“On hienoa nähdä oma kädenjälki hotellin seinillä ja havainnoida miten se muodostuu osaksi isoa kokonaisuutta”

Kuvittaja ja tekstiilisuunnittelija Aino-Maija Metsola suunnitteli ja maalasi VALOn huoneiden seinäkuvitukset. Kuvitukset tehtiin yhteistyössä VALOn sisustusarkkitehdin Minna Hurmeen kanssa.

Aino-Maija Metsola on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta graafisen suunnittelun koulutusohjelmasta ja ajautunut työurallaan nopeasti kuvan tekemisen puolelle. Nykyään Suomenlinnassa työpajaansa pitävä Aino-Maija tekee kuvia ja pintasuunnittelua erilaisiin käyttötarkoituksiin, muun muassa kirjoihin sekä pakkauksiin. Lisäksi hän on suunnitellut lukuisia painokangaskuvioita Marimekolle vuodesta 2006 asti.

VALO Hotel & Workiin Aino-Maija pääsi tutustumaan jo rakennusvaiheessa, kun VALOn sisustuksesta ja designista vastaava Minna Hurme otti häneen yhteyttä.

“Minna kysyi, että olisinko kiinnostunut tekemään kuvituksia VALOn tiloihin. Hän kertoi hankkeesta ja se kuulosti minusta erittäin mielenkiintoiselta sekä vähän eri tyyppiseltä projektilta kuin aiemmin. Kävimme hotellityömaalla tutustumassa keskeneräiseen rakennukseen, mikä auttoi minua muodostamaan käsityksen hotellin sekä huonetilojen luonteesta. Myös Ruskeasuon siirtolapuutarhan ja Keskuspuiston läheisyys inspiroi.”

“Minnalla oli selkeä näkemys mitä kuvituksilta haettiin. VALOssa on kuusi kerrosta huoneita ja jokaisessa kerroksessa on oma teemansa. Keskustelimme erilaisista suomalaisista maisemista sekä luontotyypeistä, ja lopulta kuvitusten teemoiksi valittiin kallio, metsä, puutarha, pelto, suo ja meri. Huoneissa oli myös selkeästi määritelty värimaailma ja näiden teemojen pohjalta oli helppo aloittaa kuvitustyö.”

Aino-Maijan kokemuksia projektista

“Muistan, että minua yllätti, kuinka haastavaa oli maalata metsä-teeman kuvituksia. Minusta se vaikutti ennakkoon yhdeltä helpoimmista aiheista, mutta metsän värisävyt ja oikeanlaisen tunnelman luominen tuotti alkuun päänvaivaa. Maalasin siitä todella monta versiota. Mutta onneksi työ kannatti ja loppujen lopuksi siitä tuli mielestäni oikein hieno!”

Aino-Maijan upeat kuvitukset näkyvät VALOn huoneissa seinillä sekä shampoo- ja saippuapulloissa. Ne luovat rauhoittavaa luonnon tunnelmaa huoneisiin niin työntekijöille kuin hotellimajoittujillekin.

“Minusta oli todella kiinnostavaa olla tällaisessa laajassa hankkeessa mukana, jossa rakennustyön aikataulut ja projektisuunnitelmat asettavat työlle hyvin selkeät raamit. Tällaisten reunaehtojen puitteissa työskentely on yhtä aikaa sekä haastavaa että selkeää. On hienoa nähdä oma kädenjälki hotellin seinillä ja havainnoida miten se muodostuu osaksi isoa kokonaisuutta.”

Valokuvat: Georgi Eremenko

Valokuvat huoneesta: Matias Pöyhtäri