attention icon

VALO App – 20 % alennus päivän majoitushinnasta! Lue lisää

Pääsiäisen 2022 tapahtumat Helsingissä

Pääsiäinen 2022 on jälleen aikaa, jolloin yhteiskuntamme liikkuu taas askeleen lähemmäs vanhaa normaalia. Tämä tarkoittaa luonnollisesti myöskin sitä, että tapahtumapuoli alkaa jälleen aktivoitumaan ympäri Suomea. Myös Helsingissä järjestetään pääsiäisviikolla monia eri tapahtumia, joita esittelemme tarkemmin tässä tekstissä.

0

Pääsiäisen ajankohta 2022

Monista muista juhlapyhistä poiketen pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain. 22.3. ja 25.4. välissä. Tämä vaihtelu johtuu siitä, että pääsiäispäivä on sovittu jo aikanaan vietettäväksi kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.

Vuonna 2022 pääsiäisloma sijoittuu kalenterissa huhtikuulle seuraavalla tavalla:

Pitkäperjantai 15.4. (arkivapaapäivä)
Lankalauantai 16.4.
Pääsiäissunnuntai 17.4.
Toinen pääsiäispäivä 18.4. (maanantai, arkivapaapäivä)

Pääsiäinen 2022 hotellissa Helsingissä?

Suunnitteletko pääsiäislomaa Helsingissä? VALO Hotelilla on koko pääsiäisviikon ajan käynnissä hotellikampanja, jonka myötä voit varata kaksi yötä -20% alennuksella ja kolme hotelliyötä -30% alennuksella. Kampanjaan voit tutustua tarkemmin tästä linkistä. Voit tutustua myös muihin käynnissä oleviin kampanjoihimme tältä sivulta.

VARAA HOTELLIHUONE

Hotellitarjouksen lisäksi VALOssa riittää tekemistä! Bistro ELO tarjoilee maittavaa ruokaa ja Lounge Bar & SUO avaa ovensa pe-la 17-24. Lapsille on luvassa leikkihuone, lasten menut sekä pääsiäismunien etsintää.

Bistro ELO-ravintolan pääsiäis-specialista löytyy tänä vuonna grillattua karitsaa lisukkeineen. Annos on suunniteltu jaettavaksi kahden – neljän hengen kesken. Pääsiäisruokailun hinta kahdelle hengelle on 57 €.

Pääsiäismenu sisältää:

  • Grillattua karitsan karetta ja ylikypsää niskaa
  • Paahdettua perunaa, pähkinävoita ja parmesan cremeä

Pääsiäismenu on tarjolla Bistro ELOssa perjantaina ja lauantaina.

TUTUSTU KAMPANJAAN

Näyttelijä Eero Herrasen TikTok-työpaja

Lapsiperheille on pääsiäisviikonloppuna tarjolla mukavaa ohjelmaa! Perjantaista sunnuntaihin VALOssa on paikalla näyttelijä ja erittäin suosittu sosiaalisen median vaikuttaja Eero Herranen @eurohoo, joka opastaa lapset ja lapsenmieliset erittäin suositun TikTokin saloihin. Eeron TikTok-koulu on maksuton kaikille VALOssa majoittuville ja ikäraja on 13 vuotta.

TikTok-työpaja klo 15.00 – 15.45:

  • Esittely -kuka on @eurohoo?
  • Miten aloin käyttämään TikTokia?
  • Miten oppia käyttämään ja hyödyntämään TikTokia?
  • Kysymykset & vastaukset
  • Keskustelu

 

American Car Show

Perinteisesti pääsiäisviikonloppuna järjestetty American Car Show rantautuu Helsinkiin jälleen normaalina ajankohtanaan pääsiäisenä 2022.

Amerikkalaisia perinneautoja esittelevä näyttely on vuosien varrella laajentunut pienistä piireistä aina Suomen suurimmaksi autoihin liittyväksi tapahtumaksi ja sen myötä yhä laajemmin myös koko perheen pääsiäistapahtumaksi.

American Car Showssa pääsee ihastelemaan huippuunsa entisöityjä ja todellisia käsityötaidon helmiä perintesten “Amerikan rautojen” muodossa. Paikalle saapuu näyttelyautoja sekä Suomesta että muualta maailmasta. Juhlanäyttelyyn on valikoitu vain kaikkein näyttävimmät yksilöt.

Näyttely tarjoaa mahtavat puitteet myös moottoripyörien ystäville, sillä MC Heaven kokoaa esille valtakunnan tehokkaimmat ja designiltaan upeimmat moottoripyörät monilta eri vuosikymmeniltä. MC Heavenin näyttelyn kokoamisesta ovat jo vuosien ajan vastanneet moottoripyöräalan kaksi suurinta mediaa: Kopteri Magazine ja Bomber Magazine.

Tuning Car Shown puolella vieraat pääsevät puolestaan nautiskelemaan lukuisten käsityötyötuntien tuloksena syntyneistä sporttisista, moderneista ja ennen kaikkea ainutlaatuisista autoista.

Classic Car Show toteutetaan yhteistyössä Suomen ajoneuvohistoriallinen keskusliitto – SAHK ry:n kanssa! Näyttelyssä esillä hienoimmat klassikko-autot, moninaiset mobilisti-kerhot ja alan edustajat!

Muita American Car Showssa esillä olevia näyttelyitä ovat esimerkiksi rekoista ja kuljetuskalustoista koostuva Custom Truck Show, nimensä mukaisesta klassikoista koostuva Classic Car Show ja Motorsport, joka kokoaa yhteen kaiken moottoriurheiluun liittyvän näyttelysisällön.

American Car Shown aukioloajat (15.–17.4.2022):

Perjantai 15.4.2022 kello 10.00 – 18.00
Lauantai 16.4.2022 kello 10.00 – 18.00
Sunnuntai 17.4.2022 kello 10.00 – 18.00

Lippuja tapahtumaan on mahdollista hankkia sekä ennakkoon netin puolelta että suoraan tapahtuman ovelta. Ennakkoliput ovat hintojensa puolesta hieman edullisempia, minkä ansiosta tapahtumaan varmasti osallistuvan kannattaakin hankkia lippunsa hyvissä ajoin etukäteen. Näin toimimalla välttyy myös jonottamiselta itse tapahtumaan.

Via Crusis 2022

Via Crucis (Kärsimystie) on Helsingissä joka vuosi nimenomaan pääsiäisenä järjestettävä paraati. Tämä teatteriparaati on nimensä mukaisesti symboli Jeesuksen tuskasta hänen matkallaan ristiinnaulitsemiseen.

Paraati on eräänlainen katuteatteri, johon osallistuu vuosittain yli sata ammatti- ja amatöörinäyttelijää, jotka esittävät tuskamarssia. Paraatia on perinteisesti seurannut jopa 15 tuhatta ihmistä. Pääsiäisnäytelmän järjestelyistä vastaa eekumeeninen yhdistys Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry., yhteistyössä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

Tapahtuma alkaa Kaisaniemen puistosta, siirtyen siitä Säätytalolle ja Senaatintorille. Näytelmä järjestetään pääsiäisenä 2022 lauantaina 16.4 ja sen alkamisajankohta on kello 21.

Kärsimystien reitti:

Kärsimystien reitti on perinteisesti kulkenut Kaisaniemen puiston ja Suomen Pankin kautta Tuomiokirkon portaille, jossa tapahtuma huipentuu Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen.

Kaisaniemi klo 21.00, kesto 40 min
Siirtyminen Suomen Pankille, arviolta n. 10–15 min
Suomen Pankki, n. klo 21.50, kesto 20 min
Siirtyminen Tuomiokirkolle n. 5–10 min
Tuomiokirkko, n. klo 22.15, kesto n. 15 min

Retki talvipuutarhaan

Stadin asukastalo Pihlajamäki järjestää keskiviikkona 13.4.2022 retken talvipuutarhaan, jossa on mahdollista ihastella eksoottisia kasveja. Talvipuutarha pitää sisällään yli 200 erilaista kasvia, kuten palmuja, kaktuksia ja muita mehikasveja, vanhanajan huonekasveja ja muun muassa noin 130-vuotias kameliapuu. Pääsiäisenä kukoistavat pääsiäisliljat ja tulppaanit. Kasvien lisäksi kävijöitä ilahduttavat altaassa uiskentelevat karpit.

Lähtö retkelle tapahtuu asukastalolta keskiviikkona 13.4. klo 11.30. Talvipuutarhaan on maksuton pääsy, mutta matkat järjestetään bussilla ja ne ovat omakustanteisia.
UMO Helsinki Jazz Orchestra

Jazz-musiikista on mahdollista nauttia Helsingissä sekä kiirastorstaina että pitkänä perjantaina. UMO Helsinki Jazz Orchestran perinteiset pääsiäiskonsertit järjestetään torstaina päiväsaikaan Musiikkitalolla ja perjantai-iltana Mikael Agricolan kirkossa.

Kyseessä on pitkäaikainen perinne, sillä kyseinen orkesteri on konsertoinut Silent Music-teemalla jo yli 20 vuoden ajan. Myös monelle kuulijalle tästä on muodostunut hiljaisen viikon todellinen traditio.

UMO Helsingin konserttien sisältöön voit käydä tutustumassa tarkemmin Hel.fi -sivustolla.

J. S. Bach: Matteus-passio

Kiiratorstaina Helsingin Johanneksenkirkossa järjestetään Suomen Laulu ja Suomalainen Barokkiorkesteri esittämänä J. S. Bachin suurteos Matteus-passio. Kyseessä on erittäin pitkäaikainen pääsiäisperinne, sillä Suomen Laulu on esittänyt teoksen pääsiäisviikolla aina vuodesta 1921 lähtien. Pitkäaikainen perinne tosin katkesi viime vuonna, sillä komea 100-vuotisjuhlaesitys jouduttiin siirtämään uudelle ajankohdalle pandemian vuoksi.

Konsertissa kapellimestarina toimii slovenialainen Martina Batič, solisteina nähdään puolestaan Kristian Lindroos (Jeesus, baritoni) Niall Chorell (evankelista, tenori), Johanna Isokoski (sopraano), Iris Oja (altto), Eero Lasorla (tenori) ja Visa Kohva (basso). Kuoron valmennuksesta vastaa Esko Kallio, joka on johtanut Suomen Laulua jo vuodesta 2002 lähtien.

Suomen Laulun lisäksi passiossa esiintyy CandoMinin, joka on Helsingin konservatorion nuorten laulajien ja Kannelkellot-kuoron laulajista koottu lapsi- ja nuorisokuoro.

Seurasaaren pääsiäiskokot

Lauantaina Seurasaaressa poltetaan puolestaan perinteiseen tyyliin pääsiäiskokkoja. Tapahtuma järjestetään Seurasaaren ulkomuseon juhlakentällä 16.4.2022.

Kyseessä on pitkäaikainen perinne, joka perustuu vanhoihin uskomuksiin siitä, että lankalauantain ehtoo on vuoden pahaenteisin ajankohta, jonka aikana on hyvä polttaa tulta.

Elävän tulen ja kitkerän savun on aikoinaan uskottu pitävän karjaonnen pilaamisella uhkaavat noidat ja trullit loitolla. Kokon poltolla haluttiin myös varmistaa tulevan kesän hyvä sato ja runsas anti karjan puolelta.

Kokkojen poltto alkaa Seurasaaren ulkomuseon juhlakentällä pienemmän narrikokon poltolla kello 18.30 alkaen. Tämän jälkeen sytytetään varsinainen pääsiäiskokko.
Pääsiäiskokkojen polton yhteyteen on kasattu paljon mukavaa oheisohjelmaa, joka tekee tapahtumasta erittäin soveltuvan myös lapsiperheille.

Pääsiäispunk

Punk-musiikin ystäville on lankalauantaina tarjolla todellista herkkua, kun Paasitornissa pääsee kuuntelemaan monia klassikkobändejä ja uudempia kokoonpanoja.

Paasitornin – Byggan – juhlasalissa esiintymässä ovat mm. Radiopuhelimet ja Terveet Kädet, jotka kuuluvat molemmat kotimaisen punk-skenen todellisiin legendoihin. Paikalla on myös 1970-luvun lopun uuden aallon klassikko Maukka Perusjätkä. Nykyaikaisempaa tuotantoa on tarjolla esimerkiksi Hero Dishonestin tuotannon muodossa.

Kerrosta alempana Paasiravintolassa kuullaan niin ikään sekaisin vanhaa ja uutta. Lavalla esiintymässä nähdään muun muassa legendaarinen Vaavi-yhtye ja monia uudempia punk-linjaa edustavia yhtyeitä.

MIAU! Pääsiäinen nukketeatterissa

Perheen pienimmille on maanantaina 18.4 tarjolla hauskaa viihdettä, kun pääsiäisteema valtaa suositun MIAU! -nukketeatterin.

Pääsiäisen teemaesitys esittelee juhlapyhiin liittyviä kansanperinteitä ja uskomuksia vauhdikkaassa nukketeatterikavalkadissa. Esityksessä on mukana loruja, runoja ja lauluja, monipuolista nukketeatteriosaamista ja huumoria kaiken ikäisille. Esitys kestää kokonaisuudessaan noin 45 minuuttia.

Pääsiäisviikko on on nukketeatterille muutenkin aktiivista aikaa, sillä näytöksiä järjestetään tiuhaan tahtiin läpi koko viikon. Näytösten esityspaikkana toimii koko viikon ajan Nukketeatteri Sampo.

Helsingin kaupungin Talvipuutarhan pääsiäissatu

Pääsiäisviikon aikana esitetään lisäksi Helsingin kaupungin Talvipuutarhan pääsiäissatu.

Sadun juoni etenee kalevalaisessa hengessä ja tarina kertoo isosta tammesta, joka on myös Kalevalan esipuu, eli maailmanpuu. Sadussa iso tammi kasvaa maailmaan jo alkuaikoina, kun maailmaa ollaan vielä luomassa.

Tammi päätyy peittämään kuun ja auringon, ja tämä luo maailmaan pimeyden Lopulta merestä tulee pieni vaskeen pukeutunut mies, joka kaataa puun ja vapauttaa samalla sen taikavoimat ihmisten iloksi. Latvan taittaja saa puolestaan lahjaksi iäisen taian, tarinan kertomisen taidon.

Tapahtumiin on ilmainen pääsy ja yksi esitys kestää noin 20 minuuttia.

Tutustu pääsiäisen 2022 kaikkiin tapahtumiin Helsingissä

Voit käydä tutustumassa Helsingin kaupungin tapahtumakalenterista. Tapahtumakalenterista voit helposti etsiä tapahtumia tietyillä päivämäärillä ja erilaisilla teemoilla.

Varaa hotellimajoitus Helsingissä

Helsingin Ruskeasuolla, Mannerheimintiellä, sijaitseva VALO Hotel & Work on sijaintinsa puolesta ihanteellinen tukikohta Helsinkiin suuntautuvan pääsiäisloman ajalle.  Hotellimme sijaitsee erinomaisten julkisen liikenteen kulkuyhteyksien varrella, minkä ansiosta pääset helposti osallistumaan myös moniin tässä tekstissä mainittuun tapahtumaan.

VALOlla on lisäksi koko pääsiäisviikon ajan käynnissä hotellikampanja, jonka ansiosta voit varata kaksi yötä -20% alennuksella ja kolme hotelliyötä -30% alennuksella. Kampanjaan voit tutustua tarkemmin tästä linkistä.

Varaa hotelliyö

Lähteet: Stadissa.fi, Carnifest.com, American Car Show, Helsingin kaupunki
Jutun pääkuva: Linda Eronen | Visit Finlandin mediapankki