”Työskentelen paljon datan sekä numeroiden kanssa, ja mielenkiintoisimpia aspekteja työssäni on tulkita näitä lukuja ja muuttaa niitä tarinoiksi jotta ympäröivä työyhteisö ymmärtää sijaintimme markkinassa sekä sen miten voimme toimintaamme kehittää.” VALOn tämänkertaisessa työntekijähaastattelussa ääneen pääsee Revenue Managerina työskentelevä Santtu Ahola.
“Lähdin vuonna 2014 Hollantiin opiskelemaan kansainvälisen hotellijohtamisen tutkintoa, jossa pääsin tutustumaan alaan monelta eri kantilta. Neljäs vuoteni koostui kymmenen kuukauden pituisesta työharjoittelusta, ja minua kiinnosti etsiä jotain markkinointiin liittyvää, jossa pääsisi tutkimaan ja ymmärtämään ympäröivää markkinaa, sekä olla mukana luomassa prosesseja”, kuvailee opintoaikojaan Santtu Ahola.
Mielenkiinto markkinaa ja “jotain uutta” kohtaan vei Aholan lopulta Revenue Managementin polulle:
“Sain kouluni kontaktilta tarjouksen lähteä Aruballe upeaan resort-hotelliin tekemään harjoittelua Revenue Managementin parissa, ja opin tämän upean kokemuksen aikana kamalasti siitä, mistä hotelliin itse asiassa asiakkaat löydetään.”
Opintojen jälkeen edessä oli siirtyminen työelämään, ja tämä tie johti varsin nopeasti myöskin VALOon, jossa Santtu Ahola on toiminut Revenue Managerin roolissa tammikuusta 2022 lähtien.
“Työharjoittelun jälkeen päädyin PK-seudulle operatiivisiin tehtäviin vastaanoton vuoropäälliköksi. Tein kyseistä työtä kolmisen vuotta, kunnes edeltäjäni nykyisessä työssäni otti puskaradion kautta yhteyttä ja kysyi, kiinnostaisiko minua työ Revenue Managementin – suomalaisittain tuottojohtamisen – parissa. Tartuin tilaisuuteen, enkä ole katunut!”
Revenue Managerin työ painottuu vahvasti datan ja lukujen sekä matkailuun liittyvien trendien seuraamiseen. Tämä saattaa äkkiseltään kuulostaa varsin tekniseltä, mutta työhön liittyy olennaisesti myös tarinallistava puoli, jonka tarkoituksena on saada datakäppyrät helposti ymmärrettävään muotoon muita työyhteisön jäseniä varten.
“Revenue Managerina päivittäinen työni koostuu majoitusmyynnin kehityksen seurannasta sekä markkinan kehityksen ja helsinkiläisen hotellimarkkinan jatkuvasta tilanteen päällä pysymisestä. Työskentelen paljon datan sekä numeroiden kanssa, ja mielenkiintoisimpia aspekteja työssäni on tulkita näitä lukuja ja muuttaa niitä tarinoiksi, jotta ympäröivä työyhteisö ymmärtää sijaintimme markkinassa sekä sen miten voimme toimintaamme kehittää. Datan tarinoiksi muuttamisen ohella työstäni tekee mielenkiintoista markkinan, trendien ja matkailualan kehityksen jatkuva seuraaminen.”
Revenue Managerin toimenkuvassa tärkeää on myös se, että hotellin varauskanavat toimivat varmasti, ja että varaukset siirtyvät järjestelmään halutulla tavalla.
“Vastuualueeseni kuuluu myös varmistaa, että kaikki varauskanavat ovat kunnossa, ja että varaukset kulkevat näistä kanavista oikein hotellimme varausjärjestelmään. Koko järjestelmä on merkittävästi monimutkaisempi kuin olisin osannut kuvitella ennen hotelliuraani, ja ongelmien ratkonta voi välillä olla melko hermoja raastavaa, mutta se tunne kun jonkin toimintaamme rasittavan ongelman saa ratkaistua on äärimmäisen palkitseva, aivan kuin saisi hermoja koetelleen palapelin valmiiksi.”
Revenue Managementista puhuttaessa käytössä on monenlaisia työkaluja, jotka mm. automatisoivat prosesseja, keräävät dataa ja jopa ennakoivat tulevaa.
“Minulla on apunani useita työkaluja, jotka automatisoivat suuren osan työstäni ja keräävät dataa puolestani. Käytössäni on myös reaaliaikaista tietoa Helsingin matkailumarkkinasta, ja seuraan jatkuvasti kaupunkiin tulevia tapahtumia kysynnän ennakoimiseksi. Yksi tärkeimmistä työkaluistani on järjestelmä, joka ennakoi tulevan vuoden kysyntää päiväkohtaisesti, jotta osaamme kehittää myyntitoimenpiteitämme sinne, mistä voisimme kauppaa löytää. Kutsun tätä järjestelmää kristallipalloksi.”
Suurelle yleisölle tuntemattomimpien työkalujen lisäksi käytössä on jonkin verran myös meille kaikille tuttuja ja päivittäisessä käytössä olevia ohjelmia ja sovelluksia.
“Työskentelen paljon Excelin parissa, ja koska viralliset koulutukseni kyseiseen ohjelmistoon ovat hyvin rajatut, lasken YouTuben ja Googlen elintärkeiksi apuvälineiksi työssäni.”
Hotellimaailma on elänyt vaikeita aikoja vuoden 2020 alusta lähtien. Matkustusrajoitusten poistuessa monet majoitusalan yritykset ovat kuitenkin saaneet pyörät pyörimään hyvinkin nopeasti. Tämä pätee myöskin VALOon, joka on edelleen verrattaen uusi tulokas Helsingin hotelliskenessä.
“Kotimaiset vieraat ovat löytäneet VALOn eri varauskanavien kautta loistavasti, ja mielenkiintoa hieman erikoista konseptiamme kohtaan on riittänyt kunnioitettavasti, huomioon ottaen sen että olemme joutuneet rakentamaan tunnettuuden alusta asti omin neuvoinemme, ilman koko kansan tuntemaa brändiä takanamme.”
Varsin hyvin kotimaassa tunnetun brändin tulevaisuuden haasteet kohdistuvat puolestaan Revenue Managementin näkövinkkelistä ulkomaisiin yleisöihin.
“Kansainvälisille vieraille emme ole vielä kovin tuttu nimi, joten teemme tällä hetkellä kovasti töitä sen eteen, että pääsisimme tuomaan kotimaista rauhallisuutta edustavaa brändiämme vahvemmin tunnetuksi koko maailmalle ja tuotua vieraita maailman jokaisesta kolkasta.”
Jos ovat kaksi aiempaa (2020-2021) vuotta olleet todellista kotimaan matkailun kulta-aikaa, on matkustusrajoitusten poistuminen johtanut siihen, että yhä useampi suomalainen purkaa nyt patoutuneita matkustustarpeitaan ulkomaille suuntautuvien matkojen muodossa. Tätä syntynyttä vajetta on kuitenkin onneksi paikannut se, että moni ulkomainen matkailija on puolestaan jälleen suunnannut katseensa Suomeen ja Helsinkiin
“Ymmärrettävästi kotimaan matkailu on hieman vähentynyt, mutta vastapainoisesti taas mielenkiinto Suomea kohtaan matkailukohteena on kasvanut valtavasti viime vuosina ja KV-matkailu on palaamassa pandemiaa edeltäville tasoilleen. Tämän lisäksi Helsinki on kotimaisena kohteena vahvapiirteinen klassikko, josta löytyy vapaa-ajan matkustajille historiaa sekä viihdettä valtavalla tarjonnalla, ja liikematkaajille kotimaan talouspumpun monipuoliset mahdollisuudet.”
Taakse jäänyt poikkeusaika on kuitenkin muuttanut ihmisten matkustus- ja työskentelytottumuksia myös pysyvästi.
“Nämä kaksi segmenttiä, vapaa-ajan matkailu sekä liikematkailu, ovat matkailualalla olleet aina merkittäviä lokeroita joihin asiakkaat on jaoteltu omien vieraiden tarpeitten ymmärtämiseksi. Viimeiset vuodet ovat kuitenkin muuttaneet matkustustottumuksia radikaalisti etätöiden mahdollistumisen ja ympäristöstä huolestuneen ajattelun myötä, ja useat matkustajat yhdistävätkin nyt matkojaan, esimerkiksi tehden töitä ensin arkipäivänä ja pysyen tämän jälkeen viikonlopun kohteessa tutustuen paikalliseen kulttuuriin, ruokaan, historiaan ja luontoon. Helsinki on kaupunkina huomannut kasvavan trendin, ja kaupungista löytyy erinomaiset valmiudet tämänlaisen globaalin matkustajakunnan houkutteluun.”
Euroopassa käynnissä oleva sota ja energiakriisi voivat potentiaalisesti johtaa jälleen kotimaan matkailun suosion kasvamiseen.
“Viimeaikaiset tapahtumat taloudessa sekä energiamarkkinoilla ovat toki myös vaikuttaneet ihmisten kykyyn suunnitella ulkomaanmatkoja, joten tämä saattaa jälleen lisätä kiinnostusta kotimaanmatkailua kohtaan.”
VALOssa Revenue Managerina työskentelystä tekee dataviidakkojen ja trendien seuraamisen lisäksi kiehtovaa se, miten erilaisiin ihmisiin yhteisöllisessä hybridihotellissa voi törmätä.
“VALOssa ei totta vie tarvitse työskennellä yksin. Huippumukavien työkavereiden lisäksi tapaan coworkingissä työskennellessäni jatkuvasti uusia ihmisiä erilaisilta aloilta, erilaisine tarinoineen siitä miten ovat nykyiseen pestiinsä päätyneet. Tästä oppii aivan valtavasti. Välillä täytyy ottaa oma hiljainen tilansa jostain nurkasta, jotta saa työnsä tehtyä sen sijaan että menisi aika mukavaan jaaritteluun, mutta näen tämän positiivisena ongelmana.”
VALOn oman työyhteisön sisällä kommunikointi sujuu puolestaan niin helposti ja luontevasti, että hullultakaan kuulostavien ideoiden esittäminen ei Santtu Aholaa pelota.
“Talon sisäinen jengi on myös huippuavuliasta, ja koen että uusia ideoita uskalletaan tuoda rohkeasti esiin organisaatiossamme. Mielestäni uusia asioita tekevässä organisaatiossa on huipputärkeää, että ihmisiä kannustetaan kertomaan tyhmimmätkin ideansa, koska joku näistä tyhmistä ideoista saattaa ollakin läpimurtoon johtava innovaatio. Tässä on onnistuttu VALOssa aivan mahtavasti, ja tuon itsekin jatkuvasti aivopierujani esiin siinä toivossa, että joku niistä onkin ihan hyvä oivallus. Välillä niitäkin tulee!”