Osana kokemusasiantuntijat lastensuojelussa -verkostoa Lastensuojelun Keskusliitto oli mukana järjestämässä Lastensuojelun kokemusasiantuntijuuden monet kasvot -webinaaria.
Lastensuojelun Keskusliitto on vuonna 1937 perustettu keskusjärjestö, joka vaikuttaa lapsen oikeuksien toteutumiseksi sekä lastensuojelun kehittämiseksi. Asiantuntija Johannes Jahnukainen Lastensuojelun Keskusliitosta on mukana edistämässä lasten ja nuorten osallisuutta ja kehittämässä lastensuojeluun liittyviä palveluita. Osana kokemusasiantuntijat lastensuojelussa -verkostoa Lastensuojelun Keskusliitto oli mukana järjestämässä Lastensuojelun kokemusasiantuntijuuden monet kasvot -webinaaria.
“Yksi työtehtävistäni on vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta ja edistää kokemusasiantuntijuuden hyödyntämistä lastensuojeluun liittyvissä palveluissa ja niiden kehittämisessä. Korona-aikana erilaisten webinaarien järjestäminen on tullut tutuksi ja erityisesti Valtakunnallisilla Lastensuojelupäivillä livestriimaus on ollut tärkeää viimeisinä vuosina. Pohdimme ensiksi tämänkin tapahtuman striimausta suoraan toimistoltamme, kunnes kollegani vinkkasi VALO Studiosta.”
“Meitä oli 15 henkeä mukana eri sidosryhmistä, joten tarvitsimme paljon tilaa päivän ajaksi. Osa meistä työskenteli samaan aikaan VALOn Naava nimisessä neukkarissa ja he tulivat paikalle studioon kun heidän vuoronsa oli. Naavassa pystyi myös samaan aikaan seuraamaan studiolähetystä. Se oli erittäin kätevää.”
VALO Studion käyttö on tehty mahdollisimman helpoksi asiakkaan kannalta. Teknisessä toteutuksessa ja lähetyksen käsikirjoituksessa autetaan henkilökohtaisesti tarpeen mukaan. Lähetyksestä saa halutessaan tallenteen yrityksen omaa käyttöä varten.
“Me suunniteltiin lähetystä VALOn yhteyshenkilön Matiaksen kanssa. Hahmottelimme käsikirjoitusta ja teknistä toteutustapaa. Matias kävi ihan mittaamassa ja kuvaamassa paikkoja, miten asettelemme tuolit ja miltä tila näyttää.”
Webinaari alkoi lyhyellä aloituspuheenvuorolla, jonka Johannes piti striimin katselijoille. Siinä käytiin läpi kokemusasiantuntijuuden kehittymisen vaiheita lastensuojelussa ja sitä miten Suomessa tällä hetkellä hyödynnetään kokemustietoa lastensuojelussa. Tämän jälkeen pidettiin 7-hengen paneelikeskustelu, jossa oli mukana vanhempia, nuoria aikuisia, kunnan työntekijöitä sekä järjestötyöntekijöitä. Päivä jatkui työpajoilla, jotka toteutettiin Teamsin-kautta ja studiossa käytävillä, hyviä käytäntöjä esittelevillä dialogeilla. Lopuksi Johannes ja Tulevaisuuden Lastensuojeluhankkeen projektipäällikkö tekivät yhteenvedon päivästä.
“Päivä sujui hyvin ja minulle jäi siitä tosi hyvä fiilis! Minusta oli tärkeää käydä VALOssa paikan päällä ennen lähetystä, että sai käsityksen tiloista. Webinaaria järjestämässä ollut porukka ihasteli VALOn tiloja ja saimme mielestäni hyödynnettyä ne hyvin päivän aikana. Palvelu ja ohjaaminen paikan päällä lähetyksen aikana oli tosi sujuvaa ja yhteistyö muutenkin selkeää.”