Linnanmäki on Suomen suosituin matkakohde

Linnanmäki (ruots. Borgbacken ja puhekielessä Lintsi) on Helsingin Alppiharjun kaupunginosassa sijaitseva huvipuisto, joka avasi ovensa yleisölle jo vuonna 1950. Kyseessä on kesäisen Helsingin ehdottomasti suosituin käyntikohde ja yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä.

0

Linnanmäen historiaa

Linnanmäen historia pohjautuu vuoteen 1907, jolloin Suomessa järjestettiin ensimmäisen kerran Ruotsin tapojen mukaisia Lasten päivä -tapahtumia. Lasten päiviin liittyi mm. arpajaisia, tansseja sekä vuokrasirkuksia. Näillä tapahtumilla kerättiin rahaa lastensuojelutyöhön.

Itse huvipuisto sai alkunsa 1950-luvulla, kun alppi- ja Lenininpuistojen muodostaman virkistysalueen keskeltä vuokrattiin vuonna 1950 niin sanottu Vesilinnanmäen alue. Tämä alue toimi ensi alkuun kolmen vuoden ajan lastensuojelujärjestöjen käytössä ja sinne päätettiin perustaa huvipuisto.

Vesilinnanmäki oli Alppipuiston korkein kallio, joka oli saanut nimensä mäellä sijaitsevasta kahdesta vesisäiliöstä, eli linnasta. Linnanmäki on puolestaan lyhennelmä Vesilinnanmäestä.

Molemmat vesisäiliöt ovat edelleen alkuperäisellä paikallaan kallion päällä. Kumpikaan torneista ei kuitenkaan enää toimi vesisäiliönä, vaan niille on annettu jo uusi elämä. Torneista toinen muodostaa sisävuoristorata Linnunrata extran ja toinen toimii puolestaan varastona.

Linnanmäki avattiin ensi kertaa yleisölle toukokuussa 1950. Huvipuiston alue oli aluksi 5,37 hehtaarin laajuinen, mutta vuonna 1956 alue laajeni yli 7 hehtaarin suuruiseksi.

Laitteet

Linnanmäen huvipuisto
Linnanmäen huvipuisto lintuperspektiivistä | © Aku Pöllänen Visit Finlandin kuvapankki

Linnamäki käynnisti aikoinaan toimintansa muutaman oman laitteen voimin. Tämän lisäksi huvipuistolla oli käytössään tanskalaiselta Svend Jarlströmiltä vuokrattuja huvittelulaitteita, jotka lunastettiin myöhemmin Säätiön omiksi. Sama mies rakennutti Linnanmäelle myös sen suosituimman laitteen,  puisen Vuoristoradan, kun tanskalainen Kööpenhaminan Tivolin rakennusmestari, Valdemar Lebeck, tätä suositteli.

Alati uudistuva Linnanmäki pitää tänä päivänä sisällään hieman alle 50 erilaista huvipuistolaitetta. Tämä määrä on Pohjoismaiden suurin, kun laitteiden määrä suhteutetaan vuosittaiseen kävijämäärään.

Linnanmäen laitteistoa uudistetaan käytännössä joka vuosi, mutta joukkoon mahtuu siltikin vuosikymmeniä vanhoja suosikkeja. Huvipuiston vanhin laite on karuselli, joka valmistui vuonna 1896. Suosituin laite on puolestaan legendaarinen puinen vuoristorata, joka otettiin käyttöön vuonna 1951. Toiseksi suosituin laite oli pitkään Vekkula, eli vuonna 1961 valmistunut hupitalo. Vekkula saapui kuitenkin käyttöikänsä päähän ja se purettiin huvipuistokauden 2017 jälkeen.

Linnamäeltä löytyy myös Suomen korkein huvipuistolaite, 75 metriä korkea Kingi sekä Taiga-vuoristorata, joka on suomen pisin, korkein ja nopein: parhaimmillaan Taiga saavuttaa peräti 106km/h huippunopeuden.

Huvipuiston yhteensä 43 laitteesta kahdeksan on yleisölle maksuttomassa käytössä. Myös itse huvipuistoalueelle on ilmainen pääsy. Maksullisiin laitteisiin pääsy tapahtuu rannekkeen ostamalla.

Perinteisten huvipuistolaitteiden lisäksi Linnanmäeltä löytyy paljon erilaisia oheispalveluita, joita ovat esimerkiksi pelihallit, yleensä kolikoilla toimivat pelit, kioskit, ravintolat, Peacock-teatteri sekä Pohjoismaiden ainoa Sea Life -keskus, joka tunnetaan nimellä Sea Life Helsinki.

Linnamäen laitteisto uudistuu jatkuvasti ja valikoimasta myös poistuu vanhoja ja vähemmän suosittuja laitteita. Osa näistä poistuneista laitteista on myöhemmin siirretty Lasten Päivän Säätiön aiemmin omistamaan Tykkimäen huvipuistoon Kouvolaan. Osa vanhoista laitteista on puolestaan myyty muualle, ja osan laitteista tie on tullut päätökseensä ja tätä on seurannut laitteiden romutus.

Uusille laitteille on luotu tilaa viheristutusten paikalla. Laitemäärän kasvaessa viheristutusten määrä onkin vähentynyt Linnanmäellä merkittävästi. Linnamäen alue on tätä nykyä niin tiiviisti rakennettu, että uusia laitteita on vaikea tuoda alueelle ilman että joku vanhoista laitteista poistuu käytöstä.

Linnanmäen laitteet tunnettiin pitkään pääasiallisesti englanninkielisillä nimillä, jotka kuitenkin muutettiin kaikki suomenkielisiksi vuonna 2004. Helsingin suomen kielen laitos myönsi tästä teosta Vuoden kielihelmi -tunnustuksen.

Suosituimmat huvipuistolaitteet

Seuraavaksi listaamme muutaman Linnanmäen suosituimmista huvipuistolaitteista.

Taiga

Jo aiemmin tekstissä mainittu Taiga on Linnanmäen todellinen vetonaula ja samalla aivan maailmanluokan huvipuistolaite, jossa huippunopeus kohoaa parhaimmillaan reiluun sataan kilometriin tunnissa.

Taigan kyydissä huvipuistovieraat pääsevät kokemaan sekä painottomuuden tunteen että matkanteon pää alaspäin. Vauhti ei myöskään lopu kesken radan varrella, sillä Taiga laukaistaan vauhtiin kahdesti yhden matkan aikana.

Nimenomaan Lintsille suunniteltu huvipuistolaite on voittanut olemassaolonsa aikana useita kansainvälisiä palkintoja. Luonteensa vuoksi laite ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Puinen Vuoristorata

Jo vuonna 1951 avattu Puinen Vuoristorata on säilyttänyt paikkansa Linnanmäen suosituimpana huvipuistolaitteena aina näihin päiviin saakka.  Vuoristoradan pisin lasku on 48 metriä pitkä ja kestää n. 3 sekunnin ajan. Jarrutuksesta matkan aikana vastaa viimeisessä vaunussa paikkaansa pitävä jarrumestari. Vuoden aikana Puinen Vuoristorata tekee noin 47 tuhatta ympäriretkeä.

Panoraama

Maisemista nauttimiseen suunniteltu Panoraama soveltuu laitteena rauhallisemmasta menosta pitäville. Laite kohoaa 53 metrin korkeuteen ja avaa kyydissä oleville vieraille mahtavat näkymät Helsingin meri- ja kaupunkimaisemiin. Panoraama on ollut huvipuistovieraiden käytettävissä vuodesta 1987 lähtien.

Karuselli

Karuselli on Linnamäen vanhin laite, sillä se valmistettiin Saksassa jo vuonna 1896. Linnanmäelle legendaarinen huvipuistolaite saapui sen ensimmäisten vuosien aikana, vuonna 1954. Laite soveltuu etenkin nostalgisesta huvipuistotunnelmasta nauttiville. Tunnelmaa nostattaa perinteikäs urkumusiikki.

Rinkeli

Huvipuisto olisi tuskin mitään ilman perinteistä maailmanpyörää. Linnamäen Rinkeli vie matkustajat mukanaan ihailemaan huvipuistoaluetta ja Helsinkiä lintuperspektiivistä. Välillä maailmanpyörä pysähtyy jopa 34 metrin korkeuteen levähtämään ainutlaatuiselle näköalapaikalle. Italiasta Suomeen saapunut Rinkeli avattiin yleisölle vuonna 2006.

Kävijämäärät ja yleistietoa

Normaaleina vuosina Linnamäellä vierailee päivittäin noin seitsemän tuhatta kävijää ja vuosittain yhteensä yli miljoona huvipuistovierailijaa. Elokuussa 2006 Linnanmäki saavutti komean merkkipaalun, kun huvipuistossa vieraili sen historian 50. miljoonas kävijä.

Linnanmäen omistajana on toiminut vuodesta 1956 lähtien Lasten Päivän Säätiö, jonka liikevaihto oli vuonna 2014 noin 25 miljoonaa euroa. Säätiö jakaa vuosittaisesta tuotostaan rahaa lastensuojeluun. Esimerkiksi vuonna 2015 jaettu rahapotti oli peräti 4,1 miljoonan euron suuruinen.

Matkailun Edistämiskeskuksen vuonna 2007 teettämän kyselyn mukaan Linnanmäki oli koko Suomen suosituin matkailukohde.

Aukioloajat kesällä 2022

Kesällä 2022 Linnamäki on auki huvipuistovieraille heinäkuun ajan kello 11-22.

Elokuun puolivälin tietämillä aukioloajat lyhenevät aikavälille 13-21 ja elokuun lopulta lähtien huvipuisto on puolestaan avoinna enimmäkseen loppuviikon aikana, jolloin myös aukioloajat muuttuvat ja elävät aiempaa huomattavasti enemmän.

Syyskuussa Linnanmäki on esimerkiksi auki joinain lauantaina aina puolille öin saakka. Tutustu tarkempiin aukioloaikoihin Linnanmäen omilla nettisivuilla.

Sisäänpääsy ja liput

Linnanmäki tarjoaa kaikille huvipuistovieraille maksuttoman pääsyn puistoalueelle, josta löytyy myös yhteensä kahdeksan maksutonta laitetta. Kaikkiin laitteisiin päästäkseen vieraan on kuitenkin hankittava maksullinen ranneke, joita voi lunastaa paikan päältä lipunmyynnistä  tai Linnanmäen verkkokaupasta.

Linnanmäki x VALO

VALO Hotel & Work ja Linnanmäki toimivat kesällä 2022 yhteistyöyrityksinä. Kuluvan kesän aikana olemme jo ehtineet järjestämään erillisen arvonnan, jonka voittaja palkittiin maksuttomalla majoituksella VALO Hotellissa ja Linnanmäen rannekkeilla.

Kesän hotellikampanjoidemme joukosta löydät lisäksi kaksi mahtavaa hotellimajoituspakettia, jotka sisältävät sekä majoituksen VALO Hotellissa että rannekkeet Linnanmäelle.

Yhteistyöstä voit lukea lisää täältä.

Linnanmäen huvipuisto

Kesän 2022 majoituspaketit lapsiperheille

Kesän hotellitarjoukset lapsiperheille

VALO Hotellin kesän majoituspaketit lapsiperheille ovat täällä! Kesällä 2022 löydät meiltä kolme majoituspakettia: VALO x Linnanmäki-, VALO x Serena- ja Super Summer-paketin. Varaa kampanjakoodilla PROHUVI ja valitse sopiva vaihtoehto edulliseen pakettihintaan.

Made by Choicen valmistamat VALO lounge-tuolit VALO Hotel & Workin valopihalla

VALO x Made by Choice majoituskampanja

Yövy VALOssa & lunasta lahjakortti VALO Lounge -tuoliin

Yövy kauniisti VALOssa Comfort tai Deluxe huoneessa ja lunasta 200 € lahjakortti Made by Choicen verkkokauppaan VALO Lounge -tuoliin.

Tulo
Päivämäärä
26
Lähtö
Päivämäärä
Huoneita
Yhteensä
huone
aikuinen
lasta
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Aikuisia
Lapsia
Lisää huone
Onko sinulla varauskoodi?
Hae huoneet

Lähteet: Linnamäki ja Huvipuistoblogi
Jutun pääkuva: Linnanmäki