Nämä Helsingin luontokohteet pitää kokea

Luontoliitto kokosi yhteen 5 kaupunkiluontokohdetta läheltä VALOa. Nappaa vinkit kesälomapäivään ja nauti kaupunkiluonnosta!

0

Näe ja koe Helsingin luonto

Luonto rauhoittaa, rentouttaa, alentaa verenpainetta ja lisää onnellisuutta. Metsän hyödylliset mikrobit tekevät hyvää koko kropalle. Painu siis luontoon! Se tekee hyvää toimistotyöläisille ja lomalaisille.

Helsingistä luontoa löytyy aina läheltä. Aivan VALO Hotel & Workin kulmilta alkaa muun muassa lukemattomien polkujen Keskuspuisto ja muutaman korttelin päässä solisee harvinaislaatuinen taimenpuro, Haaganpuro. Luontoliittolaiset kokosivat VALOn vieraille 5 luontokohdetta, joissa kannattaa käydä rentoutumassa ja fiilistelemässä luontoa.

Mikä Luontoliitto? Luontoliitto on Suomen ainoa lasten ja nuorten ympäristöjärjestö. Järjestö toimii VALOn tiloissa.

Tässä viisi (5) mainiota luontokohdetta Helsingissä VALOn lähettyvillä.

1. Ruskeasuon siirtolapuutarha

Siirtolapuutarhat ovat olleet tärkeä osa Suomen kaupunkimaisemaa vuosikymmenten ajan. Niissä rentoudutaan, vietetään aikaa ystävien kanssa ja viljellään terveellistä lähiruokaa. Puutarhat ovat myös vihreä keidas kaupungin eläimille. Ne tarjoavat mettä pörriäisille, suojaa ja ruokaa linnuille sekä muille kaupunkieläimille.

Vuonna 1918 perustettu Ruskeasuon siirtolapuutarha on yksi Helsingin yhdeksästä siirtolapuutarhasta ja vanhin laatuaan.

 

2. Keskuspuisto

Keskuspuisto on lähes kymmenen kilometrin pituinen metsäalue, joka ulottuu Helsingin keskustasta Vantaalle saakka.
Keskuspuistossa voi haistella mäntymetsän tuoksuja, kuunnella lintujen viserrystä, nauttia eväitä auringon lämmittämällä kalliolla – ja bongailla vaikka liito-oravia!

Liito-oravat on Suomessa luokiteltu vaarantuneeksi lajiksi, koska niiden elinympäristöt hupenevat uhkaavasti. Liito-oravat viihtyvät monimuotoisissa metsissä, joissa on vanhaa puustoa, lahopuuta ja lehti- ja havupuita; jälleen yksi hyvä syy suojella monimuotoista luontoa!

Keskuspuiston maasto on vaihtelevaa. Alueelta löytyy kuusivaltaisia metsiä, lehtoja, ketoja ja niittyjä ja useita luonnonsuojelualueita, kuten Pitkäkosken rinnelehto, Haltialan aarnialue, Niskalan puulajipuisto, Ruutinkosken rantalehto ja Vantaanjoen törmä.

3. Maunulan ulkoilualue

Noin kolmen kilometrin päästä VALOsta sijaitsee Maunulan ulkoilualue. Aluetta kiertää 3,3 kilometrin pituinen luontopolku, joka kulkee muun muassa solisevassa purolaaksossa ja hämyisessä pähkinäpensaslehdossa.
Arvokas pähkinäpensaslehto on suojeltu luontotyyppi ja varsinkin Suomessa harvinaisuus. Se tarjoaa runsaasti ravintoa erilaisille eläimille, kuten pähkinähakeille, närhille, oraville ja pienille jyrsijöille.

Maunulan ulkoilualueen sydämessä on ulkoilumaja ja pieni söpö kahvila, jonka vieressä on ulkokuntoiluvälineitä. Pohjoislaidalta löytyvät Maunulan uurnapuisto, viljelypalstat sekä ankkalampi. Maunulan ulkoilualue kuuluu Keskuspuistoon.

4. Haaganpuro

Suomen urbaanein taimenpuro, Haaganpuro, virtaa alle kilometrin päästä VALOsta.

Kauniisti soliseva puro tunnetaan erittäin uhanalaisista taimenistaan. Purossa elelee myös muita virtavesilajeja, ja sen laidalta voi bongailla muun muassa koskikaroja, rantasipejä, virtavästäräkkejä ja kuningaskalastajia. Saukkojakin saattaa nähdä.

Haaganpuroa on suojeltu ahkerasti kunnostustalkoilla, tiedotuksella ja vaikuttajaviestinnällä. Virtavesien kunnostaminen on tärkeää, sillä vain puolet Suomen virtavesistä voidaan luokitella hyväkuntoisiksi ja suuri osa niistä on padottu.

Haaganpuro on näkemisen arvoinen kohde sekä erinomainen osoitus kaupunkiaktivismin voimasta.
Haaganpuro laskeutuu Pikku-Huopalahteen.
Lue lisää: https://haaganpuro.fi/

5. Pikku Huopalahden puisto

Helsingissä on yli sata kaupunkipuistoa. Pikku Huopalahti on elämänmakuinen kohtaamispaikka. Siellä pyöräillään, leikitään leikkipuistossa, lenkkeillään ja ihaillaan puistotaidetta.
Puistossa on ankkalampi, kauniita istutuksia ja aaltoilevia nurmikenttiä, joilla voi nauttia eväitä.
Toivotamme kaikille ihania luontohetkiä Helsingissä!

Kesäterveisin,
Luontoliittolaiset