Mitä hyvää tekee tyhjä vihreä toimisto?

Nopea vastuullinen toiminta olisi nyt kriittistä, eritoten ilmastoraskaissa toimistoissa, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. VALOssa vastuullisuus kiteytyy neljään askeleeseen.

0

Työtilan ja palvelun tehokkuus on ensimmäinen askel vastuullisuuteen

Vastuullisten päätösten tekeminen on turhauttavan hankalaa; Ihanan vihreältä vaikuttava toimistotalo saattaakin piilotella hämmästyttävän vastuuttomia valintoja. Toimitila-asiakas saa harvoin riittävää sananvaltaa ympäristöönsä ja joutuu tekemään “hyviä päätöksiä” sokkona. Nopea vastuullinen toiminta olisi nyt kriittistä, eritoten ilmastoraskaissa toimistoissa, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.

VALOssa vastuullisuus kiteytyy neljään askeleeseen:

1. Tehottomuus on tuhlausta, piste.
On hullua, että jopa “täydessä käytössä” olevat toimistot ovat itse asiassa käytössä vain arkena toimistoaikaan, ja valaistaan, lämmitetään sekä ylläpidetään vielä 24/7. Ja karu totuus on, että tehottomuus on kasvussa.

Työn luonne muuttuu nyt nopeaa tahtia, mutta työtilat eivät. Yritysten elinkaaret lyhenevät ja muuttuvat arvaamattomammiksi, henkilöstön koot vaihtelevat merkittävästi projektista toiseen ja työntekijöiden roolit muuttuvat yhä monipuolisemmiksi. Viime vuosikymmenen ratkaisu muutokseen on ollut hankkia yhä enemmän tilaa vastaamaan kaikkia tarpeita. Lopulta tiloja kuitenkin käytetään aina vaan vähemmän, sillä ne palvelevat yhä pienenevää osaa työntekijöiden tarpeista. Mitä todella tarvitsisimme on tiloja ja työkaluja, jotka mukautuvat ja muuttuvat tarpeidemme mukana.

Ensimmäinen askel on leipoa työtiloihin ja palveluihin aitoa joustavuutta. VALOssa se tarkoittaa hotellin, toimiston ja tapahtumapalveluiden yhdistämistä. Milloin ikinä yksi asiakas ei käytä työhuonetta tai jaettuja työtiloja, tila vapautuu muiden käyttöön. Huoneet eivät seiso tyhjillään “omistajaansa” odottaen, vaan mukautuvat sillä välin muiden tarpeisiin, oli se sitten hiljaista keskittymistä, kokouksia tai hotelliöitä. Parhaimmillaan sama huone on käytössä 24/7, 365, ja kustannukset jakautuvat kaikkien käyttäjien kesken aina toimistoteknologiaa myöten.

2. Vasara ja taltta taipuu moneen, luumunkivenpoistaja ei.
Työn muuttuessa monipuolisemmaksi markkinoille ilmestyi kasa yksittäisiä ad hoc -työtiloja, luumunkivenpoistajan tapaan aitoja yhden toiminnon työkaluja. Kun tarve taas muuttuu, tila jää tarpeettomaksi.

Uudet digitaaliset työkalut ja kalusteinnovaatiot mahdollistavat aidosti monipuolisia työtiloja menettämättä ad hoc -tilojen ‘räätälöityä’ kokemusta. On sängyiksi kääntyviä pöytiä, seiniin taittuvia sänkyjä, ja seinistä laskeutuvia työpöytiä. VALOn tilat muuntuvat käyttäjänsä tarpeiden mukana, sillä ne ovat rakennettu näiden kaltaisista innovaatioista. Monikäyttöä varten rakennettu sovellus paketoi kaiken nätisti niin VALOn kanttiksille kuin ensikertalaisille. Kalusteinnovaatiot ja sovellus ovat vasara ja taltta, joilla asiakkaat päättävät mitä tilat ovat heille, ei toisin päin.

3. Yhteisöltä yhteisölle
Yhteisöstä välittäminen näkyy kaikessa paikallisten palveluiden tukemisesta arjen vastuullisten päätösten helpottamiseen.

Tukemalla paikallisia innovaatioita, kuten Tablebedin pöydiksi muuttuvia sänkyjä, voidaan kasvattaa yhteisön vaurautta ja samalla säästää kuljetusten päästöissä. Ympäristöä säästetään päälle vielä kahdesti – valmistuksessa ja ylläpidossa – kun tuottajilta valitaan kestäviä ja vastuullisia tuotteita.

Rakkaus omaan yhteisöön näytetään myös helpottamalla heidän arjen vastuullisia päätöksiä. VALOssa saippuat tulevat suomalaiselta Ole Hyvä Luonnontuotteelta pumppupulloissa, ja tuoksuvat todella hyvältä. Bistro ELO ja Lounge & Bar SUO tarjoilevat sesonkiruokaa, vegaanisia vaihtoehtoja sekä luomua läheltä. VALO Workin asiakkaan ei tarvitse hankkia lisänäyttöjä ja näppiksiä jokaiselle työpisteelleen, vaan ne ovat yhteisön jaetussa käytössä paikan päällä.

4. Avun pyytäminen ei ole häpeä
Vastuullisuus on todella monimutkaista, mutta siitä ei tarvitse selvitä yksin. Kun kyse on sadoista pienistä päätöksistä, on aika mukavaa, että joku voi kantaa osan taakasta. Halusit sitten tehdä päätöksiä kanssamme tai vain nauttia tuloksista, me pidämme huolen, että talo, tuolit ja lounas lautasella ovat yhtälailla vastuullisia sekä reiluja.

 

Isla Vainio
Creative & Design Lead
VALO Hotel & Work