Hybridityö ja hyvinvointi –8 keskeistä hyötyä

Hybridityö on noussut yhdeksi ajankohtaisimmista työskentelymalleista, sillä se yhdistää etätyön ja lähityön parhaat puolet.

Tässä artikkelissa tarkastellaan, kuinka hybridityö voi edistää työn ja vapaa-ajan tasapainoa, vähentää uupumusta ja parantaa työnteon tehokkuutta monin eri tavoin. Lisäksi pohdimme, millaisia mahdollisuuksia hybridityömalli tuo sekä työntekijöille että työnantajille.

0

Hybridityö on noussut yhdeksi ajankohtaisimmista työskentelymalleista, sillä se yhdistää etätyön ja lähityön parhaat puolet. Tällainen joustava työmalli ei ainoastaan edistä työntekijöiden tuottavuutta, vaan myös parantaa työhyvinvointia.

Tässä artikkelissa tarkastellaan, kuinka hybridityö voi edistää työn ja vapaa-ajan tasapainoa, vähentää uupumusta ja parantaa työnteon tehokkuutta monin eri tavoin. Lisäksi pohdimme, millaisia mahdollisuuksia hybridityömalli tuo sekä työntekijöille että työnantajille.

 

Tärkeimmät nostot artikkelista

-Hybridityö on työskentelymalli, joka yhdistää etätyön ja lähityön parhaat puolet toisiinsa

Etätyön vapaus parantaa työn ja vapaa-ajan tasapainoa, lisää työtyytyväisyyttä sekä tukee työntekijöiden keskittymistä ja itsenäistä työskentelyä

Lähityö parantaa yhteisöllisyyttä sekä antaa mahdollisuuden suoraan vuorovaikutukseen, keskusteluihin ja ideointiin

– Hybridityömalli voi toteutua eri tavoin yrityksen toimintatavoista ja työn luonteesta riippuen

– Me VALOssa haluamme olla mukana tekemässä hybridityöstä sujuvaa, tehokasta ja ennen kaikkea hyvinvointia tukevan kokemuksen

 

Hybridityö ja hyvinvointi –8 keskeistä hyötyä

 

 

Mitä on hybridityö?

Hybridityö on ihmislähtöinen tapa organisoida työntekoa. Se mahdollistaa joustavan työnteon eri paikoissa ja eri tavoilla, riippuen sekä työntekijän että organisaation tarpeista. Webex kiteyttää hyvin artikkelissaan:

“Hybridityössä työpaikka ei enää rajoitu yrityksen toimiston seinien sisälle – se on ekosysteemi, jossa työntekijät työskentelevät kotona, coworking-tiloissa ja toimistolla. Tiimin jäsenet voivat liikkua eri työympäristöjen välillä tehtäviensä vaatimusten mukaan. “

Hybridityö on siis työskentelymalli, joka yhdistää etätyön ja lähityön parhaat puolet toisiinsa. Tämä malli antaa työntekijöille vapauden valita, missä ja milloin he tekevät työnsä tehokkaimmin, samalla kun se tukee yhteistyötä ja työyhteisön yhteenkuuluvuutta.

Avaamme nyt hieman tarkemmin, millä tavoin sekä lähityö että etätyö tukevat työskentelyä.

 

Etätyö hybridityössä

Etätyö tarkoittaa työn tekemistä jossain muualla kuin perinteisessä toimistossa. Etätyö on tärkeä osa hybridityötä, sillä se mahdollistaa työn tekemisen joustavasti kodista, kahviloista tai esimerkiksi VALOn työ- ja coworking-tiloista käsin.

Vaikka työtä tehdäänkin yhtä tehokkaasti kuin lähitöissä, etätyön vapaus parantaa työn ja vapaa-ajan tasapainoa, lisää työtyytyväisyyttä sekä tukee työntekijöiden keskittymistä ja itsenäistä työskentelyä, koska he voivat valita paikan, jossa he kokevat olevansa tuottavimpia. Etätyö mahdollistaa myös paremman itsensä johtamisen, sillä työntekijät voivat suunnitella työpäivänsä ja tehtävänsä omaan tahtiin ilman jatkuvia keskeytyksiä.

 

Lähityö hybridityössä

Lähityö tarkoittaa työn tekemistä fyysisesti työpaikalla, eli toimistossa tai muussa työnantajan määrittelemässä tilassa. Lähityö puolestaan tuo yhteen tiimit ja luo mahdollisuuden suoraan vuorovaikutukseen, keskusteluihin ja ideointiin.

Hybridityömallissa lähityöllä on myös suuri merkitys yhteisöllisyyden tukemisessa, vaikka suuri osa työstä tehtäisiinkin etänä. Fyysinen läsnäolo tukee yhteisön tunnetta ja tiimihenkeä, mikä voi olla haastavampaa pelkästään etätyöskentelyllä. Lähityö mahdollistaa myös nopean palautteen saannin, spontaanit keskustelut ja yhteistyön.

 

Millainen on hybridityömalli?

 

Millainen on hybridityömalli?

Hybridityömalli voi toteutua eri tavoin yrityksen toimintatavoista ja työn luonteesta riippuen. Joissain organisaatioissa työntekijöille on määritelty tietyt päivät toimistolla ja loput etänä, kun taas toisissa työntekijät voivat itse valita työskentelytavan. Jotkut yritykset tarjoavat joustavia toimitiloja, joissa työpisteitä voi varata tarpeen mukaan, kun taas toiset panostavat verkkopohjaiseen yhteistyöhön riippumatta siitä, missä työntekijät fyysisesti ovat.

Hybridityömalli on viime vuosina yleistynyt merkittävästi. Kuten Envoyn artikkelissa kerrotaan, Yhdysvalloissa vuonna 2023 hybridityöstä tehdyn kyselyn mukaan yli puolet etätyöhön soveltuvissa tehtävissä työskentelevistä haluaa hybridityöjärjestelyn.

“Samassa kyselyssä havaittiin, että kahdesta kolmeen toimistopäivää viikossa johtaa yleensä korkeimpaan työntekijöiden sitoutumiseen sekä vähentää uupumusta ja halua vaihtaa työpaikkaa.”

 

Miten hybridityö edistää työhyvinvointia?

Hybridityömalli tukee työhyvinvointia monin tavoin. 8 merkittävintä tekijää, jotka hybridityö mahdollistaa:

1. Tasapainoisempi arki
2. Vähemmän työmatkustamista
3. Joustavat työympäristöt
4. Vähemmän uupumusta ja stressiä
5. Itsensä johtamisen ja oman työn suunnittelun kehittäminen
6. Paremmat puitteet keskittymiselle ja palautumiselle
7. Monimuotoiset työskentelytavat ja -kulttuurit
8. Yhteisöllisyyttä välimatkasta huolimatta

 

 

Miten hybridityö edistää työhyvinvointia?

 

Voiko hybridityöstä aiheutua haittaa?

Hybridityön keskiössä on joustavuus, joka mahdollistaa työskentelytapojen sovittamisen sekä yksilön että tiimin tarpeisiin. Mikäli kaikilla osapuolilla on yhteinen halu sujuvaan työntekoon, hybridityöstä ei pitäisi aiheutua haittaa. Mikäli etätyön ja lähityön rajat kuitenkin hämärtyvät, tämä saattaa johtaa ylikuormitukseen tai työvaikeuksiin.

Hybridityön haittoja voi parhaiten minimoida yhdessä laadituilla säännöillä ja ehdoilla. Nicholas Bloom kirjoittaa hyvin artikkelissaan:

“Ennen hybridityökäytäntöjen käyttöönottoa esihenkilöiden on harkittava tarkasti, miten ja milloin työntekijät työskentelevät etänä. Hybridityömallissa on myös tärkeää varmistaa tasa-arvo ja yhdenvertainen kohtelu kaikille työntekijöille.”

Työnantaja voi asettaa ehtoja siitä, miten ja milloin työtä tehdään, mutta hybridityömallissa työntekijällä on yleensä enemmän vapautta valita työympäristönsä.

 

VALO Hybridityön tukijana

Me VALO Hotel&Workissa uskomme, että hybridityö ei ole vain trendi, vaan tulevaisuuden työskentelytapa, joka tuo esiin työntekijöiden tarpeet ja hyvinvoinnin. Tarjoamme inspiroivan ja joustavan ympäristön, jossa työskentely yhdistyy saumattomasti elämän muihin osa-alueisiin.

Tavoitteenamme on mahdollistaa työntekijöille parhaiten sopivat työskentelyolosuhteet, olipa kyseessä syvällinen keskittyminen tai yhteistyön edistäminen muiden kanssa. Toimistohotelli Helsinki –artikkelissa kiteytetään hyvin:

“Siinä missä toisessa huoneessa panostetaan rentoon ja vapaaseen työskentelyyn, toisessa annetaan mahdollisuus hiljaiseen ja rauhalliseen keskittymiseen.”

Me VALOssa haluamme olla mukana tekemässä hybridityöstä sujuvaa, tehokasta ja ennen kaikkea hyvinvointia tukevan kokemuksen.

 

VALO Hybridityön tukijana

 

 

Lähteet

Toimitilat Helsingissä-Näin säästät tilavuokrassa

Toimistohotelli Helsinki

VALO Hotel&Work

Coworking-tila

Webex:What is hybrid work?

Gallup: Hybrid Work

Stanford: Hybrid is the future of work

Envoy:What is hybrid work and why do employees want it?