attention icon

VALO App -20 % alennus päivän majoitushinnasta! Lue lisää

Pride 2022 Helsinki – tutustu tapahtumiin

Suomen suurinta ihmisoikeustapahtumaa, eli vuoden 2022 Pridea on juhlistettu läpi koko kesäkuun. Perinteinen Pride-viikko ajoittuu puolestaan tänä kesänä kesä-heinäkuun vaihteeseen, 27.6.–3.7.2022. Tässä tekstissä esittelemme viikon tapahtumia Helsingissä.

0

Varaa Pride-viikon hotellimajoitus

Aiotko osallistua Helsinki Prideen ja etsit majoitusta? VALO Hotel & Work on vastuullinen hotelli, johon kaikki ovat tervetulleita! Hyvän sijaintimme ansiosta pääset myös osallistumaan helposti kaikkiin Pride-viikon tapahtumiin mm. julkisen liikenteen avulla.

VARAA HOTELLIHUONE

Kohtaamisia vuoden 2022 teemana

Kesällä 2022 Priden teemana toimii ”Kohtaamisia”, jolla halutaan tuoda esiin Helsinki Pride -tapahtuman yhtä perustehtävistä: ihmisten kohtaamisten mahdollistamista ja yhteisöllisyyden tukemista näiden kohtaamisten kautta.

Yhteisöllisyys onkin yksi Helsingin Pride-yhteisön tärkeimmistä arvoista ja tämä on myös syy sille, miksi tämän vuotisessa tapahtumassa halutaan korostaa nimenomaan yhteisön ja yhteisöllisyyden rakentumista.

Teeman taustalta löytyy myös taakse jäämässä oleva korona-aika, joka on lisännyt ihmiskohtaamisten tarvetta. Ihmiskohtaamisten lisäksi Helsinki Pride -yhteisö haluaa tukea ihmisiä kohtaamaan omia, tiedostomattomia ennakkoluulojaan, joista tietoiseksi tuleminen on ensimmäinen askel kohti yhdenvertaisuuden rakentamisessa ja edistämisessä kaikkien meidän elämässä.

Pride-viikon tapahtumat Helsingissä

Pride-viikon aikana Helsingissä järjestetään jälleen suuri määrä erilaisia tapahtumia, joita esittelemme hieman tarkemmin seuraavaksi.

Naistenbileet

Naistenbileet järjestetään heinäkuun 1. päivänä Kaivohuoneella.

Bileisiin ovat tervetulleita kaikki seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat henkilöt, jotka tunnistavat itsensä naisiksi, tuntevat yhteyden feminiinisyyteen tai pitävät feminiinisyyttä osana omaa identiteettiään.

Tapahtuman järjestävät ovat lisäksi kertoneet kunnioittavansa jokaisen itsemäärittelyoikeutta, mikä tarkoittaa, että osallistujien rajaus on tehty siitä syystä, että kuvauksesta itsensä tunnistavien henkilöiden olisi mahdollisuus kohdata toisiaan rennossa ympäristössä.

Tapahtuman juontajana toimii entinen huippunyrkkelilijä Elina Gustafsson.

Naistenbileiden aikataulu:

22:00-00:00 DJs Shy Grl & twenpettie (FWU Collective)

00:00-00:45 Sofa (LIVE)

00:45-01:45 Krash Bandicute

01:45-04:00 D.R.E.A.M

Ajankohta: 1. – 2.7. klo 20 – 4.00
Sijainti: Kaivohuone, Iso Puistotie 1, 00140 Helsinki

Pride-kulkue

Priden jokavuotisena kruununa toimii Pride-kulkue, joka järjestetään tänä vuonna lauantaina 2. heinäkuuta.

Senaatintorilta liikkeelle lähtevä kulkue on iloinen, värikäs ja äänekäs mielenilmaus yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta. Jokainen halukas saa liittyä mukaan kulkueeseen sellaisena kuin on.

Kokoontuminen Senaatintorille alkaa kello 10.30 ja itse kulkue lähtee liikenteeseen puoliltapäivin suurempana kuin koskaan aiemmin.

Pride-kulkueen reitti kulkee Senaatintorilta, Aleksanterinkadulle, Mannerheimintielle, Eteläesplanadiin, Unioninkadulle, Eteläiselle Makasiinikadulle,  Kasarmikadulle, Neitsytpolulle ja päättyy Kaivopuistoon. Reitin pituus on yhteensä noin 2,8 kilometriä.

Ajankohta: 2.7. klo 10.30 alkaen (kulkue lähtee liikkeelle kello 12)
Sijainti: Senaatintori, 00170 Helsinki

Puistopiknik

Pride-kulkue jatkuu Kaivopuistossa järjestettävällä puistopiknikille, joka käynnistyy lauantaina kello 13. Kyseessä on odotettu tapahtuma, sillä puistopiknik on ennen kesää 2022 ollut kahden vuoden tauolla.

Tänä vuonna puistopiknikillä nähdään perinteisen konsertin sijaan tapahtumatori ja puistodisko. Syynä tähän on se, että tapahtuman koko on kasvanut käytännössä vuosi vuodelta ja erilaisen ohjelman myötä järjestäjien on huomattavasti helpompi säilyttää osallistujien mahdollisuus keskinäiseen vuorovaikutukseen sekä tapahtuman pitäminen maksuttomana.

Ajankohta: 2.7. klo 13.00 alkaen
Sijainti: Kaivopuisto, Iso Puistotie-Ehrenströmintie-Itäinen Puistotie, 00140 Helsinki

Helsinki Pride päätösbileet

Pride-kuukausi huipentuu lauantai-iltana järjestettäviin päätösbileisiin, jotka järjestetään Allas Sea Poolissa kello 19 alkaen.

Bileissä esiintymässä ovat New Ro ja Benjamin, joiden lisäksi loppuillan bilemusiikista pitää huolen Dj Mr A.

Ajankohta: 2.-3.7.2022 klo 19-02
Sijainti: Allas Sea Pool, Katajanokanlaituri 2a, 00160 Helsinki

PrideNäyttelyt: Keep Painting & Portraits from The Moth and Moon

Kallion kirjastossa on aina Pride-kuukauden päättymiseen asti esillä Kallio kahden taiteilijan: Alexander Prestian Keep Painting sekä Glenn Quigleyn Portraits from The Moth and Moon näyttelyt.

Kinaporin Pride-viikko

Kinaporin seniorikeskuksessa juhlitaan Pride-viikkoa tapahtumalla, joka on suunnattu  eläkeläisille ja työttömille, joilla on palvelukeskuskortti.

Tapahtuma noudattaa Pride-viikon yleistä kohtaamisteemaa, jolla halutaan tuoda esiin Helsinki Pride -tapahtuman perustehtävää: ihmisten kohtaamisten mahdollistamista ja yhteisöllisyyden tukemista näiden kohtaamisten kautta.

Arianne Clément: The Art of Aging – Helsinki Photo Festival

Helsinki Photo Festivaleilla esillä on kanadalaisen valokuvaaja Arianne Clémentin näyttely Art of Aging. Näyttelyyn on mahdollista tutustua Stoan galleriassa 28.6.–14.8.2022 välisenä aikana ja se on osa virallista Helsinki Pride -ohjelmaa.

Manala queer-näkökulmasta

Burnout Witches on Iida Nissisen ja Melanie Oreniuksen muodostama taiteilijaduo. Molemmat työskentelevät myös museopedagogeina Amos Rexissä.

Amos Rexissä järjestettävällä opastetulla kierroksella kaksikko kutsuu osallistujia tarkastelemaan näyttelyn Mytologiat -teemaa erityisesti queer-näkökulmasta. Ketkä ovat maanalaisen maailman asukkaita, ketkä sinne syystä tai toisesta tuomittuja – tai siellä vapaaehtoisesti viihtyviä?

Rainbrella-tanssityöpaja

Annantalon tanssityöpajassa muodostetaan yhteinen koreografia lauantain Pride-kulkuetta varten, johon Pride-viikko huipentuu lauantaina 2.7.2022. Tanssityöpajaan osallistuvat voivat liittyä kulkueeseen yhdessä tai omissa porukoissaan tanssien yhdessä tehtyä kulkuekoreografiaa! Työpaja järjestetään keskiviikkona 29.6. kello 14.30 alkaen.

Pride House auki koko viikon

Tämän vuotinen Pride House sijaitsee aivan Helsingin keskustan tuntumassa, Kiasman taidemuseossa.

Helsinki Pride -viikon aikana Pride Housessa järjestetään muun muassa erilaisia keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja työpajoja. Tapahtumat järjestetään Kiasman ensimmäisessä kerroksessa, ja niihin on kaikilla osallistujilla maksuton ja vapaa pääsy.

Tutustu kaikkiin Pride-viikon tapahtumiin

Pride-viikon virallisen ohjelman lisäksi ympäri Helsinkiä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, joista moniin on mahdollista osallistua myös täysin ilmaiseksi. Kaikkiin Pride-tapahtumiin voit tutustua Helsinki Pride Yhteisön nettisivuilla ja Helsingin Kaupungin tapahtumasivulla.

Varaa hotellimajoitus Priden ajaksi

Helsingin kaupunkimaisemaa VALO Hotel & Workin kattotasanteelta nähtynä

Aiotko osallistua Helsinki Prideen ja etsit majoitusta? VALO Hotel & Work on vastuullinen hotelli, johon kaikki ovat tervetulleita omana itsenään.

Sijaitsemme lisäksi erittäin hyvien kulkuyhteyksien varrella, mikä tekee myös Pride-tapahtumiin osallistumisen helpoksi. Meiltä käsin pääset liikkumaan esimerkiksi Helsingin keskustaan helposti joko omalla ajoneuvolla, julkisella liikenteellä, kaupunkipyörillä ja sähköpotkulaudoilla.

VARAA HOTELLIHUONE

Lähteet: Pride.fi ja Helsingin kaupunki