HSL – julkisilla helposti paikasta toiseen

Yksi Helsingin matkailun parhaista puolista löytyy erinomaisesti toimivasta HSL:n julkisesta liikenteestä, joka mahdollistaa helpon siirtymisen paikasta toiseen sekä Helsingin sisällä että lähikaupungeissa. Tästä tekstistä löydät lisää tietoa Helsingin seudun joukkoliikenteestä.

0

ABCD – HSL-vyöhykkeet

Helsingin julkista liikennettä voisi kuvailla erittäin sujuvasti toimivaksi. Syy tälle löytyy siitä, että Helsingin seudun liikenteen (HSL) joukkoliikenne pitää sisällään bussi-, raitiovaunu-, metro-, lähijuna- ja lauttaliikenteen.

Käytännössä kaikkia julkisen vaihtoehtoja pystyy käyttämään samalla HSL-lipulla. Lipun voimassaolon aikana kulkuvälinettä voi siis vaihtaa vapaasti myös lennossa. Onkin varsin yleistä, että esimerkiksi yksittäisellä matkalla Helsingistä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle pääsee käyttämään jopa kolmea eri kulkuvälinettä: metroa, bussia ja junaa.

HSL:n joukkoliikenne on jaettu eri vyöhykkeisiin, jotka kulkevat kirjaimilla A, B, C ja D. Yksittäisten alueiden sijaan matkalippuja ostettaessa on käytössä yhdistelmävaihtoehtoja, joita ovat mm. AB, BC ja ABC, joista viimeinen kattaa sisäänsä Helsingin lisäksi myös Espoon ja Vantaan julkisen liikenteen. Helsingin sisällä julkisen liikenteen käyttöön riittää pelkkä AB-vyöhykkeen matkalippu.

Vyöhykkeiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä mikäli lähdet esimerkiksi lentoasemalle, ei pelkkä AB-lipputyyppi riitäkään, vaan voimassa tulee olla C-vyöhykkeen kattava lippu. Virheellisen lipun kanssa matkustava saattaa saada erheestään 80 euron suuruisen rikemaksun.

Lipputyypin valinnassa ei tarvitse onneksi arvuutella, vaan esimerkiksi HSL:n reittiopas sekä Google Maps näyttävät reittiä suunniteltaessa, minkälaisen lipun tarvitset matkaasi varten.

Erilaisia lipputyyppejä on olemassa monenlaisia: yksittäisistä lipuista aina vuoden ajan voimassa olevaan kestolippuun. Kertaliput ovat voimassa AB- ja BC-lipputyypeissä voimassa 80 minuutin ajan ja isomman alueen kattavassa ABC-lipputyypissä 120 minuutin ajan. Lipuissa huomioimisen arvoista on kuitenkin se, että kesken olevan matkan saa matkustaa loppuun saman liikennevälineen kyydissä, mikäli lippu sattuu umpeutumaan matkan aikana. Mikäli lippu on yhä voimassa liikennevälineeseen noustessa, saa matkan siis suorittaa hyvin mielin loppuun.

Helsingissä lyhyellä matkalla olevalle voi suositella joko vuorokausilippua tai matkan ajan kestävää kausilippua, jotka mahdollistavat useita julkisen liikenteen matkoja yhdellä ostolla. Tämän tyyppisen lipun voimassaoloajaksi voi valita 1–7 vuorokautta ja lipputyypin ostaminen onnistuu HSL-sovelluksella, HSL:n lippuautomaateilla, HSL:n palvelupisteestä Rautatieasemalta tai muista myyntipisteistä, joita ovat esimerkiksi R-kioskit ja monet kaupat. Yleensä metroasemien yhteydestä löytyvistä kertalippuautomaateista voi ostaa yhden vuorokauden lippuja, jotka tulostuvat paperille ja joiden voimassaolo alkaa ostohetkestä.

Liikennevälineet

Tutustutaanpa seuraavaksi hieman tarkemmin erilaisiin julkisen liikenteen välineisiin, joilla Helsingissä ja lähipaikkakunnilla on mahdollista matkustaa. Tästä osiosta saat myös vinkit siihen, mitä liikennevälineitä sinun mahdollisesti kannattaa hyödyntää Helsingin vierailusi aikana.

Linja-autot

Linja-auto lienee kaikkein monipuolisin liikennevälinne Helsingissä ja sen lähialueilla. Erilaisia yhteyksiä on tarjolla tuhansia ja nämä kattavat hyvin koko pääkaupunkiseudun alueen. Etenkin arkipäivisin bussit kulkevat myös erittäin tiuhaan tahtiin, mikä tarkoittaa käytännön tasolla sitä, että etenkin aktiivisimmilla reiteillä busseja saattaa kulkea jopa noin viiden minuutin välein.

Jo aiemmin mainittu HSL:n reittiopas on bussimatkaa suunnitellessa hyvä apu. Myös Google Maps antaa yleensä varsin luotettavan tiedon parhaista bussiyhteyksistä suunnittelemallasi reitillä. Google Maps antaa myös reaaliaikaisen tiedon siitä, onko seuraava bussi aikataulussa vai myöhässä.

Lentokenttäbussi

Helsinki-Vantaan lentoaseman ja rautatieaseman väliä liikennöi bussilinja numero 615. Lähtö lentoasemalle tapahtuu Elielinaukiolta ja koko välin matkaamiseen vaaditaan ABC-vyöhykkeen matkalippu. Lentokenttäbussin aikatauluihin voit käydä tutustumassa Reittioppaan sivustolla.

Raitiovaunu

Helsinki raitiovaunu
Raitiovaunu on mukava maisemakulkupeli kesäaikaan | © Visit Finlandin kuvapankki

Helsingin raitiovaunuliikenne kattaa pääasiallisesti kaupungin keskustan alueen. Raitiovaunulinjoista maininnan arvoinen on etenkin linja numero 2, joka toimii myös erinomaisena maisemareittinä, sillä kyseisen linjan varrelta löytyy varsin monia Helsingin nähtävyyksiä. Mikäli maisemareitin läpikäyminen kiinnostaa, pääsee keskustaan takaisin raitiovaunu 3:lla, jonka kyytiin voi vaihtaa joko eläintarhan tai Auroran sairaalan pysäkeiltä.

Mikäli arkkitehtuuri ja kulttuuri puolestaan kiinnostavat, saa reitti numero 4 lämpimän suosituksen. Modernista designista kiinnostuneiden kannattaa puolestaan hypätä raitiolinja numero 6:n kyytiin. Mukaan kannattaa ottaa julkisen liikenteen linjakartta helpottamaan pysäkkien ja nähtävyyksien paikallistamista.
Raitiovaunut ovat Helsingin kantakaupungin joukkoliikenteen yksi pääasiallisista kulkuvälineistä ja ne liikennöivät maanantaista lauantaihin noin kello 5.30–23.30 ja sunnuntaisin kello 7.00–23.30.

Raitiovaunuliikenteen reitteihin ja mahdollisuuksiin voit tutustua myös tarkemmin Reittioppaan sivulla.

Metro

Helsinki metro
Metroliikenne Helsingissä | © Susanna Lehto | Visit Finlandin kuvapankki

Helsingin ja Espoon metroyhteys on nopea ja kätevä tapa liikkua pääkaupunkiseudulla.

Joulukuussa 2022 uudistunut metrolinja kulkee nykyään Espoon Kivenlahdesta Helsingin Vuosaareen M1-linjalla ja Tapiolasta Mellunmäkeen M2-linjalla. Metro tarjoaa helpon ja nopean yhteyden moniin tärkeisiin kohteisiin, kuten Helsingin keskustaan, Aalto-yliopistoon, Itäkeskukseen ja Kauppakeskus Iso Omenaan.

Metrolinja on jaettu kolmeen eri vyöhykkeeseen, A, B ja C. Matkustajan tarvitsee ostaa lippu vain sille vyöhykkeelle, jolla hän matkustaa, ja kaikkiin muihin Helsingin joukkoliikenteen kulkuvälineisiin käy sama lippu. Matkaliput voi ostaa automaateista ja HSL-sovelluksesta.

Metroliikenne toimii maanantaista lauantaihin klo 5.30-23.30 ja sunnuntaisin klo 6.30-23.30. Ruuhka-aikoina metrot kulkevat noin 2,5 minuutin välein, ja muulloin ne kulkevat noin 3-5 minuutin välein. Metrolinjalla on yhteensä 30 asemaa, jotka sijaitsevat strategisesti tärkeillä paikoilla alueella.

Metrolinja on esteetön ja se sopii hyvin myös liikuntarajoitteisille matkustajille. Kaikki asemat ovat esteettömiä ja niissä on hissit ja liukuportaat. Metrovaunujen lattiat ovat tasaiset ja niissä on esteetön pääsy, ja kaikissa vaunuissa on paikkoja pyörätuolimatkustajille.

HSL lähijunat

Helsingin rautatieasema
Helsingin rautatieasema | © Visit Finlandin kuvapankki

HSL:n lähijunat kulkevat Helsingin seudun alueella. Lähijunat lähtevät Helsingin päärautatieasemalta ja saapuvat samaan paikkaan. Lähijunilla matkustaminen onnistuu kätevästi esimerkiksi Kampista Pasilaan, jossa sijaitsee muun muassa Helsingin Messukeskus.

Lähijunia käytetään yleisesti myös matkustamiseen Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Helsingin keskustan välillä. Lentokenttäjuna (I/P) onkin kaikkein kätevin tapa liikkua keskustan ja lentokentän välillä. Tikkurilan kautta kulkevalla I-junalla matka lentoasemalle kestää noin puoli tuntia ja Huopalahden sekä Vantaan kautta kulkeva P-juna matkaa kyseisen välin vain muutamaa minuuttia pidemmässä ajassa. Huomioitavaa kuitenkin on, että paluumatka takaisin Helsinkiin on taas hieman nopeampi nimenomaan P-junalla.

Lentokentän juna-asemalta pääsee kulkemaan sisäkautta suoraan terminaaliin. Matkoille Helsingin keskustan ja lentoaseman välillä tarvitsee ABC-lipun.

Lautat ja veneet

Helsinki on Itämeren ympäröimä kolmesta eri ilmansuunnasta: etelästä, idästä ja lännestä. Helsingin ympäristöstä löytyy lisäksi noin 330 saarta, joista valtaosa on ainakin jonkinlaisessa virkistyskäytössä.

Suosituimpiin kohteisiin pääsee helposti joko laivalla, veneellä tai lautalla. Saariston ympäristössä järjestetään lisäksi maisemaristeilyjä, joita on toki mahdollista toteuttaa myös oman veneen turvin.

Suosituimmat lauttakuljetukset kulkevat Suomenlinnan, Vallisaaren ja Korkeasaaren ja Kauppatorin välillä. Näistä Suomenlinnaan pääsee lautalla ympäri vuoden ja tätä väliä Kauppatorin ja Suomenlinnan merilinnoituksen välillä operoi HSL:n lautta.

Liikkuminen omin voimin

Julkisten kulkuvälineiden lisäksi omin lihasvoimin tapahtuva liikkuminen on varsin suosittua etenkin kesäaikaan. Helsingissä paikasta toiseen on helppo liikkua sekä kävellen että kaupunkipyörillä. Viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet lisäksi mielipiteitä vahvasti jakavat sähköpotkulaudat.

Pyöräily ja Helsingin kaupunkipyörät

Helsingin kaupunkipyörät
Kaupunkipyörillä on mukava liikkua paikasta toiseen kesäisessä Helsingissä | © Aku Pöllänen | Visit Finlandin kuvapankki

Pyöräily on verrattaen helppo tapa liikkua ympäri kaupunkia. Pelkästään Helsingin alueelta löytyy yhteensä noin 1200 kilometrin verran pyörätieverkostoa, mikä kertoo omalta osaltaan kaupunkipyöräilyn suosiosta. Suosituista reiteistä maininnan arvoinen on ehdottomasti kevyen liikenteen väylä nimeltään Baana, joka vie Keskuspuistosta satama-alueille, keskustan vilskeestä peltojen ja metsien reunoille ja ympäri Helsingin saaristoa.

Kevään tulon Helsingissä voi hyvin ennakoida katukuvaan ilmestyvistä kaupunkipyöristä, joista on tullutkin todrella suosittu tapa liikkua ympäri kesäistä pääkaupunkia. Pyörien kovan suosion myötä tarjolla on kesäisin jo tuhansia kaupunkipyöriä ja yhteensä yli 200 pyöräasemaa, joista pyörän voi sekä napata mukaan että jättää käytön jälkeen. Kaupunkipyöräilykausi jatkuu pääkaupunkiseudulla perinteisesti aina lokakuun loppuun saakka.

Varaa hotellimajoitus hyvien yhteyksien varrella

Helsingin Ruskeasuolla, Mannerheimintiellä, sijaitseva VALO Hotel & Work on sijaintinsa puolesta ihanteellinen tukikohta Helsinkiin kohdistuvan loman tai työmatkan ajalle. Hotellimme sijaitsee erinomaisten julkisen liikenteen kulkuyhteyksien varrella, minkä ansiosta pääset helposti ja nopeasti liikkumaan Helsingin keskustan ja lentokentän välillä.

Tulo
Päivämäärä
26
Lähtö
Päivämäärä
Huoneita
Yhteensä
huone
aikuinen
lasta
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Lisää huone
Onko sinulla varauskoodi?
Hae huoneet