Linnanmäen huvipuisto on Suomen suosituin matkakohde

Linnanmäen huvipuisto, eli tuttavallisemmin vain Linnanmäki on yksi Helsingin suosituimmista turistikohteista ja paikallisten vapaa-ajanviettopaikoista. Tässä tekstissä tarkastelemme Linnanmäen huvipuiston historiaa, sen vaikutusta kaupunkiin ja yhteisöön, sen suosituimpia laitteita sekä muita mielenkiintoisia piirteitä.

0

Historia

Linnanmäen huvipuisto avattiin vuonna 1950 Helsingin kaupungin perustaman Lasten Päivän Säätiön toimesta. Säätiön tavoitteena oli luoda paikka, jossa kaupungin lapset voisivat leikkiä ja pitää hauskaa. Alun perin puisto koostui muutamasta keinusta, liukumäestä ja muutamasta muusta pienestä laitteesta, mutta siitä kasvoi nopeasti suosittu kohde helsinkiläisille.

Vuonna 1954 Linnanmäki sai ensimmäisen suuren laitteensa, vuoristoradan nimeltä ”Vuoristorata”. Se oli puiston ensimmäinen laite, joka houkutteli paikalle myös aikuisia. Vuoristorata on edelleen yksi Linnanmäen suosituimmista laitteista. Myöhemmin huvipuistoon lisättiin muita suuria laitteita, kuten ”Kieputin” ja ”Hupihuone”.

Huvipuiston kehitys on jatkunut vuosikymmenten ajan. Vuonna 1960 avattiin ”Vuoristoradan” vieressä sijaitseva ”Karuselli”, joka on yhä suosittu laite. Vuonna 1985 avattiin ”Tivolit”, joka on yksi Linnanmäen suurimmista huvilaitteista. Puiston alueelle on myös rakennettu useita muita laitteita ja nähtävyyksiä, kuten ”Vekkula”, ”Lintsi” ja ”Taiga”.

Linnanmäki on myös suosittu tapahtumapaikka. Puistossa järjestetään erilaisia ​​tapahtumia ja konsertteja läpi vuoden, kuten ”Linnanmäki Soi” -tapahtuma, joka on Helsingin suurin ilmaiskonsertti.

Kulttuurivaikutukset

Linnanmäen huvipuistolla on ollut merkittävä vaikutus Helsingin kaupunkiin ja sen yhteisöön. Se on yksi Helsingin tunnetuimmista nähtävyyksistä ja vetää puoleensa suuren määrän turisteja ympäri maailmaa. Huvipuisto tarjoaa paitsi hauskaa ja jännitystä, myös mahdollisuuden viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa sekä luoda uusia yhteisöllisiä suhteita.

Linnanmäki on myös tärkeä osa Helsingin kulttuuriperintöä. Puisto on säilyttänyt monia historiallisia rakennuksia, kuten legendaarisen ravintola ”Linnanmäen Peacockin”, joka on ollut puistossa vuodesta 1951 lähtien. Peacockin tiloissa toimii nykyisin teatteri, joka jatkaa perinnettä tarjoamalla monipuolisia kulttuuritapahtumia.

Huvipuisto on myös ollut tärkeä osa helsinkiläisten lapsuutta ja nuoruutta. Monet helsinkiläiset ovat kasvaneet Linnanmäen ympärillä, ja puisto on tarjonnut heille paikan leikkiä ja pitää hauskaa perheen ja ystävien kanssa. Linnanmäen merkitys paikallisille näkyy myös siinä, että monet helsinkiläiset palaavat puistoon aikuisina lapsuudenmuistojensa vuoksi.

Suosituimmat laitteet

Linnanmäen suosituimpia laitteita ovat vuosittain vaihtelevia, ja suosioon vaikuttaa muun muassa vuoden aika, kävijämäärät sekä uudet laitteet. Tässä kuitenkin muutamia esimerkkejä Linnanmäen klassikoista ja suosituimmista laitteista:

Vuoristorata – Linnanmäen klassikkolaitteisiin kuuluva vuoristorata on ollut suosikki jo vuosikymmenten ajan. Vuoristorata on ollut Linnanmäen huvipuistossa jo vuodesta 1951 lähtien, ja se on yhä yksi suosituimmista laitteista.

Kingi – Kingi on yksi Linnanmäen suosituimmista laitteista. Se on vapaapudotuslaite, joka nousee yli 60 metrin korkeuteen ennen kuin pudottaa hurjaa vauhtia takaisin maan pinnalle.

Taiga – Taiga on yksi Linnanmäen uusimmista laitteista, joka avattiin kesällä 2019. Se on Euroopan nopein ja korkein puu- ja teräshybridivuoristorata, joka kuljettaa vierailijat jopa 106 km/h huippunopeuteen.

Ukko – Ukko on Linnanmäen suurin ja korkein laite. Se on vapaapudotuslaite, joka nousee yli 80 metrin korkeuteen ennen kuin pudottaa vierailijat huimaa vauhtia alaspäin.

Raketti – Raketti on yksi Linnanmäen suosituimmista laitteista. Se on puolen metrin mittainen raketti, joka pyörii ympäriinsä korkealla ilmassa.

Linnunrata – Linnunrata on klassinen huvipuistolaitteiden laji, joka on ollut osa Linnanmäkeä jo vuodesta 1950. Se on vapaapudotuslaite, joka kuljettaa vierailijat ylös ja pudottaa sitten hurjaa vauhtia alaspäin.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Linnanmäen suosituimmista laitteista, ja huvipuistossa on lukuisia muita jännittäviä laitteita ja aktiviteetteja, jotka houkuttelevat vierailijoita ympäri maailmaa.

Turvallisuus

Linnanmäen huvipuisto on erittäin turvallinen paikka vierailla. Puisto noudattaa tiukkoja turvallisuusmääräyksiä ja säännöksiä, jotka varmistavat vierailijoiden turvallisuuden. Puistossa on myös paljon henkilökuntaa, joka valvoo laitteiden käyttöä ja auttaa vierailijoita tarvittaessa.

Puiston henkilökunta käy säännöllisesti läpi kaikki laitteet ja varmistaa niiden turvallisuuden ennen niiden avaamista yleisölle. Lisäksi henkilökunta tarjoaa vierailijoille turvallisuusohjeita ja neuvoo heitä noudattamaan turvallisuussääntöjä laitteiden käytön aikana.

Linnanmäen huvipuisto on myös esteetön paikka. Puistossa on esteetön pääsy moniin laitteisiin ja nähtävyyksiin, jotta kaikki vierailijat voivat nauttia puiston tarjoamasta hauskuudesta ja jännityksestä.

Vastuullisuus

Linnanmäki on sitoutunut ympäristövastuuseen ja pyrkii vähentämään toimintansa vaikutusta ympäristöön. Puisto on ottanut käyttöön useita ympäristöystävällisiä toimenpiteitä, kuten uusiutuvan energian käyttöä, jätehuollon tehostamista ja vedenkulutuksen vähentämistä.

Puiston alueella on myös kierrätyspisteitä, joihin vierailijat voivat lajitella jätteensä. Puiston ravintoloissa käytetään biohajoavia astioita ja aterimia, ja monissa kioskeissa käytetään kierrätysmateriaaleista valmistettuja juomapulloja.

Linnanmäki on myös mukana useissa ympäristöprojekteissa ja kampanjoissa, jotka edistävät kestävää kehitystä. Puisto on esimerkiksi mukana WWF:n Earth Hour -kampanjassa, joka kannustaa ihmisiä sammuttamaan valot ympäri maailmaa tiettynä päivänä vuodessa ja vähentämään siten hiilidioksidipäästöjä.

Linnanmäen huvipuisto on siis paitsi hauska ja jännittävä paikka vierailla, myös vastuullinen ja ympäristöystävällinen toimija. Puiston monipuolinen tarjonta houkuttelee vierailijoita eri-ikäisistä ja erilaisista taustoista, ja sen turvallisuus- ja esteettömyysnäkökohdat tekevät siitä miellyttävän paikan kaikille vierailijoille.

Aukioloajat ja liput

Linnanmäen aukioloajat vaihtelevat hieman kausittain. Yleensä huvipuisto on avoinna huhti-toukokuusta syys-lokakuuhun, mutta tarkempia aukioloaikoja kannattaa tarkistaa Linnanmäen verkkosivuilta tai sosiaalisen median kanavilta. Aukioloajat voivat myös muuttua erilaisten tapahtumien tai juhlapäivien takia.

Lippuja Linnanmäen huvipuistoon voi ostaa usealla eri tavalla. Ennen vierailua kannattaa tarkistaa, onko saatavilla etukäteen ostettavia lippuja tai paketteja, jotka voivat sisältää esimerkiksi edullisemman sisäänpääsyn, jonkin laitteen käytön tai muita etuja.

Lippuja voi ostaa myös paikan päältä. Portilta ostettaessa hinta voi olla hieman korkeampi, joten on hyvä idea tutustua verkkosivuilla saatavilla oleviin tarjouksiin etukäteen. Jos jonotus huvipuiston portilla ei houkuttele, liput voi ostaa myös ennakkoon verkkokaupasta. Ennakkolippuja voi ostaa esimerkiksi Linnanmäen verkkosivujen kautta tai valtuutetuilta jälleenmyyjiltä, kuten matkatoimistoista tai hotelleista.

Lippuja on usein saatavilla eri hintaluokissa riippuen siitä, kuinka monta laitetta haluaa käyttää tai kuinka monta päivää haluaa viettää huvipuistossa. Hinnat voivat myös vaihdella hieman kausittain tai eri päivinä viikon aikana. Lisäksi on huomattava, että jotkut laitteet voivat vaatia erillisen maksun, vaikka sisäänpääsylipun hinta olisikin maksettu. On hyvä tarkistaa etukäteen, mitkä laitteet vaativat ylimääräisen maksun, jotta välttyy yllätyksiltä ja voi suunnitella päivän budjetin etukäteen.

Kävijämäärät

Normaaleina vuosina Linnamäellä vierailee päivittäin noin seitsemän tuhatta kävijää ja vuosittain yhteensä yli miljoona huvipuistovierailijaa. Elokuussa 2006 Linnanmäki saavutti komean merkkipaalun, kun huvipuistossa vieraili sen historian 50. miljoonas kävijä.

Huvipuiston omistajana on toiminut vuodesta 1956 lähtien Lasten Päivän Säätiö, jonka liikevaihto oli vuonna 2014 noin 25 miljoonaa euroa. Säätiö jakaa vuosittaisesta tuotostaan rahaa lastensuojeluun. Esimerkiksi vuonna 2015 jaettu rahapotti oli peräti 4,1 miljoonan euron suuruinen.

Matkailun Edistämiskeskuksen vuonna 2007 teettämän kyselyn mukaan Linnanmäki oli koko Suomen suosituin matkailukohde.

mies-nauttii-työstä-keskuspuisto-valohotelwork

Vähän parempi työreissu VALOon!

Kesäinen workcation VALOssa

Kuka väittää, että työtä ja lomaa ei voi yhdistää? Vietä täydellinen työpäivä ja hotelliyö VALOssa! Käynnistä päivä juuri niinkuin sinulle sopii. Rentouttavat unet, herkullinen aamiainen, inspiroiva työympäristö & hirsisaunojen löylyt. Workcationiin sisältyy coworking-tilat, hirsisaunat, kuntosali ja hotelliyö! Tarvittaessa voit vaihtaa huoneesi päiväsaikaan työhuoneeksi pyytämällä vastaanotosta.

huone-läppäri-pysty-valohotelwork

KESÄN STAYCATION

Kesän rennoin hotellipaketti kaikilla herkulla!

Kesäillan valo, hirsisaunan löylyt ja pulahdus kylmäaltaaseen. Maittava illallinen Bistro ELOssa ja auringonlaskua ihastelemaan kattoterassille. Varaa kesän rennoin staycation VALO Hotel Helsingissä kesälomahintaan!

VALOon

KESÄN PERHEPAKETTI

Huoleton perheloma VALO Hotel & Work Helsingissä!

Anna meidän huolehtia saunasta, aktiviteeteista ja ruoasta, varaa nyt koko perheen huoleton hotelliloma VALO Hotel Helsingissä, lähellä keskustaa, luonnon äärellä. Lapset syövät ja majoittuvat maksutta kampanjaehtojen mukaisesti!

Tulo
Päivämäärä
26
Lähtö
Päivämäärä
Huoneita
Yhteensä
huone
aikuinen
lasta
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Lisää huone
Onko sinulla varauskoodi?
Hae huoneet

Lähteet: Linnamäki ja Huvipuistoblogi
Jutun pääkuva: Linnanmäki