetaan puolestaan 40-vuotiaita kansallispuistoja. Suomen luontokeskus Haltiassa järjestetään koko perheelle soveltuva luontokuvafestivaali. Monilla luomutiloilla pidetään avoimia ovia ja lukuisten organisaatioiden paikallisyhdistykset järjestävät tempauksia, tapahtumia sekä luontoretkiä.

Monissa kouluissa ja päiväkodeissa Suomen luonnon päivää juhlistetaan koko viikon ajan esimerkiksi opetussuunnitelmassa, joka on normaalia luontopainotteisempi. Kouluissa ja päiväkodeissa vietetäänkin tätä nykyä usein koko viikon mittaista luontoviikkoa, pelkän Suomen luonnon päivän juhlimisen sijaan.

Vuoden 2022 teemalajit

Tämän vuoden Suomen luonnon päivänä erityisenä teemalajeina toimivan meille suomalaisille varsin tutut eliölajit: ahven, saukko, mustarastas ja valkolehdokki. Suomen luonnon päivä kerää lisäksi kaikilta juhlapäivää juhlistavilta tarinoita, kuvia ja videoita heidän omista suosikkilajeistaan.

Materiaalien kerääminen alkaa elokuun alussa Yleisradion nettisivuilla. Koululaisia ja päiväkotilapsia kannustetaan puolestaan pohtimaan omia lempilajejaan Suomen luonnon päivää edeltävällä viikolla.